Zelfvoorzienend bouwen en leven in Oosterwold

Zelfvoorzienend leven in een duurzaam energieneutraal huis met een groot stuk grond? Een betaalbare kavel biologische landbouwgrond dichtbij de stad? Het klinkt als een utopie, maar in Oosterwold is het mogelijk.


  • Door

    Team Nudge

    1 november 2016

Veel ruimte voor stadslandbouw

Oosterwold is een gebied van 43 km2 tussen Almere en Zeewolde - een oppervlakte zo groot als Hilversum of Amstelveen. In het gebied is ruimte voor 15.000 nieuwe woningen, met als absolute randvoorwaarde dat het groene en agrarische karakter behouden blijft. Maar liefst 43% van het oppervlak moet worden ingevuld met (stads)landbouw en nog eens 17% heeft als bestemming openbaar groen. Het project Oosterwold is een groot succes. Al meer dan 300 initiatieven zijn gestart en voorjaar 2016 kwamen de eerste bewoners er wonen. 

Alles naar eigen idee

Zelf bouwen in Oosterwold gaat nog een paar stappen verder dan bij gebruikelijke zelfbouwkavels. De overheid heeft slechts een beperkte inbreng. Er ligt geen blauwdruk van straten en indelingen. Het gebied groeit organisch 'van onderop' - het wordt stap voor stap ingevuld op basis van de initiatieven die toekomstige bewoners ontwikkelen. Niet alleen de indeling van de kavels, maar ook de aanleg van wegen en riolering wordt door initatiefnemers zelf geregeld. Dit alles maakt het tot een uniek project in Nederland. Uitgangspunt is een set van tien spelregels, een gebiedsregisseur is de spin in het web. Op een kavel van 800 m2 mag je maximaal 100 m2 bruto vloeroppervlak bouwen, de rest is bestemd voor groen, water en verharding. De helft van je kavel moet je bestemmen voor bijvoorbeeld een moestuin, een boomgaard of een graasweide met dieren. Zo kun je hier grotendeels zelfvoorzienend wonen, als je dat wilt. Schuttingen zijn niet toegestaan - het gebied is en blijft in hoge mate doorwaadbaar.

Duurzaam wonen à la carte

In samenwerking met architekten en ontwikkelaars biedt de werkmaatschappij Wonen in Oosterwold (WIO) verschillende duurzame en energiezuinige woonconcepten aan, zoals Lofthome, Ecolandhuis en Loodswoning. Het zijn geen kant-en-klare huizen - binnen elk woonconcept zijn allerlei variaties mogelijk. Zo heb je de mogelijkheid om jouw woonwensen relatief betaalbaar te realiseren: kleine of grote zelfstandige woonruimte, een woongroep, meergeneratiewonen, een grote boerenhoeve in nieuwe stijl of een kleine buurtschap met vrienden of familie. Je kunt ook bouwen onder vrije architectuur, maar daar hangt meestal een flink hoger prijskaartje aan. Ook verschillende projectontwikkelaars bieden woonconcepten aan in Oosterwold - van villa's tot een plekje op de Tiny House Farm. Daar woon je rondom een gezamenlijke ontmoetingsplek met gemeenschappelijke voorzieningen, zoals wasmachines en fitness-apparatuur.

Interesse?

De betrokken lokale overheden zijn vertegenwoordigd in het gebiedsteam Oosterwold, met de website www.maakoosterwold.nl. Hier vind je alle spelregels en procedures om een kavel te verwerven. Via deze website kun je een intakeformulier invullen (en mailen naar oosterwold@almere.nl). Je wordt dan uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst.

Ook op de officiële site www.oosterwold.info vind je veel informatie en actueel nieuws. En de eerste bewoners bloggen over hun ervaringen via onder meer oosterwold en polderwoon. WIO adviseert ook andere gemeenten over het toepassen van hun woonconcepten. Dus wil je jouw gemeente overhalen om ook zo'n project te starten, breng ze in contact!

Schreeuw het van de daken!


Reacties 2

Pieter Parmentier 10 november 2016

Heel mooi.
Dit is ons initiatief: www.erfdelen.nl
Groet
Pieter

Jan Zuilhof 14 november 2016

Ziet er goed uit Pieter!