Bee Miles: geef je valentijn bloemen die niét geplukt zijn

Met Bee Miles geef jij je lief hét geschenk voor een duurzame relatie: bloemen. Omdat ze niet geplukt worden draag je bij aan een rooskleurige toekomst voor ecosystemen met hoge biodiversiteit, en initiatiefnemer de Bee Foundation onderhoudt je cadeau. Goed voor de liefde, de bloemetjes én de bijtjes!


  • Door

    Team Nudge

    8 februari 2017

Wat er op ons eigen bord komt

Met Bee Miles houdt je de leefomgeving van de bij intact. Het idee om de bij te helpen komt niet zomaar uit de lucht vallen. Als het slecht gaat met de bestuivers heeft dat direct weerslag op onze eigen voedselketen. 75% van de gewassen die we verbouwen heeft namelijk bestuiving door insecten nodig om te kunnen bestaan. Toch komt het juist voor een groot deel door deze gewassen dat bijen, hommels en vlinders het moeilijk hebben. Door een gebrek aan gevarieerde voeding is 90% van het agrarisch landschap ongeschikt voor de beestjes. Zulke gebieden zijn daardoor voor kleine bestuivers als een woestijn waarin ze chronisch honger hebben.

Een beperkt dieet

Een bijenvolk heeft jaarlijks 40 kilo stuifmeel en 150 kilo nectar nodig om te kunnen overleven. Zo’n volk maakt hiervoor een hoop meters. Alleen al om het stuifmeel te verzamelen vliegen de bijen in totaal 2 miljoen keer uit. Honingbijen zijn hier erg goed in: ze vliegen in een cirkel van ongeveer drie kilometer rond de kast en voeden zich met veel verschillende bloemen. Voor wilde bijen is dit helaas lastiger, hun dieet is beperkter en hun actieradius kleiner. In Nederland worden veel wilde bijensoorten daardoor met uitsterven bedreigd. Van de 357 soorten staan er maar liefst 181 op de rode lijst! We hebben dus veel verschillende planten en bloemen nodig om te zorgen dat de veelheid aan bijen, hommels en vlinders blijft bestaan. Kortom: we moeten werken aan een hogere biodiversiteit.

Draag je steentje bij met een Bee Mile

De Bee Foundation werkt aan het behoud van biodiversiteit. Nu vinden ze niet dat iedereen imker moet worden, maar wél dat we samen verantwoordelijk zijn voor het behoud van een gezonde bestuiverspopulatie. Ze bedachten daarom Bee Miles. Een Bee Mile is een vierkante meter die wordt ingezaaid met echt krachtvoer voor bestuivers: gevarieerde planten met een hoop voedingsstoffen. De Miles worden zo aangelegd dat ze ook werkelijk wat opleveren voor de hongerige insecten, er worden namelijk bijenoases van gemaakt. Lange stroken met planten die niet alleen nuttig zijn voor insecten, maar ook kleur toevoegen aan de leefomgeving van de mens! De Bee Foundation beheert bijenoases professioneel, dus je weet dat ze in goede handen zijn. Een Bee Mile schaf je al aan voor €5, een lage drempel om je steentje bij te dragen aan gezonde ecosystemen.  

Let Me Bee Your Valentine

Je kunt Bee Miles natuurlijk voor jezelf aanschaffen, maar het is minstens net zo leuk om ze cadeau te doen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om jouw valentijn 3, 5 of 10m2 bijenoase te schenken. Een bos bloemen die vier jaar lang beheerd en verzorgd wordt is toch wel heel bijzonder! Bovendien is het niet alleen attent, maar ook ook heel toepasselijk. Eigenlijk zijn bijen namelijk net kleine cupido’s van de plantenwereld. Ze zorgen dat mannelijke en vrouwelijke componenten elkaar weten te vinden en het nodige nageslacht produceren. Als je daarbij optelt hoeveel tijd ze doorbrengen tussen de bloemen zijn het behoorlijk romantische beestjes. Wil je er ook graag iets bij geven als aandenken? Je krijgt bij je Bee Miles een digitaal certificaat met daarop de naam van je lief. 

Nudge doet 100 miles cadeau

Wil jij jouw valentijn een bos bloemen geven om nooit te vergeten? Omdat de Bee Foundation bij The Pollinators partner van Nudge is verloten we vijf bijenoases van maar liefst 20m2! Laat uiterlijk 12 februari als reactie onder deze blog achter welke naam er volgens jou op een certificaat moet komen te staan. We nemen op 13 februari contact op met de winnaars.

 

Bee Foundation is opgericht in november 2015 en werkt aan de versterking van het leefmilieu van bijen, hommels en vlinders. Bee Foundation doet dit door kennis te verspreiden en betrokkenheid te vergroten door middel van Bee Events en Bee Miles. 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project

Nederland

The Pollinators


Reacties 8

Jeroen Nagel 9 februari 2017

SIGRID doe ik dit graag kado.
En de volgende m2 betaal ik graag of zaai zelf in (Kardoen is ook heel mooi!). Meer www.honeyhighway.nl(s) in het landschap!

Anonymous 10 februari 2017

Astrid Nieuwland dat is de naam die op het certificaat mag. Lieve vriendin van me die deze week haar hond verloren heeft, zij kan wel wat kleur in haar leven gebruiken!

Gerarda Lamerichs 10 februari 2017

Ik schenk mijn steeds groenere ouders graag een kleurrijk bijenrestaurant.
Filo en Laurens mag op het certificaat.

Claudia Urru 10 februari 2017

John Maguire ,mijn lieve vriend zou ik dit graag geven. Is dol op bijen en sinds mei veganist om de natuur en de bijen nog meer te beschermen.

Esther van Vliet 10 februari 2017

Ik zou dit DOLgraag aan Esther Boertien geven op Valentijnsdag!
Het is de dag dat we onze liefde vieren, dubbel op, omdat we jaren geleden op Valentijnsdag verkering kregen. Voor ons stond het toen volledig los van Valentijnsdag, we zaten nog middenin onze kerk en hadden geen idee dat we verliefd op elkaar waren, maar daar kwam ineens snel verandering in ;-)
Gelukkig heeft onze liefde alle commotie overleefd en is ze gaan bloeien ;-)

Kortom: Bee yourself, always!


@Esther, jij krijgt sowieso bergen wilde, vrije, mooie bloemen van me. Be Mile, always.

Marjan Bosch 10 februari 2017

Voor Cocky van Leeuwen, als dank namens de bijen, voor 26 jaar biologisch tuinieren op het Franciscaans Milieuproject Stoutenburg!

Gerry Cromwijk 10 februari 2017

Deze doe ik graag cadeau aan mijn lieve natuurbewuste altijd bij vriendelijke Roos (koffieroos@gmail.com)

Jan Zuilhof 13 februari 2017

Bedankt iedereen voor jullie deelname!

Esther, Jeroen, Claudia, Nettie en Gerarda zijn de winnaars van 20m2 Bee Miles en krijgen hierover vandaag bericht.