Schoonschip: meest duurzame woonwijk van Europa

GridFriends start samen met Schoonschip aan de bouw van de meest duurzame drijvende woonwijk van Europa. Met hun verregaande ambities willen Schoonschip en GridFriends omliggende woonwijken inspireren op het gebied van ecologische en sociale duurzaamheid.


  • Door

    Migiza Victoriashoop

    8 november 2016

Het is zo ver: de realisatie van Schoonschip gaat beginnen! De Amsterdamse drijvende woonwijk is samen met een CO2-neutraal wooncomplex in Keulen onderdeel van het onderzoeksproject GridFriends. Samen hebben ze als doel het zetten van een nieuwe standaard voor duurzame stedelijke vernieuwing, nu en in de toekomst. Om deze ambitie waar te maken, wordt medio 2017 een smartgrid geïmplementeerd in de lokale woongemeenschappen. Zo kunnen bewoners energie zelf flexibel opwekken, opslaan en delen.

  

Wat doet een smartgrid?

GridFriends wordt gevormd door CWI, Fraunhofer ITWM, Schoonschip, Spectral Utilities en Metabolic. Samen werken ze aan slimme en duurzame oplossingen voor energievoorzieningen. In dit onderzoeksproject is het smartgrid ontwikkeld. Dankzij het innovatieve grid worden verschillende (duurzame) energiesystemen samengevoegd tot één virtuele energiecentrale, die alle services biedt van een centraal productiesysteem. Met het smartgrid kan Schoonschip een elektriciteitsnet in eigen beheer starten en kunnen bewoners lokaal voorzien in de energievraag en -aanbod.

Verregaande ambitie

Schoonschip wil verder gaan dan schone energievoorziening alleen. Als duurzame drijvende woonwijk heeft het de ambitie een integraal systeem op te zetten dat past bij de structuur van de stad Amsterdam. Met een focus op negen sleutelgebieden maakt Schoonschip een grote sprong in de totale kwaliteit van leven. Zo wordt biodiversiteit gecreëerd, is er lokale recycling van grondstoffen en ondersteuning van welzijn en gezondheid. Met deze ambitie wil Schoonschip omliggende woonwijken inspireren om bij te dragen aan een leefbare omgeving.

De energietransitie van Europa

De duurzame woongemeenschappen in Amsterdam en Keulen draaien als pilots mee in het onderzoeksproject van GridFriends. Het doel van GridFriends is om de transitie naar duurzame energie in Europa te versnellen. Door samen te werken met lokale woongemeenschappen wordt ervaring opgedaan waarmee andere stedelijke gebieden verduurzaamd kunnen worden. Daarnaast wil GridFriends laten zien dat bewoners een cruciale rol spelen in de transitie naar 100% schone energie. De realisatie van Schoonschip start medio 2017.

Schreeuw het van de daken!