Danone Nutricia gaat verduurzamen met algen

Welk out-of-the-box plan kan de productieketen van Danone Nutricia verder verduurzamen? Die vraag werd beantwoord tijdens de spannende finale van de Born to be Green competitie op donderdagavond 13 oktober in het Nutricia Research Center in Utrecht.


  • Door

    Liz Moen

    21 oktober 2016

Afgelopen zomer riepen we iedereen op een plan in te dienen dat de productieketen van Danone Nutricia verder zou kunnen verduurzamen. Er werd meegedacht vanuit allerlei hoeken. Van ontwerpers, studenten, boeren tot aan de medewerkers van Danone Nutricia zelf. Dit leverde een totaal van 48 plannen op. Vervolgens selecteerden het publiek en een expert team gezamenlijk 8 plannen die door mochten naar de finale. Afgelopen donderdag was het moment dan eindelijk daar. De finalisten pitchten hun idee voor de jury. 

Tijdens de finale worden de plannen beoordeeld door een 7-koppige jury, bestaande uit o.a. burgemeester van Cuijk Wim Hillenaar, de CTO van de Better Future Factory Laura Klauss, explorer bij Enpuls Else Veldman en Environment & Engineering Director van Danone Alexandre Grillet. Alexandre deelt zijn verwachtingen voor de avond: ‘Danone Nutricia heeft een ambitieuze doelstelling. Die kunnen we niet alleen realiseren. Geweldig dat er vanavond 8 plannen worden gepitcht die het verschil kunnen maken’.

De pitches

Dan is het moment daar. Na wekenlang wachten, nog even de plannen finetunen en de presentatie oefenen is het tijd voor de pitches. Eén voor een beklimmen de finalisten het podium en pitchen in (slechts) 4 minuten hun plan voor de jury. Een week voor de finale volgden de finalisten een pitch training, en dat is te merken. De presentaties zijn stuk voor stuk to the point en binnen de tijd. Nadat alle plannen zijn gepitcht trekt de jury zich terug voor beraad. Welk plan vinden zij het allerbeste? 

Een coöperatieve Biocentrale, DanoDairy, algen en vierkante blikken

Voordat we overgaan tot de overall winnaar, worden eerst de categorie winnaars bekend gemaakt. In de categorie Energie wint Jos Slangen met zijn idee The Perfect Energy Match, in de categorie Afvalstromen springt het plan Verduurzamen met algen van Sanne Reuling er boven uit, het idee van Klaas Jan van Calker en Niek Nielen voor een DanoDairy wint in de categorie Koeien en tot slot wint Monim Azimi met zijn plan voor een vierkante verpakkingsvorm in de categorie Verpakkingen & transport. 

En de overall winnaar is…

Tot slot is het aan juryvoorzitter en burgemeester van Cuijk Wim Hillenaar de eer om de prijs voor overall winnaar uit te reiken aan het meest innovatieve idee: Verduurzamen met algen! Het winnende plan wordt geprezen voor haar weldoordachte en brede toepassingen. De algen kunnen worden gekweekt op reststromen warm water en CO2 van de fabriek en vervolgens worden gebruikt als omega-3 ingrediënt voor babymelkpoeder, veevoer of worden verwerkt tot verpakkingsmateriaal. 

Hoe nu verder?

‘Bij Danone Nutricia zijn we niet vies van een uitdaging. We gaan dus zeker bekijken hoe we het plan van Sanne kunnen implementeren in de nieuwe fabriek’, aldus VP Operations David Boulanger. Ook de burgemeester van Cuijk is enthousiast: ‘Nederland loopt voorop op het gebied van circulaire economie, en in het bijzonder in het onderzoek naar algen. Heel bijzonder als er nu een oplossing gerealiseerd kan worden in Cuijk!’ Ook Sanne geeft aan te willen helpen bij het verder ontwikkelen van zijn plan. Samen met Wageningen Universiteit en andere partners wordt momenteel bekeken hoe het plan gerealiseerd kan worden.

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 1

Maik Keijzer 25 oktober 2016

Erg trots op Sanne!