Happy Towels: van Turkse liefde naar biologische handdoeken

'Stikeigenwijze' hamamdoeken, geweven door een goedlachse wever in West-Turkije. Dat zijn Happy Towels. Gemaakt van biologisch katoen en bamboevezels. Oprichter Cor vertelt het verhaal van deze bijzondere doeken.


  • Door

    Cor Sandburg

    23 november 2016

Blije hamamdoeken van Metin

Cor is al jaren verliefd op Turkije, en wil met Happy Towels iets terug doen voor het land en zijn inwoners. ‘Mijn eerste bezoek zal ik nooit vergeten. De weefgetouwen, de patronen, de hamamdoeken, het enthousiasme van Metin. Ik was erg onder de indruk. En dat ben ik eigenlijk nog steeds. Het is alweer drie jaar geleden dat ik m’n wever ontmoette. Metin - spreek uit: Mèttin - heeft een open gezicht en een aanstekelijk goed humeur.’

Derde generatie handdoekwever

‘Metin is derde generatie handdoekwever. Als kind speelde hij al tussen de (toen nog) houten weefgetouwen. Metin’s familie maakt al honderd jaar lang hamamdoeken. Dat zijn plat geweven handdoeken. Dit type handdoek dankt zijn naam Turkse badhuizen (hamams), waar ze van oudsher worden gebruikt. 

Toen ik de hamamdoeken zag, begreep ik meteen hoe praktisch ze zijn: snel droog, lichtgewicht en klein opvouwbaar. Veel handiger dan die dikke strandlakens die je in Nederland in de winkels ziet. Het plan om ze naar Nederland te brengen was daarom snel gemaakt. Ik noemde ze Happy Towels.’

Extra lang en lekker zacht

Urenlang sprak Cor met Metin over hoe ze de hamamdoek handiger kunnen maken voor op het strand, de sportschool, op reis, de sauna. ‘Eén van de eerste dingen die we besloten, was om de hamamdoek wat langer maken. Traditioneel zijn ze ongeveer 180 cm lang. Maar na krimp hou je 170 cm over. Dat is voor Nederlanders te kort. Metin maakt de Happy Towels ruim 2 meter lang: zo kun je er lekker languit op liggen. Ook kwam Metin met het idee om de hamamdoeken van bamboegaren te maken. Ik had er toen nog nooit van gehoord, maar hij vertelde dat bamboe de hamamdoeken zachter maakt. Ook absorbeert bamboe beter dan katoen.’

8000 liter water voor één kilo katoen

Begin 2016 besloot Cor om uitsluitend bio katoen te gebruiken. ‘Ik kwam erachter hoeveel milieuschade katoenplantages aanrichten. Voor één kilo katoen (het gewicht van een spijkerbroek) is naar schatting minimaal 8000 liter water nodig. Bovendien is de katoenplant geen gemakkelijke plant. Hij is gevoelig voor beestjes en schimmels en wordt daarom volgespoten met pesticiden. Dat komt bij de irrigatie vervolgens allemaal terecht in de bodem en het grondwater. Of in de longen van de katoenplanters. Nee, heel happy klinkt dat niet. Vandaar de overstap naar biologisch katoen: minder water en geen chemische bestrijdingsmiddelen.’

‘Papa laat me naar school gaan’

‘Omdat ik de hamamdoeken direct van Metin afneem, bespaar ik op de kosten. Normaliter kopen Nederlandse winkeliers in bij groothandelaar. Die verdient vaak meer dan de wever zelf. Dat verschil schenk ik aan een lokaal goed doel, dat ‘Papa laat me naar school gaan’ heet. Dit goede doel geeft beurzen aan meisjes uit arme gezinnen die goed kunnen leren, maar op jonge leeftijd van school worden gehaald. Veel traditionele ouders kunnen het schoolgeld moeilijk opbrengen. Ze laten hun zonen na hun 14de wel doorleren, maar hun dochters niet. Zelfs als hun dochter de beste was van de klas.

Van elke verkochte hamamdoek gaat € 2 naar dat project. Het leuke van dit project is dat elke euro naar de beurzen gaat, niets naar andere kosten. Alle mensen die er werken doen dat vrijwillig. Zelfs de theezakjes betalen ze zelf. Voor andere kosten, zoals elektriciteit of een nieuwe computer, gaan ze apart met de pet rond. 

Het goede doel steunt trouwens niet alleen jonge meisjes, maar ook vrouwelijke én mannelijke studenten met een beurs. Met aanschaf van een Happy Towel, geef je een ander dus een toekomst. En die gedachte maakt mij nou happy!’

Op zoek naar een mooi cadeau voor de feestdagen? Je vindt de superzachte hamamdoeken van Happy Towels de komende tijd in onze Shop! Heerlijk als plaid op de bank of als strandhanddoek. 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project

Nederland

Nudge Shop


Reacties 0