Moeten we blij zijn met Trump?

Gisteren won Donald Trump de Amerikaanse verkiezingen. Ik merk dat ik daar heel erg van geschrokken ben en ik ben niet de enige. De vraag is: wat nu?


  • Door

    Jan van Betten

    10 november 2016

Zes jaar geleden legde ik de basis voor Nudge vanuit de volle overtuiging dat er grote veranderingen in de wereld gaande zijn en dat die veranderingen ‘een zetje’ nodig hebben. Een zetje van ons allemaal. De uitdagingen zijn te groot om ze (alleen) over te laten aan de regering, een president, een CEO of andere mensen ‘aan de top’. 


Het is mijn grote overtuiging dat echte verandering van onderop moet komen. Van gewone mensen zoals jij en ik. We moeten ons anders gaan gedragen, andere keuzes maken, anders inkopen, anders kiezen. En als voldoende mensen dat doen, dan ontstaat er draagkracht in de samenleving voor verandering. Voor al die mensen die daarbij willen helpen heb ik Nudge opgericht. 


Na zes jaar hebben zich zo’n 60.000 mensen aangesloten bij Nudge, maakten we honderden maatschappelijke projecten tot een succes en krijgen we vaak complimenten voor onze positieve en politiek-neutrale opstelling.
Tot gisteren dacht ik dat we op de goede weg waren. En toen won Donald Trump.


Hoe is het toch mogelijk dat zo iemand de verkiezingen wint? In wat voor wereld leven we? Is dit de wereld die we (kennelijk) willen? En wat moeten we nu? Hoe ziet de toekomst voor Europa er uit? Was Brexit slechts een startschot voor veel grotere ellende?


Bij Nudge voelen we ons verslagen door het Trump nieuws van gistermorgen. We hadden een stevige discussie over bovenstaande vragen. Het voelt, als ik het een beetje simpel mag samenvatten, alsof we midden in een wedstrijd, in volle vaart onderweg naar ons gezamenlijk doel, onderuit gehaald worden. Een gemene tackle door mensen die alleen aan zichzelf denken. Dat hebben we niet verdiend, vinden we, en dat is bovendien slecht voor de wereld.

 

Dus twee dingen

1. Onze wereld was al dolgedraaid. Ook vóór Brexit en Trump en Wilders. Veel mensen haakten al af en kunnen zich niet vinden in de ‘oude’ elite die onder elkaar en met elkaar de beslissingen neemt. Veel mensen zijn bang en voelen zich niet begrepen. En ondertussen neemt de angst en de onvrede toe. Waar moet ik naartoe? Waar word ik gehoord?


2. Het systeem is aan een grote reset toe. Ik hoop en bid dat dat kan gebeuren zonder revolutie, maar als evolutie. Trump zou hiervoor niet mijn keuze zijn geweest. Ik vind hem en veel van zijn ideeën volstrekt verwerpelijk. Maar de vraag is wel of Hillary het systeem veranderd zou hebben. En misschien is de spaak in het wiel uiteindelijk een goed ding.


Tenslotte

Het is onze gezamenlijke en grootste uitdaging om met z’n allen in dezelfde wedstrijd te spelen. Waarin we de regels herdefiniëren en angst vervangen door dialoog en vertrouwen. Daar zal erg veel moed voor nodig zijn. Het moeilijke daarvan is namelijk, dat we over onze eigen schaduw heen moeten stappen. Let wel, aan beide kanten. Er is een soort tweedeling in de samenleving aan het ontstaan van mensen die elkaar afwijzen. Daar moeten bruggen gebouwd worden, daar moet vertrouwen ontstaan. Dat lukt alleen als je elkaar kent, hetgeen weer betekent dat we zullen moeten investeren in elkaar leren kennen. Dat investeren betekent tijd en aandacht geven aan elkaar vanuit een intentie elkaar te leren kennen zonder oordeel. Ik weet niet of dat kan, of we dat willen, of we dat kunnen. Maar ik wil zelf wel blijven investeren in de poging daartoe. Het lijkt me de moeite waard.


Jan van Betten
Oprichter Nudge

Schreeuw het van de daken!


Reacties 1

merel segers 11 november 2016

Mooi verhaal Jan, ik ben me ook te pletter geschrokken en schrik nog steeds elke keer als ik terugdenk aan de nare dingen die hij heeft gezegd. Ik hoop dat het campagnepraatjes waren en dat hij nu niet kan doen wat hij allemaal heeft beloofd. Het voelt inderdaad niet eerlijk, als je elke dag probeert de wereld een beetje duurzamer te maken, dat dan iemand president wordt die het allemaal weer van tafel kan vegen. Auw.

Wat mij op dit moment nog een laat glimlachen? Alle mooie, goede initiatieven die er ook zijn. Zoals Nudge. Laten we hopen dat we uiteindelijk deze kant op gaan, de kant van samen werken aan een betere samenleving. Waar gelijkheid en liefde voor natuur en elkaar wint. Zet hem op!