
PET Free Pledge: PET-vrije kantoren net zo gewoon als rookvrije kantoren
Met de PET Free campagne daagt Dopper bedrijven uit om de strijd aan te gaan tegen plastic vervuiling door single-use waterflesjes. Door de PET Free Pledge te ondertekenen geven bedrijven aan op zoek te gaan naar duurzame alternatieven voor PET-flesjes. Op die manier wordt gewerkt aan PET-vrije werkplekken in 2028, en misschien wel een PET-vrije samenleving!
-
Door
Migiza Victoriashoop
11 januari 2017
De PET Free Pledge
Met de PET Free Pledge beloven bedrijven om hun werkplekken PET-vrij te maken. Jens Kok, changemaker bij Dopper, vertelt: ‘Kun jij je voorstellen dat we tot 2004 nog lekker zaten te paffen op kantoor? Precies, wij ook niet! Hopelijk denken we in 2028 hetzelfde over PET-waterflessen op de werkvloer.' Om in 2028 daadwerkelijk uitsluitend PET-vrije kantoren te hebben, heeft Dopper de handen ineengeslagen met Spotify, Bever en The Design Thinking Center. Deze werkgevers ondertekenden de PET Free Pledge als een van de eersten en gaan de strijd aan tegen verdere plastic vervuiling.
Grootschalige vervuiling
Single-use PET-waterflessen dragen in drie stappen bij aan de grootschalige vervuiling. Allereerst is de productie van de flesjes erg milieubelastend. Voor het maken van één fles gebotteld water is ongeveer 0,25 liter olie en drie liter water nodig. In Nederland worden gemiddeld 500.000 waterflessen gekocht. Dat betekent 125.000 liter olie en 1.500.000 liter water! Daarnaast zorgt de transport van de PET-flesjes voor verdere vervuiling. Om de waterflessen naar verkooppunten zoals supermarkten te vervoeren, is de CO2-uitstoot 300 keer hoger dan voor kraanwater. Ook het gebruik van de waterflessen zelf is milieubelastend. Doordat de flesjes gemaakt zijn voor gebruik onderweg, komen ze met grote hoeveelheden in de natuur terecht. Slechts 20% van alle single-use flesjes wordt gerecycled! De overige 80% komt terecht bij het afval.
Schadelijk voor mens en dier
PET-waterflesjes zijn handig in gebruik, omdat ze stevig zijn, licht van gewicht en niet snel breken. Daartegenover staat wel een enorme milieu-impact. Een groot deel van de flesjes komt terecht in onze zeeën en oceanen. Door zonlicht en de golfslagen van het water vallen de flesjes uiteen in kleine stukjes. Op die manier verandert ons zeewater in een wereldwijde soep van microplastics: de plastic soep. Het plastic hoopt zich op in de vijf grote oceaangebieden, waar zesendertig keer meer plastic voorkomt dan plankton! Zeedieren en vogels zien de microplastics als voedsel en eten ze op. Zo vinden jaarlijks één miljoen zeevogels en 100.000 zeezoogdieren de dood. Uiteindelijk komen de microplastics via de voedselketen op ons bord terecht!
Drink kraanwater!
Door de PET Free Pledge te ondertekenen, beloof je op zoek te gaan naar duurzame alternatieven voor gebotteld water. Dat hoeft niet moeilijk te zijn: ‘Een waterkan met glazen of drinken uit de kraan is ook goed’, zegt Jens. Daarnaast is kraanwater drinken goed voor je portemonnee. Voor 1,5 liter water per persoon per jaar betaal je ongeveer €1. Dat is 200 keer minder dan voor gebotteld water! Bovendien gelden voor de productie van kraanwater strengere eisen dan voor de productie van gebotteld water.
Inmiddels hebben ruim 70 bedrijven de PET Free Pledge ondertekend, waaronder Nudge! Doe je ook mee? In drie simpele stappen meld je jouw bedrijf aan en ontvang je een oorkonde voor jouw bijdrage aan een beter milieu.

Schreeuw het van de daken!
Reacties 2

