Twee meiden met een missie: Het Wolfert Tweetalig in Rotterdam aan de Dopper

Kimia Midavoodi en Ada Korteknie zijn 17 jaar en zitten op het Wolfert Tweetalig in Rotterdam. De 6-vwo'ers zijn bezig met hun profielwerkstuk over Doppers. Ze willen hun hele school voorzien van Doppers, en daarmee bewustwording creëren over de plastic afvalproductie op school. Om dit te realiseren zijn ze op zoek naar een sponsor.


  • Door

    Sarah Klaver

    7 december 2016

Hoe zijn jullie bij dit onderwerp gekomen?

“Al op de eerste schooldag kwamen we in een alarmerende situatie terecht, onze school had een lunch verzorgd en alles was in plastic verpakt. Allebei dachten we dat het duurzamer kon, de school moet het goede voorbeeld geven toch? We zijn hier mee naar de directeur gegaan, maar hij was zich niet bewust van het probleem. Daar waren we een beetje verbaasd over, maar de directeur stond er wel voor open. We zijn onderzoek gaan doen naar statistieken en hebben veel literatuuronderzoek gedaan.

Voor ons onderzoek hebben we een enquête gehouden onder medescholieren: 31,3% van de ondervraagden gebruikt dagelijks een plastic flesje. In het plastic van die flesjes zit de ongezonde stof bpa. Bovendien is het niet zo hygiënisch om de gewone plastic flesjes vaak te gebruiken. Veel leerlingen wisten dat niet. Ook wisten ze niet dat er alternatieven zijn, zoals de Dopper. We hebben ook Jens Kok geïnterviewd, Brand Ambassador bij Dopper. Hij vertelde uitgebreid over de missie van Dopper, die goed aansluit bij onze missie voor ons profielwerkstuk.”

Wat is jullie droom voor dit project, en wanneer is het een succes?

“Het allermooiste zou zijn om zoveel mogelijk scholieren van een Dopper te voorzien. Hierdoor stimuleren we iedereen om meer kraanwater te drinken. En creëren we bewustwording om gezonder, maar ook duurzamer te leven. Het gebruik van plastic zal verminderen door de Doppers en zo wordt de school een stukje duurzamer. We zouden het ook super vinden om andere scholen te inspireren!”

Stel je wilt dit ook doen als scholier, hebben jullie tips?

“Wees er vroeg bij, en zorg dat je zoveel mogelijk instanties en organisaties benadert. Zo kun je veel verschillende informatie verzamelen. We hebben gemerkt dat organisaties het fijn vinden als je een duidelijke doelstelling formuleert, en als je zorgt dat je bijvoorbeeld al je school achter je hebt staan. Zo kom je zelfverzekerd en zelfstandig over. Maak een duidelijk plan van aanpak zodat de sponsor bij wijze van spreken alleen nog maar een donatie hoeft te doen.”

Hoe denken jullie de rest van de school te overtuigen, en bewustwording te creëren?

“We gaan samen met Dopper gastlessen organiseren, met hele uiteenlopende onderwerpen. Bijvoorbeeld over gezondheid, maar ook over het gevolg van het plastic afval; de plastic soep. En in de gastles wordt aandacht aan de sponsor gegeven. We willen ook berichten over onze actie op de Facebookpagina van school gaan plaatsen, die wordt door veel mensen bekeken. Daarnaast is er een jaarboekcommissie en schoolkrant waar we ons verhaal mee kunnen delen.”

Wat vonden jullie het leukste tijdens jullie project?

“We hebben rechtstreeks contact met de gemeente, en we merken dat bijna iedereen die we tot nu toe gesproken hebben er wel voor open staat. De mensen bij de gemeente, maar ook op school en bij Dopper. We hebben invloedrijke mensen kunnen enthousiasmeren en we hebben een  ontmoeting met de wethouder gehad. Wij als scholieren zijn de meest logische groep om met een project als dit bezig te zijn, want het gaat tenslotte over onze toekomst.”

Zijn jullie verrassingen tegengekomen?

“De gegevens van de schoolkantine waren schrikbarend, hoeveel plastic afval er geproduceerd wordt. In het schooljaar 2015-2016 zijn er 4.854 flesjes verkocht in de kantine. En we wisten niet dat multinationals zo’n grote bijdrage leveren aan de plastic afvalproductie. Zij stimuleren de verkoop van plastic flesjes. En zijn daardoor medeverantwoordelijk voor een groot maatschappelijk probleem.”

 

Ada en Kima zijn heel enthousiast en willen graag verder met hun project. Ze hebben al steun van de gemeente Rotterdam, maar er is nog een tweede sponsor nodig. Een sponsor die bereid is om de school van Doppers te voorzien. In ruil daarvoor komt het logo van de sponsor op de Dopperfles en krijgt aandacht tijdens de gastles. Help jij de meiden mee om hun idee te realiseren? Stuur Geert een email.

 

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0