Tiny Houses: volop modellen, weinig locaties

Tiny Houses zijn in korte tijd enorm populair geworden. Meer vijheid en autonomie, geen zorgen over een hoge hypotheek, leven met minder spullen worden vaak genoemd als reden om te kiezen voor een klein huis. Maar tussen droom en daad zitten ook hier nog wel wat praktische bezwaren..


  • Door

    Team Nudge

    2 november 2016

Waarom kleine woonruimte?

Het aantal huishoudens neemt nog steeds flink toe, er zijn meer ouderen, meer scheidingen en jongeren blijven langer alleenstaand. Veel mensen hebben geen vast inkomen of willen werken vanuit huis, ouderen moeten langer zelfstandig blijven wonen en hebben behoefte aan mantelzorg dichtbij. Ook voor vluchtelingen is flexibele kant-en-klare woonruimte gewenst. De vraag naar nieuwe, betaalbare en duurzame huisvestingsoplossingen groeit snel.

Vele tientallen nieuwe woonconcepten

Tientallen bouwers hebben de uitdaging opgepakt. En met succes. Ze ontwikkelden vele nieuwe woonconcepten, die bruikbaar zijn als woning voor een eenpersoonshuishouden, voor studenten, als mantelzorgunit, als kantoorruimte aan huis, als vakantiehuis of voor tijdelijke opvang. Het zijn slim ontworpen huizen met allerlei inklapbare, wegschuifbare en multifunctionele elementen. Sommige tiny houses zijn volledig energieneutraal, of gericht op zelfvoorzienend leven. Anderen maken slim gebruik van modulaire bouw, zijn binnen een dag gerealiseerd of zijn eenvoudig verplaatsbaar. 

Nu nog vergunningen, financiering..

De bestaande regelgeving blijkt het grootste obstakel om daadwerkelijk zo klein te gaan wonen. De kleine huisjes kunnen vaak niet voldoen aan de wettelijke eisen uit het Bouwbesluit - bijvoorbeeld over minimale plafondhoogte of deuren tussen woonkamer en toilet. Een lastige hindernis is ook het verbod op permanente bewoning van huizen in volkstuinen en recreatieparken. Het verschil tussen die recreatiehuizen en Tiny Houses is immers vaak lastig te maken.

Tijdelijke locaties hebben in veel gevallen geen adres, dus kun je je niet in de gemeente inschrijven en dat heeft allerlei vervelende administratieve gevolgen. Ook banken zijn nog niet ingesteld op deze nieuwe woontrend. Zij beschouwen de flexibiliteit en verplaatsbaarheid niet als voordeel, maar beschouwen het huis daardoor als een 'roerend goed' - vergelijkbaar met een camper of een stacaravan. Een hypotheek of lening is niet te krijgen of tegen veel ongunstiger voorwaarden dan een hypotheek voor een 'gewoon' huis. 

.. en een locatie

Veel mensen die in een Tiny House willen gaan wonen, kiezen voor de vrijheid en betaalbaarheid. Spullen vinden ze minder belangrijk dan duurzaam of zelfs zelfvoorzienend wonen in de natuur. Beleidsmakers kijken met andere ogen naar de kleine huisjes. Met name het tijdelijke en flexibele karakter spreekt ze aan. Op deze manier zou 'restruimte', braakliggende grond, tijdelijk kunnen worden benut. Ook woonruimte voor statushouders kan op deze manier relatief snel gerealiseerd worden. 

Inmiddels gaan in steeds meer gemeenten projecten met Tiny Houses van start. Met Oosterwold en de BouwExpo Tiny Housing neemt Almere duidelijk het voortouw. Verder signaleerden we initiatieven in onder meer AlkmaarDen HaagHoogeveen, Den Helder, Ede, Rotterdam en Leiden (ook voor statushouders). Enthousiaste Bosschenaren begonnen via Facebook alvast geïnteresseerde stadgenoten te verzamelen. Tiny House-bewoonster Marjolein verzamelde nog een aantal nieuwe Tiny House-initiatieven. En het platform TinyHouse Nederland lanceerde onlangs een kaart met een overzicht van locaties in Nederland. 

Is er in jouw gemeente ook een initiatief gestart rond Tiny Houses? Laat het weten in de reacties!

 

Geen Tiny House, maar wel de leefstijl?

Ben je geïnspireerd door al die mooie huisjes en een leefstijl gericht op meer vrijheid en minder spullen? Veel mensen vinden het idee achter een Tiny House geweldig, maar zetten om allerlei redenen niet de stap om er daadwerkelijk in te gaan wonen. Op zijn blog SoChicken ontleedt Jelle de aantrekkingskracht van de Tiny House beweging en geeft tips hoe je ook in een gewoon huis tiny kunt leven.

 

Meer inspiratie?

Veel inspiratie rondom 'backyardliving' kun je ook opdoen op de site Leven in tuinen waar Marcel van Mierlo veel kennis en voorbeelden deelt.

 

 

 

 

 

Schreeuw het van de daken!