Tiny Houses: meer dan alleen maar klein!

De Tiny House Movement brengt Nederland in beweging. Mede door alle media-aandacht in 2016 zien duizenden mensen zichzelf wel Tiny wonen: eenvoudig, liefst zelfvoorzienend, met aandacht voor de aarde. De Open Tiny House van Gijsbert van Mijn Tiny House trok ruim 60 bezoekers. Er was vooral interesse in de techniek achter de offgrid-installatie. 


  • Door

    Gijsbert Schutten

    16 januari 2017

''Wat groot!'' hoor ik mensen vaak roepen als ze ons huisje binnenstappen. Oke, het is een slag groter dan de Tiny Houses die tot nu toe opgeleverd zijn, namelijk 25m2. We gaan er immers met twee kinderen in wonen. Maar veel mensen lijken toch het beeld te hebben van een stacaravan: krap, laag, en log. Dat het zo licht en ruim aanvoelt verraste de bezoekers van de open dag positief.

Huiselijkheid in het klein

Ons Tiny House zal ons thuis zijn. Comfort vinden we daarom belangrijk, zeker omdat we er ook met kinderen gaan wonen. Lekker warm douchen is voor ons bijvoorbeeld essentieel. We maken daarom een douche die het warme water hergebruikt na filtering, zodat je goed kunt douchen met maar heel weinig water. Heel efficiënt met warmte en water omgaan dus. Tijdens ons Open Tiny House was al een prototype van deze douche te bewonderen. Bij het ontwerp van het huis en de installaties proberen we alle gewone oplossingen ter discussie te stellen en vragen we ons bij alles af of het wel de beste oplossing is voor een Tiny House.

Een zon-hout-combi in plaats van een ketel

Leven van zon en regen. Het klinkt zo goed, maar is het wel haalbaar? Zeker op zo'n koude, mistige dag in december riep zelfvoorziendend wonen vragen op. Over het filtersysteem dat gebruikt wordt om drinkwater te maken. Over de capaciteit van de zonnepanelen en accu's. Ik heb uitgelegd hoe we het huis gaan verwarmen: met een combinatie van zon en warmte uit een houtkachel. De keuze om deze op de veranda te plaatsen was voor veel mensen wel een verrassing. Dit scheelt binnen ruimte, is veiliger, en je kunt door warme lucht naar binnen te brengen de temperatuur beter regelen. Ook als het niet heel koud is, maar nét een beetje aan de frisse kant. Om binnen toch ook een warmtebron te hebben kiezen we voor een plintverwarming, die gevoed wordt met warm water uit een buffervat dat zowel door de zon als de kachel verwarmd wordt. Kortom, achter een Tiny House gaat uiteindelijk veel, deels onzichtbare, innovatieve techniek schuil. 

Join the movement

Precies de reden waarom wij een Open Tiny House organiseerden: nog meer mensen enthousiast maken voor de duurzame trend die Tiny Houses heet. Of tenminste de filosofie er achter: hoeveel huis en hoeveel spullen heb je nu echt nodig om gelukkig te zijn? Laat bezit niet ten koste gaan van je vrijheid, je relaties en vooral: de aarde. Iets beters kan ik niet wensen voor 2017.

 

Mijn Tiny House is een bedrijf dat zelfvoorzienende tiny houses-op-maat maakt. Door de jarenlange ervaring als timmer- en installatiebedrijf in de renovatie kan het volledige project van onderstel tot interieur door Mijn Tiny House verzorgd worden. Nieuwsgierig geworden? Kom gerust eens kijken op lokatie om een Tiny House in het echt te zien én te ervaren.

 

Meer weten over offgridtechniek? www.mijntinyhouse.nl of www.facebook.com/mijntinyhouse

Het Tiny avontuur van mijn gezin volgen? www.facebook.com/onstinyhouseavontuur

 

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 3

Jan Zuilhof 18 januari 2017

Tof project Gijsbert! Weten jullie al waar het Tiny House uiteindelijk komt te staan? En is hij mobiel?

Gijsbert Schutten 18 januari 2017

He Jan, we hopen in Zeist of omgeving, we zijn druk bezig met allerlei gesprekken over mogelijke lokaties. Gaat niet vanzelf maar we hebben goede hoop dat dit gaat lukken!
Ons Tiny House is mobiel, staat op onderstel voor langzaam verkeer.

Ingeborg van Meggelen 7 februari 2017

Zijn jullie ook in voor deelwonen? samen bv een gebouw delen of gezamenlijk bouwen op een bepaalde plek en een centrale plek hebben om te koken en tv te kijken bijvoorbeeld? ik hoor jullie reacties graag !!