Geef je oude trui een nieuw leven!

Loop.a life zamelt oude truien in die worden gerecycled tot een hele nieuwe collectie truien. Eerst wordt alles gesorteerd op kleur, daarna wordt de wol klaargemaakt voor het vervezelen. De vezels worden gesponnen tot garen, en die vormen de basis van de nieuwe trui. Het productieproces is volledig duurzaam!


  • Door

    Sarah Klaver

    23 november 2016

Enorme afvalberg

Wist je dat we in Nederland jaarlijks 235 kiloton aan kleding afval produceren? Dat is zo veel, dat je er wel 370 voetbalvelden vol kleding mee kan vullen. Dit is zorgwekkend. Daarnaast wordt 70% van de kleding-afvalberg verbrand. De uitstoot die vrijkomt bij dit verbrandingsproces is erg slecht voor het milieu. En wist je dat de gemiddelde levensduur van een sweater steeds korter en korter wordt en dat 30% van de geproduceerde kleding überhaupt nooit een kledingkast bereikt? Loop.a life ging op zoek naar een oplossing. Ze onderzochten hoe je kleding volledig duurzaam kan produceren.

Vorig jaar lanceerden ze hun eerste duurzame collectie truien, van 100% gerecycled materiaal. Dit jaar heeft Loop.a life een crowdfunding campagne gedaan om hun zero waste ambitie te realiseren. Daar is meer productontwikkeling voor nodig, en dat kost geld. Maar ze hebben het gehaald!

Het proces

De producten van de nieuwe start-up, Bright.loops, worden gemaakt volgens de eigen standaard van Loop.a life: truly circular. Dat betekent dat ze bij de productie van hun truien geen nieuw afval produceren en dat alles van 100% gerecycled materiaal wordt gemaakt.

Het proces begint met het verzamelen van oude kleding. Alles wordt gesorteerd op kleur, en daarna worden de stoffen vervezeld. Voordat de bestaande truien in een machine kunnen om te vervezelen, moeten knopen, labels en dergelijke verwijderd worden. Loop.a life heeft voor deze taak hulp ingeschakeld van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Mensen die bijvoorbeeld extra begeleiding nodig hebben of mensen die bezig zijn met een re-integratieproces, waaronder ook gedetineerden. Na het vervezelen, worden de vezels met elkaar vermengd tot nieuwe kleuren. Daarbij is geen water of extra verf nodig, omdat alles van te voren al op kleur is gesorteerd. Daarna worden de gekleurde vezels verwerkt tot garens, vilt en knitwear.

 

Milieuvriendelijke collectie

Het kledingaanbod in Nederland is groot, maar een heel klein deel daarvan is duurzaam. De meeste kleding wordt geproduceerd in lagelonenlanden, vaak onder slechte omstandigheden en al dan niet door kinderen. De productie van nieuwe kleding vergt veel water en kostbare landbouwgrond. Onder meer door het verven worden veel chemicaliën gebruikt. Juist daarom is hergebruik van materialen van groot belang. Loop.a life realiseert hun collectie via een milieuvriendelijk productieproces in Nederland, tegen een betaalbare prijs. 

Join the loop!

Wil je helpen met het verduurzamen van de kledingindustrie? Dat kan op verschillende manieren! Je kunt je aanmelden om kleding te sorteren. Er worden speciaal voor jou sorteerweken georganiseerd zodat je zelf mee kan doen. Je kunt ook je steentje bijdragen door je oude wollen truien in te leveren bij een ‘Bright Spot’. Dit zijn plekken door heel Nederland waar je de kleding kan inleveren. Wil je weten of er bij jou in de buurt een Bright Spot is, stuur dan een mail naar info@brightloops.nl. Natuurlijk kun je ook zelf een Bright Spot starten.

                                                    

Schreeuw het van de daken!