Minder betalen voor je energie? De Energiewijzer helpt je in 3 minuten!

Elk jaar duikt die vraag weer op: moet ik overstappen op een andere zorgverzekeraar, telefoonaanbieder, spaarrekening of energieleverancier? Terwijl je in december toch echt wel leukere dingen te doen hebt. Met de Energiewijzer heb je duidelijkheid in 3 minuten!


  • Door

    Bas Wijnen

    24 november 2016

6 minuten per jaar

De Nederlander denkt gemiddeld zes minuten per jaar na over zijn energieleverancier. Voor het gemak en om zeker te zijn dat ik niet ga overdrijven, maak ik er zes minuten per huishouden van. Dat zijn er 8 miljoen in Nederland. Dus we denken met elkaar 48 miljoen minuten na of 33.333 dagen non-stop. 

.. en het resultaat?

Dan verwacht je toch wel wat!? Resultaat van al dat denkwerk: dik 80% van de Nederlanders doet niks. En de rest kiest vooral voor een goedkopere leverancier. Overigens is bijna de helft van de huishoudens in Nederland nooit geswitcht. Wat is er aan de hand? 

De beste prijsdeal is een utopie

Energie is een low-interest product. En leveranciers bieden het op een ondoorgrondelijke manier aan. Ze bieden welkomstpremies, bonuskortingen, tijdelijke actietarieven, verschillende looptijden van prijsafspraken. Niet te doorgronden in zes minuten. En ook niet in 2 uur. De beste prijsdeal is een utopie. Altijd een momentopname. Is dat de oorzaak dat we blijven zitten waar we zitten? Of dat we kiezen voor het aanbod dat op dat moment als goedkoopste gepresenteerd wordt? Zo heb je een goed gevoel over je besparing en je hoeft er voorlopig niet meer over na te denken. 

 

Word geen ‘slapende’ klant

Wat zeker is, is dat je jezelf benadeelt als je blijft zitten bij de grote drie of bij een prijsstunter. Op het moment dat je actieperiode afloopt, wordt je prijs verhoogd. En hopen ze dat je een ‘slapende’ klant wordt. Dat kan beter. Je kunt jouw 6 minuten beter besteden. Door 3 minuten na te denken welke energie of energieleverancier het best past bij jouw behoefte. Doorloop de energiewijzer en je keuze wordt een stuk overzichtelijker. In drie stappen kies je welke energie het best bij jou past.

Stap 1: Wil je energie zelf opwekken of kopen?

Koop je bij een energieleverancier al je energie. Of wil je liever een concrete bijdrage leveren aan de verduurzaming van Nederland en hecht je aan zelfvoorzienend zijn. Kies dan voor zelf opwekken. 

Stap 2: Waar wil je dat je energie vandaan komt?

Als je kiest voor het kopen van energie, heb je opnieuw twee opties. Vind je het belangrijk dat de energie die je krijgt volledig duurzaam opgewekt is? Of accepteer je ook grijze energie uit bijvoorbeeld een kolencentrale of groene sjoemelstroom? Kies je voor zelf opwekken in stap 1, dan heb je ook twee opties. Kan je en wil je zonnepanelen op je eigen dak leggen? Of kies je voor je eigen energie uit een zonnepark of windmolen, op afstand?

Stap 3: Wil je collectief of individueel aan de slag?

Wil je liever zelf dingen uitzoeken of laat je dat over aan een collectief die dit voor jou uitzoekt. In drie minuten klaar toch? Mooi. Hou je nog drie minuten over om over te stappen!

Deze blog is een bijdrage van Vriend van Nudge Vrijopnaam.

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0