On The Rocks: Revolutionaire notebooks van steen

Hoewel we steeds meer online doen, zullen we altijd verhalen blijven opschrijven en offline verbinding zoeken. Met de notebooks van On The Rocks kan dit nu ook duurzaam. Anne van On the Rocks vertelt het verhaal van deze steengoede notebooks.


  • Door

    Anne Pleun van Eijsden

    22 november 2016

Bij On The Rocks geloven we dat verhalen opschrijven en offline verbinding zoeken iets is wat mensen altijd zullen doen. Het opschrijven van verhalen willen wij aanmoedigen, maar, wel in een boek dat op een zo schoon mogelijke manier is geproduceerd. Een notitieboek 2.0. Vandaar dat wij Rockbooks hebben ontwikkeld; notitieboeken van revolutionair stone paper. Bovendien draag je bij aanschaf van een Rockbook actief bij aan herbebossing. Vijf procent van onze winst investeren we in herbebossingsprojecten in Zuid-Afrika. 

Maar, wat maakt steenpapier nu zoveel beter dan normaal papier? ‘Het mooiste aan dit papier, is dat er geen bomen voor worden gekapt, er vrijwel geen water nodig is voor de productie en er geen bleek nodig is om het papier wit te maken. Bomen zijn van levensbelang voor onze aarde. Ze absorberen CO2, produceren zuurstof en voorkomen verdamping van water (en dus uitdroging van grond). Ze zuiveren water en zorgen daarnaast ook voor beschutting. Het is dan ook enorm belangrijk om de kap van bomen terug te dringen. Steenpapier is een materiaal dat daar aan bij kan dragen.  

Van steen naar papier

Daarnaast wordt er voor de productie van steenpapier gebruik gemaakt van een afvalproduct; steen uit oude mijnen. Deze stenen worden vergruisd, en daarna gemengd met een deel niet-giftig HDPE om de mineralen te binden. Het resultaat is een product dat oneindig te recyclen is in een eigen stroom, maar ook te verwerken is in de traditionele plastic recycling (nummer 2). De boekjes mogen daarom het cradle to cradle certificaat dragen.

Onderstaand diagram legt in versimpelde vorm uit hoe je papier maakt van steen. 


 
Het mijnafval wordt naar de fabriek gebracht. Daar worden de stenen vermalen tot poeder. Vervolgens mengt men dat poeder met HDPE en maakt er bolletjes van. Deze bolletjes worden vervolgens verhit, en uit de massa die dan ontstaat wordt papier getrokken. Je kunt de consistentie van de massa vergelijken met de structuur van een ballon. Op het moment dat men het papier trekt, koelt het ook gelijk af. Vervolgens kan het papier verder worden verwerkt tot verschillende eindproducten. 
 
Zoals je kunt zien, worden in dit proces geen water, bleek of giftige stoffen gebruikt. Ook is het energieverbruik veel lager dan in productie van gewoon papier. In onderstaande tabel hebben we de vergelijking tussen de productie van normaal papier, en de productie van steenpapier, uiteengezet.

Bij de productie van Rockbooks wordt ook op andere vlakken rekening gehouden met duurzaamheid. De producenten die de boeken vervaardigen werken met groene stroom, en milieuvriendelijke inktsoorten. Op die manier is niet alleen de productie van het papier zo duurzaam mogelijk, maar ook de productie van het Rockbook zelf!

Recyclebaar en waterproof

Wat nu, als je Rockbook vol is en je het boek graag weg wilt doen? Het boekje is te recyclen en mag in Nederland bij het plastic afval. Steengruis wordt vaker aan plastic toegevoegd dus het vervuilt de recyclingstroom niet. Nog een leuk weetje: de rockbooks zijn waterproof! 

Benieuwd geworden en ook eens testen? Je vindt de steengoede noteboeks van On The Rocks de komende tijd in onze Shop! Leuk als cadeau voor de feestdagen. 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project

Nederland

Nudge Shop


Reacties 2

Sebastiaan Vos 9 december 2016

Hoe wordt recyclebaar RocksPaper terug gewonnen uit het papier afval als het daarin terecht komt? Dat staat niet in dit verhaal. En bij ons is Waardlanden, de partij, die het plastic afval ophaald, maar daar zitten ook drinkpakken tussen, van onderandere karton (papier), hoe recyclen ze dat dan?
Mvg. Sebastiaan

Anne Pleun van Eijsden 9 december 2016

Beste Sebastiaan Vos, bedankt voor je reactie. Mocht een van onze Rockbooks bij het papier afval terecht komen, dan wordt het herkend als zijnde een ander materiaal dan papier (vanwege het HDPE element) en er uit gefilterd. Net zoals dat gaat met bijvoorbeeld plastic ruitjes in enveloppen etc. Op die manier zal het deze recycling-stroom niet vervuilen voor zover wij weten. Vriendelijke groeten, Anne van On The Rocks.