Chef Het Samen: kinderen & groente worden vrienden

Wist je dat slechts 1% van de Nederlandse kinderen voldoende groente eet? Laura Emmelkamp van Keet Smakelijk vertelt hoe hun nieuwe kinderkookboek Chef Het Samen met Tomaat vastgeroeste ideeën over kinderen & groente op z’n kop zet.


  • Door

    Laura Emmelkamp

    1 december 2016

1 sperzieboon en 3 kerstomaatjes

Wist je dat slechts 1% van de Nederlandse kinderen voldoende groente eet? Kinderen van 2-6 jaar eten gemiddeld 42 gram groente per dag. Dat is net zoveel als 1 sperzieboon en 3 kerstomaatjes. Voor oudere kinderen geldt min of meer hetzelfde beeld.

Tegelijkertijd eten kinderen zo’n 30 suikerklontjes per dag. Niet eens zo verwonderlijk, met alle koekjes en snoepjes die ze constant om de oren vliegen. Kortom, we eten teveel van het een, en te weinig van het ander. Maar hoe verander je dat nu? Ouders kunnen gevarieerd koken, en vrolijk groente blijven aanbieden. Dat helpt bij het ontwikkelen van een breed smaakpalet. Daarnaast kunnen we kinderen het heft in eigen handen geven. En dat is precies wat Chef Het Samen doet.

Vrij spel in de keuken

Veel kinderen houden van koken. Maar de meeste kinderkookboeken staan vol met cupcakes en taartjes. Wij ontdekten dat kinderen het net zo leuk vinden om gerechten met groente te maken. Vorig jaar stuurden we buurmeisjes Liz en Polly, beiden 10 jaar, de keuken in met een recept voor groente-wraps. We bemoeiden ons verder nergens mee. Zoon Bliek (13 jaar) filmde hun kooksessie en monteerde de boel aan elkaar. Van het resultaat werden we heel erg blij. Want we zagen niet alleen hoeveel lol kinderen samen in de keuken hebben, maar ook hoe lekker ze zo’n zelfgemaakte groentehap vinden. Ook de zelfgemaakte stamppot en pittige pompoensoep vielen bij Liz en Polly in de smaak. Kijk zelf maar even op het youtube-kanaal van Chef Het Samen, daar zie je iets gebeuren met groente zoals je het nog niet eerder zag. Laat dat maar aan die kids over.

Het mafste kinderkookboek

Ondertussen deden we mee met de crowdfundingswedstrijd van de ASN Bank en werden we geselecteerd als één van de duurzaamste initiatieven van 2016. Dat maakte het mogelijk om ‘Chef Het Samen met tomaat’ te maken. Een kinderkookboek bommetjevol groente en met een flinke schep humor. Doordat alles stap voor stap wordt uitgelegd, kunnen kinderen heel eenvoudig zelf aan de slag. Geïnspireerd door de kookavonturen van onze melige buurmeiden, ontwikkelden we een visuele stijl die alle ruimte geeft aan grappen en grollen. 

Kweken, koken, eten

Diverse kinderen hielpen mee met het verzinnen van ideeën en het testen van recepten. En die zijn niet kinderachtig: pasta puttanesca, romige curry, of knapperige loempia’s… om maar eens wat te noemen. Met tomaat als rode draad, maar uiteraard ook veel andere verse ingrediënten. Naast recepten staan er ook kweekinstructies in Chef Het Samen met tomaat. Want wie eenmaal zelf tomaten heeft gekweekt, zal ze daarna met nog meer plezier eten. 

Leuke actie voor nudgers

Nudgers die het boek bestellen via de Nudge Shop ontvangen als extra een zakje biologisch tomatenzaad. Zodat kinderen ook hiermee snel en eenvoudig aan de slag kunnen. 

 


 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project

Nederland

Nudge Shop