De warmte van de zon optimaal gebruiken? Ga in een kas wonen!

De temperatuur in en om je huis regelen zonder gas of elektriciteit? Met een kaswoning kom je een heel eind! Door een glazen kas over je huis te bouwen maak je gebruik van de warmte van de zon en bespaar je zo veel energie. Laat je inspireren door het Prêt-à-Loger of een van de andere voorbeelden.


  • Door

    Team Nudge

    9 november 2016

Lekker warm

Een goed geïsoleerd huis levert een hoop comfort op, en is bovendien goed voor het milieu en de portemonnee. Isoleren gebeurt vaak door spouwmuren op te vullen met isolatiemateriaal. Je kunt het echter ook radicaal anders aanpakken door je hele huis in een kas te zetten. Zo’n kas zorgt ervoor dat de warmte van de zon gevangen wordt, dus hoef je minder te stoken. Ook kun je veel meer dagen per jaar buiten zitten, het is tijdens de herfst en winter ongeveer vier graden warmer in de kas dan erbuiten. 

De duurzame straat in Culemborg

In de duurzame wijk EVA-Lanxmeer in Culemborg staat een aantal van zulke kaswoningen. De woningen zijn tot stand gekomen door een samenwerking tussen particuliere opdrachtgevers en een architect. De huizen zijn gebouwd met duurzame materialen zoals leem en hergebruikt hout. Over de huizen is een kas geplaatst die voorzien is van zonnepanelen en -collectoren aan de bovenkant. Zo wordt de energie van de zon driedubbel benut!

Naturhus

Een ander mooi voorbeeld van een echt duurzaam gebouw in een kas is het Uppgrenna Naturhus in Zweden (waar ook het huis staat dat veel andere kaswoningen inspireerde). Dit huis werd ontworpen om te laten zien dat een huis ook voedsel in plaats van afval kan produceren. Het is niet aangesloten op het riool, en hergebruikt al zijn water in een gesloten systeem. Je kunt er slaapvertrekken en zalen boeken, maar ook een rondleiding krijgen of gewoon een kopje koffie drinken aan de bar. 

Nu in aanbouw: ReGen Village in Almere

Herfst 2017 moet het klaar zijn, het eerste volledig zelfvoorzienende ecodorp in Nederland. James Ehrlich, van vastgoedbedrijf ReGen Villages, realiseert 100 huizen in de buurt van Almere. De bewoners zullen al hun energie, water en voedsel uit eigen huis en tuin halen. Regeneratieve landbouw en aquaponics vormen de basis van de voedselvoorziening. Het idee van regeneratieve landbouw is dat de output van het ene systeem de input voor een ander systeem is. Energie wordt opgewekt met een combinatie van energiebronnen als geothermis, zonne-energie, zonne-thermische energie, wind en biogas. Door de kas om het huis wordt het groeiseizoen verlengd.

Experiment: wonen in een bestaande kas

Helly Scholten verhuisde in 2015 met haar gezin naar een kas, in het kader van het project Greenhouse Living van de Erasmus Universiteit. De universiteit zocht bewoners die de onderzoekskas wilden testen op geschiktheid voor bewoning en de mogelijkheid om eigen voedsel te verbouwen. Nu, drie jaar later, is het project afgerond en maken ze de balans op. De temperatuur bleek lastig te beheersen. In de zomer hebben ze wel eens 66 graden gemeten en in winter werd het in heldere nachten zelfs kouder dan buiten. Toch is ze erg enthousiast over het binnen-buiten-leven. Wil je zelf een kijkje nemen in de kaswoning? Zondag 22 april 2018 organiseert Helly voor de laatste keer een open huis (reserveren per mail!).

Een huis met een schil 

Wil je geen nieuw huis bouwen, maar toch een kas over je woning? Een groep studenten van de TU Delft ontwikkelde het Prêt-à-Loger, een kas die over een rijtjeshuis heen geplaatst kan worden. De ontwerpers vinden dat huizen die niet meer aan duurzaamheidseisen voldoen niet gesloopt horen te worden. Om het karakter en alle ervaringen die bij een woning horen te behouden willen ze liever een methode toepassen die bestaande huizen helpt energie-doelstellingen te behalen. In Nederland staan 1.4 miljoen van zulke woningen, en in Duitsland en Engeland nog veel meer. 

 

De studenten bedachten een breed scala aan duurzame oplossingen. Tegen de buitenmuur wordt aan de noordzijde een isolerende laag bevestigd die er uit ziet als echte bakstenen. Ook worden de ramen van dubbel glas voorzien, en functioneren er vetplanten op het dak als natuurlijke isolatie. Water wordt opgevangen om het toilet door te spoelen en om planten water te geven. Verder zijn er lichtkoepels te vinden die via spiegelende buizen zonlicht naar binnen brengen, zodat de lampen vaker uit kunnen blijven. 

Het belangrijkste deel van de make-over die een rijtjeshuis krijgt is de glazen kas die aan de zuidkant geplaatst wordt. In de kas zijn zonnepanelen geïntegreerd, en hij is van enkel glas gemaakt zodat de warmte goed binnenkomt. Je hoeft niet bang te zijn dat het er in de zomer te warm wordt, want door de open ramen in het dak waar de warme lucht heen stroomt is de temperatuur goed te reguleren. Er is zelfs een digitaal systeem dat op basis van data kan bepalen welke ramen er het beste open en dicht kunnen op de gewenste doorstroom te bereiken.  

Het concepthuis is ook daadwerkelijk gebouwd voor de Solar Decathlon 2014. Daar bleken tijdens twee weken testen de systemen in het huis zo goed te werken dat het project de sustainability award kreeg! Het huis staat momenteel in Delft op de universiteitscampus. 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 2

Alex de Landgraaf 11 november 2016

Mooie ideeen!

Mendel Van Griethuysen 13 mei 2020

Is deze toepassing van de solar decathlon ook ergens te bestellen.
wordt dit al toegepaste bij bestaande bouw?