Plastic Whale nu ook in Rotterdam en Groningen

Met de inwijding van de 8e Amsterdamse sloep én de 1e Groningse sloep maakt Plastic Whale een flitsende start in 2017. En de sloepen van gerecyclede PETflessen vissen tegenwoordig ook in Rotterdam naar plastic afval.


  • Door

    Team Nudge

    17 januari 2017

Om op een ludieke manier aandacht te genereren voor het wereldwijde probleem van de plastic soep, organiseert Plastic Whale plasticvisevenementen voor bedrijven, scholen en geïnteresseerden.

Enorme groei

In enkele jaren is de social enterprise enorm gegroeid. In 2016 werden maar liefst 155 events georganiseerd, waarin zo'n 2.000 mensen ongeveer 25.000 plastic flessen en meer dan 5 ton overig plastic afval uit het water visten. De plastic flessen worden gewassen, vermaald en van het granulaat worden PET-schuimplaten gemaakt. Voor een sloep zijn ongeveer 5.000 flessen nodig. Met de nieuwe designsloepen kan weer meer plastic uit het water worden gehaald, waar nog meer sloepen van gebouwd kunnen worden die dan ook weer plastic kunnen vissen... Een mooi circulair groeiverhaal dus!

Amsterdam: achtste sloep

In 2014 werd de eerste boot van Amsterdams grachtenplastic te water gelaten. Op 12 januari is de Amsterdamse vloot van Plastic Whale uitgebreid met een achtste boot. Botenbouwer Dick Gilles gebruikt de PET-schuimplaten als de kern voor de romp van de sloepen. De flessendoppen zijn in het dek verwerkt.

Ook in Groningen

Geïnspireerd door de Amsterdamse boten ging ook Groningen Seaports een samenwerking met Plastic Whale aan. Op 19 januari wordt in Groningen een 8 meter lange Admiraalssloep gedoopt, gebouwd van gerecycled Gronings havenplastic. In deze boot zijn maar liefst 10.000 PET-flessen verwerkt. Het is een van de stappen die het Groningse havenbedrijf zet in het kader van de Green Deal Scheepsafval en Plastic. De boot wordt ingezet om gasten te laten kennismaken met de havens.

Plastic vissen in Rotterdam

Juni 2016 werd de eerste Rotterdamse sloep gedoopt. Sinds augustus organiseert de Rotterdamse afdeling van Plastic Whale evenementen om plastic afval uit het water van de Maasstad te halen. Ondernemer Karin Hille: ‘Het is een ontzettend leuke en sympathieke activiteit in een prachtige omgeving. En het draagt direct bij aan schonere Rotterdamse wateren.’

Wil je een uniek bedrijfsuitje en direct bijdragen aan plastic-vrije wateren? Met Plastic Whale ga je plastic vissen op de Amsterdamse grachten of in de Rotterdamse historische haven. Op de website kun je je direct aanmelden.

 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project