De 10 best gelezen blogs van 2016

In 2016 schreven we een hoop over duurzame ontwikkelingen. Mensen recycleden, bespaarden, en kwamen met allerlei duurzame innovaties. Wil je weten waar Nudgers het meest in geïnteresseerd waren? We geven je een top 10 van onze best gelezen blogs.


  • Door

    Team Nudge

    5 december 2016

Image

1: De was doen met wondermiddel azijn

Voor nog geen 50 cent per liter heb je een fles in huis staan: azijn. Een middel dat je kunt gebruiken voor eindeloos veel huis-tuin-en-keukendingen. Ook voor de was. Hoe werkt dat nou precies? De was-professor vertelt.


2: Tiny Houses: een overzicht van bouwers

Vele tientallen bouwers leveren nieuwe kleinschalige woonconcepten, bruikbaar als Tiny House, als aanbouw voor mantelzorg, als kantoorruimte aan huis, als vakantiehuis of voor tijdelijke opvang. Vaak zijn ze energieneutraal en modulair gebouwd. We geven een overzicht.


3: Verbod gratis plastic tasjes leidt tot forse gedragsverandering

Het verbod op gratis plastic tasjes in winkels is een veel groter succes dan werd verwacht. Sinds 1 januari 2016 is het gebruik ongeveer gehalveerd. We kijken naar hoe dit tot stand kwam.


4: Sea Blind - een confronterende blik op de scheepvaart

Maatregelen voor verduurzaming van de internationale scheepvaart verdwenen op het laatste moment uit het VN-klimaatakkoord in Parijs. Klimaatjournalist en poolreiziger Bernice Notenboom verdiepte zich in de internationale scheepvaart en maakte de confronterende documentaire Sea Blind.


Image

5: Welke slimme thermostaat past bij mij?

Slimme thermostaten hebben flink wat gadget-waarde. Maar dat moet natuurlijk niet de enige reden zijn om een slimme thermostaat te kopen. Onze tip: bedenk wat voor jou echt handig is en wat je op de lange termijn gaat gebruiken. Dat hangt af van je persoonlijke voorkeuren en van jouw huishouden. Beantwoord de volgende vier vragen om een goede keuze te maken.


Image

6: 3x Bouwen met afval

In de circulaire economie draait alles om het vinden van nieuwe bestemmingen voor de reststromen van een productieproces. Allerlei kleine initiatieven weten afval om te toveren tot de meest uiteenlopende producten, van meubilair tot sieraden en van kleding tot boten. Een ander sterk idee, dat op grote schaal kan worden toegepast, is om afval te gebruiken als bouwmateriaal. We lichten drie innovatieve voorbeelden voor je uit.


Image

7: Aquaponics: duurzaam groente en vis kweken

Met aquaponics kweek je je eigen verse groente én je eigen vis. De combinatie zorgt voor een slimme kringloop waarin planten gevoed worden met de mest van de vissen én tegelijk het water voor de vissen zuiveren.


Image

8: Zelfvoorzienend bouwen en leven in Oosterwold

Zelfvoorzienend leven in een duurzaam energieneutraal huis met een groot stuk grond? Een betaalbare kavel biologische landbouwgrond dichtbij de stad? Het klinkt als een utopie, maar in Oosterwold is het mogelijk.


Image

9: Energie besparen in huis? Het kan!

Energie besparen in huis, hoe pak je dat aan? Nudger Suzanne halveerde binnen een jaar haar energie- en waterverbruik. Ze vertelt wat ze heeft gedaan om haar verbruik te halveren. Simpele dingen die jij ook kunt doen!


Image

10: Een rugzak met eigen bagage

Upcycling van aangespoelde rubberboten en reddingsvesten, door er een handige rugtas van te maken. Een mooi initiatief van de No Mad Makers. Samen met de vluchtelingen uit Lesbos maken ze tassen van de resten van aangespoelde reddingsvesten en rubberboten.


Schreeuw het van de daken!


Reacties 0