Verbod op plastic tasjes: hoe staat het een jaar later?

Jaarlijks gebruiken we in Nederland heel wat plastic tasjes. Een groot deel daarvan belandt in de natuur. Om dit zwerfafval tegen te gaan, ging in Nederland op 1 januari 2016 het verbod op het gratis weggeven van plastic tasjes in. Hoe staat het een jaar later met de effectiviteit van dit verbod?


  • Door

    Migiza Victoriashoop

    12 januari 2017

Duurzamer gedrag, minder zwerfafval

Plastic tasjes staan in de top drie van meest voorkomend afval op de Nederlandse stranden. Om plastic afval tegen te gaan en bewustzijn bij consumenten te vergroten, stelde de Europese Unie in 2015 een richtlijn op om het gebruik van plastic tasjes terug te dringen. Op die manier worden consumenten aangespoord om plastic tassen vaker her te gebruiken en zo hun milieu-impact te verlagen. 

Verbod succesvol

Uit een flitspeiling van onderzoeksbureau SAMR blijkt dat het verbod op plastic tasjes effectief is. Het overgrote deel van de Nederlanders (83%) geeft aan een eigen tas mee te nemen bij het doen van hun aankopen, naar aanleiding van het verbod. Tweederde van de Nederlanders (66%) betaalt zelden of nooit voor een plastic tas in de winkel. Ook tasjesproducent API-Caropack meldt de helft minder tassen te verkopen na de invoering van het verbod. 

Schonere stranden

Niet alleen in Nederland blijkt het verbod een succes. In Groot-Brittannië, waar het verbod inging in 2015, is een forse afname in zwerfafval door plastic tasjes te zien. Werden in 2015 nog elf plastic tasjes gevonden per 100 meter kustlijn, in 2016 waren dat er nog maar zeven. In Wales geldt het verbod sinds 2011 en daar werden in 2016 minder dan vier plastic tasjes per 100 meter gevonden. Dit is het laagste aantal in tien jaar! Na de invoering van het verbod is op een aantal Britse stranden ook de totale hoeveelheid zwerfafval fors gedaald.

Nederlanders blij met het verbod

De helft van de Nederlanders staat achter het verbod op de plastic tasjes. ‘Plastic vergaat niet, en onze wereldbol is voor mens en dier, moeten we zuinig mee zijn’, zo vertelt een respondent uit de flitspeiling van SAMR. Nederlanders dragen graag een steentje bij om het plastic verbruik in ons land te verminderen. 

Schreeuw het van de daken!