Leven als een digital nomad: bepaal zelf waar en wanneer je werkt

Werken met uitzicht op de Balinese stranden, de Noorse fjorden of in een bruisende metropool. Een groeiende groep mensen bepaalt zelf waar en wanneer ze werkt. En dat is lang niet altijd in eigen land. Digital nomads verruilen huis en haard voor een zwervend bestaan met maar één noodzaak, een werkende internet connectie. Hoe werkt dat precies?


  • Door

    Team Nudge

    9 november 2016

Werken kan overal

De werkplek is aan het veranderen. Door nieuwe technologieën en een bijna alomtegenwoordige internet connectie zijn we niet langer gebonden aan een bureau of zelfs een kantoor. Het is mogelijk geworden om te werken waar en wanneer we maar willen, zolang er internet is natuurlijk. Digital nomads trekken ‘het nieuwe werken’ nog een stap verder door. Ze mijden de traditionele 9-tot-5 kantoorbaan en kiezen ervoor om naar verafgelegen oorden af te reizen, waar ze met niets meer dan hun laptop en het plaatselijke internet, hun salaris verdienen. 

 

Tips van ervaringsdeskundigen

Overal kunnen werken waar en wanneer je maar wilt, dat klinkt aantrekkelijk. Maar hoe maak je die droom ook echt werkelijkheid? En hoe werkt het in de praktijk? Een rondje internet beantwoordt al snel veel vragen. Digital nomads gebruiken het wereldwijde web namelijk ook veelvuldig om hun ervaringen te delen met anderen. 

Zo geeft Jelle van SoChicken een heleboel tips voor het eigen maken van de digital nomads lifestyle. Op Nomad Stories vind je persoonlijke verhalen die je vertellen hoe het is om als digital nomad te leven, reizen en te werken. Een van de bekendste digital nomads, Marcus Meurer, geeft er praktische tips zoals de handigste apps en belangrijkste technologische apparatuur. Marieke vertelt hoe het is als digital nomad met kinderen. De Nederlanders Steven en Diana hebben er zelfs hun werk van gemaakt om mensen te informeren over deze levenswijze. Met WonderlijkWerken geven ze online trainingen over het achterna reizen van je dromen en het leven als digital nomad. Heb je besloten om te vertrekken, dan vind je op de website Nomad List een overzicht van populaire bestemmingen met belangrijke informatie zoals verblijfskosten, het weer, internetconnectie en veiligheid.  

Héél veel informatie bij elkaar

In The Digital Nomad's Guide To Working From Anywhere On Earth geeft een uitgebreid overzicht van handige apps om werkplekken, woonplekken, banen, vluchten, financiële diensten en nieuwe contacten te vinden. Je vindt er een aantal 'how-to-become-a-digital-nomad' workshops en conferenties, en ook package deals waarin alles al voor je geregeld wordt.

Digital nomad ‘light’

Heb je geen behoefte om alles achter je te laten, maar wil je ‘het nieuwe werken’ in eigen land wat uitdagender te maken? De KantoorKaravaan biedt werkplekken in de natuur en trekt door Nederland met hun mobiele off-the-grid kantoorunits. Een ideale manier om het stadse kantoorleven voor even te verruilen voor into the wild anno nu. Ook The Meetplant biedt verrassende werkplekken aan, bijvoorbeeld op een woonboot of in een galerie. 

Duurzaam?

Door te kiezen voor een (flex)werkplek dichtbij huis bespaar je ook best wat vlieguren. Digital nomads reizen vaker en verder dan iemand met een gemiddelde kantoorbaan. Iets waar veel digital nomads zich bewust van zijn, en waar ook kritiek op is. Digital nomad Sander geeft zelfs tips om je travel impact te verminderen. Bijvoorbeeld door een autorit te delen via blablacar, je niet al te vaak te verplaatsen en de CO2 uitstoot van je vlucht te compenseren. Daarentegen leven digital nomads heel minimalistisch en denken ze vaak extra na voordat ze een nieuwe aankoop doen. 

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0