Energiecoach Martin helpt gezinnen besparen

Energiecoaches ondersteunen mensen die moeite hebben om elke maand hun energierekening te voldoen. Dankbaar én nuttig werk! Wie zijn die vrijwilligers bij de Energiebank? We stellen Martin aan je voor. 


  • Door

    Team Nudge

    31 januari 2017

Als je ze vraagt wat ze later willen worden zullen de meeste twaalfjarigen niet zeggen dat ze dromen van een carrière als energiecoach. Voor Martin was het toen in ieder geval nog geen onderdeel van zijn grote plan. Hij had er op die leeftijd immers nog nooit over gehoord: “het woord bestond toen waarschijnlijk nog niet eens”. Nu is hij met veel plezier een paar uur per week energiecoach, als vrijwilliger bij de Energiebank.

Mensen én techniek

Martin is energiecoach geworden omdat het goed bij zijn persoonlijkheid past. Hij put zijn motivatie uit verschillende facetten van het werk dat hij doet. Zo kan hij in de baan zijn nieuwsgierigheid goed kwijt. Bij alle gezinnen die bezocht worden valt een hoop te leren over wat ze beweegt en waar dat vandaan komt. Ook had Martin al veel affiniteit met energie en techniek; naast het coachen heeft hij een baan als teamleider datacollectie voor een netbeheerder. 

Empathie: de drijvende kracht

De belangrijkste reden blijft wel dat hij gezinnen kan helpen. Omdat Martin een groot empatisch vermogen heeft deelt hij zijn kennis over energie besparen graag met anderen, zeker als deze mensen zijn tips goed kunnen gebruiken. De training die energiecoaches krijgen, leert ze veel over het vak. Een groot deel van de kennis komt echter ook uit Martin’s eigen ervaring: “Ik maak er voor mezelf een sport van om me zo behaaglijk mogelijk te voelen in mijn eigen huis, tegen zo laag mogelijke energiekosten. Als ik mijn ideeën op eenvoudige wijze kan overbrengen op mensen die zich hier minder mee bezig houden, is dat natuurlijk mooi.” 

Energiecoaches tijdens een training

Tochtstrips en meer tips

Maar hoe ziet dat er in de praktijk dan uit? Er zijn bijvoorbeeld slimmemeter-portals om uit te zoeken wat je dagelijks verbruikt en hoe dit zich verhoudt tot je woonomgeving. Soms blijkt het energieverbruik bijvoorbeeld veel hoger te zijn dan bij de buren, die in een vergelijkbaar huis wonen. Het is dan zaak om te kijken wat dat verschil veroorzaakt. Daarnaast zijn er natuurlijk volop simpele maatregelen tegen hoog energieverbruik. Je kunt bijvoorbeeld een tochtstrip plaatsen, gordijnen ophangen en de verwarming op bepaalde plaatsen uitdoen. Martin: “En doe dan ook gelijk even de deur naar die ruimte dicht! Allemaal veel te leuk om te laten lopen.” Als je veel van die tips toepast scheelt dat bij elkaar behoorlijk veel op de energierekening.

Het werkt

De inspanningen die energiecoaches leveren, blijken goed aan te slaan. Recent onderzoek van Energieonderzoek Centrum Nederland toont aan dat advies op maat leidt tot een lagere energierekening, vooral als er vervolg aan het advies wordt gegeven met een gesprek of brief. Bij huishoudens met een laag inkomen kan volgens het rapport heel eenvoudig €100,- per jaar aan kosten bespaard worden. Ook Martin ziet dat de gezinnen die hij helpt er met een klein beetje hulp flink op vooruit gaan. “En die kostenbesparing kunnen ze goed gebruiken!”

Wil je ook energiecoach worden?

De Energiebank is voor omgeving Arnhem op zoek naar energiecoaches. Zou jij dit graag een paar uur per week vrijwillig doen? Meld je aan voor de training via deze vacature.

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 1

Martien Roelofs 9 mei 2017

Prima initiatief en zou meer moeten gebeuren. Via de opslag van duurzame energie op de energiebelasting gaan we de komende jaren flink meer betalen. Gesproken wordt tot zelf 200 euro per jaar mee. Een overal onderkend probleem. In Purmerend (wat al vor 75% op de (lokale en eigen) stadsverwarming zit gaan we er ook mee aan de slag. Maar hoe krijg je de mensen (die het juist zo nodig hebben) zo ver ? Afijnn wij gaan er met behulp van de stadsverwamring de provincie gemeente en een woninbouwcooperatie mee aan de slag. Wie volgt ?
http://www.opgewektinpurmerend.nl/energyparty/