Zonne-energie voor jou én je buren met Groenewijkstroom

Samen met je buurt duurzamer energie gebruiken én de lokale economie stimuleren? Groenewijkstroom is een project in Arnhem dat jou en je buren meer uit de zon laat halen, of je zelf nu zonnepanelen hebt of niet. Door je energieverbruik handig te timen met behulp van een smartphone-app verdien je punten die je uitgeeft bij ondernemers in de buurt.


  • Door

    Team Nudge

    7 november 2016

Stroom voor de wijk

Zonnepanelen plaatsen is een goede stap om je huis te verduurzamen. Het is echter nog lastig om de binnengehaalde energie binnenshuis te houden als deze niet direct gebruikt wordt. Luuk Wiehink en Roel Oortgiesen van Studio Kort werden zich hiervan bewust toen er een wedstrijd uitgeschreven werd om dit probleem op te lossen. In plaats van zich te richten op één huishouden, bedachten ze dat het veel beter zou werken als het stroomoverschot ook beschikbaar zou zijn voor huizen in de buurt. Ze eindigden op de laatste plaats omdat ze zich niet aan de opdracht hadden gehouden, maar waren overtuigd van hun idee en ontwikkelden Groenewijkstroom

 

Niets verloren

Het is al mogelijk om een overschot aan stroom terug te leveren aan het net. Deze energie blijft echter niet volledig behouden tijdens het transport. “Per transformatorkast waar de stroom langs moet gaat er ongeveer 1% verloren, wat kan oplopen tot zo’n 8% voordat het bij het hoogspanningsnet terecht komt”, vertelt Luuk. Ook kan het stroomnet maar een bepaalde belasting aan, waardoor omvormers de zonnepanelen uitschakelen als het maximum bereikt is. Het is dus zaak om de stroom zo snel mogelijk te gebruiken. Groenewijkstroom tackelt dit probleem door mensen via een smartphone-app inzicht te geven in hoeveel zonne-energie er in de wijk opgewekt wordt. Als er een overschot bij jou in de buurt is krijg je een berichtje met: 'Gebruik nu stroom want we hebben over!' Dan weet je wanneer het een goed moment is om de wasmachine aan te zetten en te stofzuigen. 

Een lokale E-conomie

Groenewijkstroom is niet alleen duurzaam. Ook op sociaal vlak willen Luuk en Roel veel bereiken. De smartphone-app is namelijk niet alleen gemaakt om stroompieken inzichtelijk te krijgen. Deelnemers krijgen voor het gebruiken van stroomoverschot E-punten. De huishoudens krijgen allemaal een digitaal apparaat dat aangesloten wordt op de slimme meter. Dit apparaat staat in contact met de smartphone, en via de app wordt berekend hoeveel E-punten iedereen krijgt. Deze digitale valuta kunnen ze inleveren voor korting op de energierekening, maar het is ook de bedoeling dat een groot deel hiervan wordt uitgegeven bij lokale ondernemers. De E-conomie (zoals Luuk en Roel het noemen) die hiermee gecreëerd wordt is gunstig voor lokale ondernemers, en het brengt mensen in contact met hun buren. Bovendien is het een makkelijk systeem, want alles gebeurt binnen dezelfde app. 

Duurzaam ondernemen

In maart 2017 gaat het systeem voor het eerst écht volledig draaien, en de testfase is al in volle gang. Er zijn nu 40 huishoudens in de Arnhemse wijken Sint Marten en Sonsbeekkwartier aangesloten. Zij hebben het testen in de praktijk mogelijk gemaakt, en de deelnemers zijn tot dusver erg enthousiast. Dorieke, in de wijk beter bekend als Juffrouw Jannie, was de eerste die zich als lokale ondernemer aanmeldde. Ze doet mee omdat ze efficiënt omgaan met energie erg belangrijk vindt. Het E-puntensysteem vindt ze ook een erg leuk idee. Of ze er net zoveel aan zal hebben als een lokaal restaurantje moet nog blijken, want haar klanten komen vaak van buiten de wijk. Mensen zijn echter van harte welkom om met E-punten te betalen voor haar Bed & Breakfast of een van haar cursussen, ze staat er open minded in. 

De winst delen

Muriel is een van de deelnemers met zonnepanelen op het dak. Zij en haar gezin zijn erg actief bezig met een groen huishouden. Zo hebben ze bijvoorbeeld hun eigen huis zo duurzaam mogelijk gerenoveerd en geïsoleerd. Al voordat ze van Groenewijkstroom hoorde wist ze dat zonne-energie nog een slim systeem nodig had om een optimaal rendement te behalen. Dat dit systeem nu bij haar in de wijk wordt geïntroduceerd vindt ze erg mooi.

Zoveel mogelijk lokaal consumeren deed ze eigenlijk altijd al, en ze zal haar E-punten dan ook met veel plezier uitgeven. Bovendien vindt ze dat ondernemers die meedoen laten zien dat ze idealen hebben, wat ze een bepaalde gunfactor geeft. Muriel gelooft echt in de wijkeconomie: “Korting op de energierekening is natuurlijk mooi, maar het is toch veel leuker om de winst met de wijk te delen? Met de kruisbestuiving die er zo plaatsvindt helpen bewoners en ondernemers elkaar verder.” Ze heeft er dan ook vertrouwen in dat dit systeem de potentie heeft om zich veel verder uit te breiden. En dat is goed, want “deze bottom-up verandering kan aan grote bedrijven duidelijk maken dat er vraag is naar meer duurzaamheid”. 

De buzz

Ook al heeft Xander zelf geen zonnepanelen, hij vindt het wel erg belangrijk dat mensen bewust omgaan met hun omgeving. Het onderwerp energietransitie ging voorheen gepaard met een zeker gevoel van machteloosheid. Vanuit dat oogpunt werkt hij dan ook graag mee aan een experiment. Dat de E-punten economische waarde hebben is voor hem minder belangrijk dan wat ze sociaal toe te voegen hebben. Hij spreekt zijn buurman en collega die ook deelnemen nu al meer dan voorheen. Ook merkt hij dat mensen om hem heen meegaan in de buzz: “Iedereen weet dat het nodig is om anders energie te gaan consumeren. Maar voor mij en mijn omgeving is dit een van de eerste signalen dat er écht iets aan het gebeuren is.”

 

Meedoen?

Luuk en Roel willen dat het project zo ver mogelijk gaat reiken. Inmiddels hebben ze 80 aanmeldingen, maar ze kunnen voordat ze beginnen in maart in totaal 150 huishoudens aansluiten in Sint Marten en Sonsbeekkwartier. Aanmelden kan hier

Schreeuw het van de daken!