Een rugzak met eigen bagage

Upcycling van aangespoelde rubberboten en reddingsvesten, door er een handige rugtas van te maken. Een mooi initiatief van de No Mad Makers. Samen met de vluchtelingen uit Lesbos maken ze tassen van de resten van aangespoelde reddingsvesten en rubberboten.


  • Door

    Sarah Klaver

    18 oktober 2016

Door de grote aantallen vluchtelingen in Griekenland ligt er veel afval op de Griekse stranden. Vooral kapotte boten en reddingsvesten belemmeren het uitzicht van het strand. Hier moet een oplossing voor komen, vindt Floor Nagler (24). Ze is studente aan de Rietveld Academie, en is als stagiaire naar het Griekse eiland Lesbos gegaan waar ze de Bag2work introduceerde. Dit is een tas die wordt gemaakt door vluchtelingen en bestaat uit aangespoelde resten van reddingsvesten en rubberboten. De vluchtelingen hebben door deze opdracht zinvol werk. Bovendien mogen ze de rugzak houden waardoor ze hun spullen makkelijk mee kunnen nemen. Een win-win situatie dus.

Hoe ziet de Bag2Work er uit?

Het design van de tas is zo ontwikkeld dat het met zo min mogelijk gereedschap kan worden gemaakt. De vluchtelingen kunnen een tas maken met behulp van alleen een schaar, een revolvertang en een popnageltang. Het materiaal voor de rugtas bestaat uit een vierkante meter rubberboot, vier riemen met gesp van een reddingsvest en 35 popnagels en ringen. Het is een grote tas, waar lekker veel in kan. En er zijn vijf kleuren, zwart, grijs, blauw, wit en groen.

Crowdfunding

Floor heeft No Mad Makers opgezet samen met twee anderen. De organisatie staat heel erg voor de persoonlijke ontwikkeling van vluchtelingen in Europa. Op 8 oktober zijn ze begonnen met een crowdfunding-project in samenwerking met Makers Unite. Hier kun je je aanmelden om een tas te kopen of te ‘backen’. Je bent een backer als je je aanmeldt voor het project. Als genoeg ‘backers’ het project steunen, zullen er 500 tassen worden gemaakt door vluchtelingen in Nederland. Dit is fijn want hierdoor hebben de vluchtelingen een baan, wat hen zal helpen bij het opbouwen van hun leven.

Bag2Work op de Dutch Design Week

De Bag2Work is genomineerd voor de New Material Award van de Dutch Design Week 2016 (22-30 oktober, Eindhoven). Op 22 oktober geven de No Mad Makers daar een presentatie en ze maken deel uit van een expositie over de 11 belangrijkste crowdfunding projecten van Nederlandse ontwerpers. 

Wat kan jij doen? 

Door via de website van Kickstarter op de knop “Back This Project” te klikken, steun je de financiering van de 500 rugtassen. Er zijn vijf opties waaruit je kan kiezen. Je kan bijvoorbeeld voor een zwarte rugtas kiezen. Zwart is de meest voorkomende kleur, en dus het minst moeilijk om aan te komen. Als tweede optie kun je zelf een kleur aangeven die je wil. Of je gaat voor een helemaal custom made rugtas met je eigen naam. En de laatste is voor een grotere oplage. Als je geen interesse hebt in een rugzak, maar toch wil helpen kun je er voor kiezen om een Re-Vest Life Ribbon te bestellen. Zo draag je toch bij aan het project. Doe je mee? Want alle hulp is welkom! 

 
Meer lezen? De No Mad Makers hebben ook een eigen website met een blog, en ze zijn erg actief op Facebook.

Foto's door Orlando Lovell.

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0