245 Tiny Houses op BouwEXPO Almere

Tiny Houses staan volop in de belangstelling, overal in Nederland. Er zijn al honderden Tiny Houses ontworpen, maar de realisatie is vaak lastig. Niet alleen vanwege belemmerende regelgeving, het vinden van locaties blijkt het lastigst. De gemeente Almere neemt het voortouw - bijvoorbeeld met de BouwExpo Tiny Housing.


  • Door

    Hansje Huson

    28 oktober 2016

Met de BouwEXPO Tiny Housing 2016/2017 wil Almere de aanjager zijn van een innovatieve, betaalbare en duurzame vorm van nieuwbouw. Begin 2016 organiseerde Almere een ideeënprijsvraag ‘Bevrijd Wonen’. Zelfbouwers, ontwikkelaars, architecten en onderzoekers konden een ontwerp voor een Tiny House indienen in drie categorieën: permanent, tijdelijk of pioniers. De pioniers zijn zelfvoorzienende huisjes en de tijdelijke tiny houses worden twee jaar lang getest. De meer dan 245 inzendingen werden geselecteerd op culturele waarde, innovativiteit, duurzaamheid, betaalbaarheid en realiseerbaarheid.

25 Tiny Houses wonnen een kavel

Een jury van experts koos 25 winnaars, die allemaal een optie op een bouwlocatie in Almere Poort kregen voor hun Tiny House. Hun inzendingen zijn waar nodig verder uitgewerkt tot een realiseerbaar ontwerp. Op de website kun je ook bladeren langs alle 245 inzendingen. In het uitgebreide juryrapport (pdf) vind je een bespreking van alle inzendingen.

Kopers, huurders, bouwers en plekken gezocht!

Sommige winnaars willen voor zichzelf bouwen, anderen zoeken een huurder of koper voor wie zij hun plan willen uitwerken. Ben jij op zoek naar compacte en unieke woonruimte? Op de Tiny Housing Match lijst vind je alle inzenders die nog op zoek zijn naar een koper of huurder. Ook veel niet-winnende inzendingen zoeken een ontwikkelaar, een locatie of een bouwer. Je kunt zelf contact opnemen met de inzenders.

Volg de realisatie van de Tiny Houses

Inmiddels is de realisatiefase gestart. Stap voor stap zullen de winnende Tiny Houses gerealiseerd worden op het expositieterrein van de BouwEXPO in Almere Poort. Bezoekers kunnen de bouw zien en meemaken. Ook worden er lezingen, rondleidingen en een tentoonstelling georganiseerd. De realisatiefase van de Tiny Houses moet ook inzichtelijk maken of, en zo ja, welke regelgeving het ontwikkelen en daadwerkelijk bouwen en bewonen van de Tiny Houses in de weg staat. Rond de zomer van 2017 zullen de meeste huizen gereed en voor iedereen te bezichtigen zijn.

Almere: zelfvoorzienend in 2022 

Het gemeentebestuur van Almere staat al langer bekend om hun pioniersgeest. Ze zetten volop in op innovatie en diversiteit in wonen en leven. Ze maken daarom veel ruimte voor experimenten. Bovendien willen ze in 2022 grotendeels zelfvoorzienend zijn met eigen voedsel en energie, waterzuivering en hergebruik van afval. Als ‘Green City’ organiseren ze in 2022 de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade.

 

Tiny House kopen in Nederland

Nog meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses? We maakten een overzicht van Nederlandse bouwers.

Schreeuw het van de daken!