Bij Roetz gaat het om tweede kansen

Met de opening van de Fair Factory geeft Roetz invulling aan hun sociale missie: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk te helpen. Roetz wil bewijzen dat een commercieel bedrijf wél een sociaal hart kan hebben door overheden, bedrijven, scholen en consumenten uit te dagen en te inspireren.


  • Door

    Team Nudge

    8 december 2016

“Bij Roetz beoordelen we niet op het uiterlijk", vertelt Tiemen ter Hoeven tijdens de opening van de fabriek. "We geloven erin dat iedereen bruikbare talenten heeft - ook al zijn ze verborgen. En dat materiaal dat door anderen als schroot wordt gezien prima een tweede jeugd mee kan. Wij streven naar een circulaire en inclusieve toekomst.”

Circulair en fair in de fietsenbranche

Geïnspireerd door ‘remanufacturing’ in de auto-industrie vertaalt oprichter Tiemen het principe van herstellen, upgraden en hergebruiken naar de fietswereld. Het idee: door onderdelen te hergebruiken die nog prima in orde zijn, waaronder frame en voorvork, krijgen ze een tweede leven. De Roetz fietsenmakers hebben in het verleden een burn-out of verslaving gehad, in de gevangenis gezeten of last van psychische klachten. Bij Roetz is iedereen welkom ongeacht zijn of haar ‘rugzak’. Sollicitanten hoeven geen cv in te leveren of voorkennis te hebben, ze komen gewoon een proefdag draaien. De makers worden stap-voor-stap begeleid door een mentor. Als na een tijdje blijkt dat ze een toekomst als fietsmonteur zien zitten, krijgen ze de ruimte om voor een diploma fietstechnicus te studeren.

Een eigen sociale fietsfabriek

Roetz heeft in het verleden met sociale werkplaatsen samengewerkt. Door wijzigingen in het overheidsbeleid en het ontbreken van een opleidingsprogramma werd het lastig om de juiste omstandigheden te creëren voor de monteurs. Tiemen had een visie hoe dit anders kon en besloot een grote stap te wagen: het opzetten van een sociale fietsfabriek. Vol trots werd de Roetz Fair Factory in november officieel geopend met relaties en de fietsenmakers uiteraard. Na warme woorden van investeerders Stichting Doen en Triodos Bank werd in plaats van een lint een fietsketting doorgeknipt.

Stichting Roetz Fair Factory

In fietsland Nederland is er een tekort aan gekwalificeerde fietstechnici. Het uitzicht op een vaste baan is voor de Roetz fietsenmakers daarom erg goed. Van de rond twintig monteurs zijn al vijf toegelaten tot een erkende opleiding tot fietstechnicus, een onverwacht snel resultaat. De Stichting Roetz Fair Factory bekostigt de opleidingsprogramma’s en zorgt voor een-op-een begeleiding van de makers.

Nudgers, join the ride!

Sociaal ondernemen doe je niet alleen. Help jij mee om nog meer sociaal impact te maken? Het is mogelijk om een donatie te doen voor het opleidingsfonds. Tevens is de fietsfabriek beschikbaar voor evenementen in ruil voor een bijdrage aan de stichting. Naast financiële ondersteuning kun je ook tijd en kennis doneren. Denk aan een workshop ‘solliciteren’ of wellicht een andere relevante workshop in jouw unieke kennisveld, die je komt geven in de Fair Factory. Misschien ken je een potentiele werkgever, zoals een fietsenwinkel of een fietsverhuurbedrijf? Stuur je idee naar info@roetz-bikes.nl en maak het verschil!

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0