Plastic recycling: een markt in ontwikkeling

Hoe gaat het met de verwerking van ingezameld plastic? Daar lezen we tegenstrijdige berichten over. Reden om ons er maar eens in te verdiepen. Onze conclusie: ja, plastic scheiden is een goed idee!


  • Door

    Team Nudge

    8 februari 2017

Het motto “Plastic afval kun je beter scheiden. Dat weet toch iedereen?”
In dit dossier kom je alles te weten over het scheiden en recyclen van plastic afval. 

Lage olieprijs zet recycling onder druk

Vorig jaar publiceerde de NOS een uitgebreid artikel over de vrees voor een overschot aan plastic afval. Door de lage olieprijs waren nieuwe flessen immers een stuk voordeliger dan gerecyclede flessen. Het doemscenario is natuurlijk dat al ons keurig gescheiden en ingezamelde plastic afval dus zo de verbrandingsoven in gaat, omdat het te duur is. Paul Nillessen van adviesbureau PwC stelt in het artikel dat de overheid dat moet voorkomen. De overheid kan de vraag naar gerecycled plastic stimuleren, bijvoorbeeld door bedrijven te verplichten om vaker te kiezen voor gerecycled plastic.

Factcheck: hoe zit het nu echt?

Om alle verwarring uit de lucht te helpen, publiceerde het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken samen met Natuur & Milieu een factcheck. Dit rapport geeft aan dat de inzameling van plastic afval door het Plastic Heroes inzamelsysteem flink is gestegen. De kans dat huishoudelijk plastic afval bij een overschot alsnog verbrand wordt, is niet zo groot. Een gemeente krijgt namelijk betaald voor de hoeveelheid gerecycled plastic. Dat zorgt voor een sterke financiële prikkel om het verlies van materiaal tot een minimum te beperken.

85% verwerkt tot nieuwe grondstof

In 2013 was het aandeel plastic in het Nederlandse huishoudelijk restafval dat uiteindelijk werd verbrand, niet meer dan zo’n 15 procent. De overige 85% wordt verwerkt tot granulaat en vormt de grondstof voor onder meer slaapzakken, fleecetuien, tennisballen, jerrycans, speelgoed, autodashboards en bloempotten. Bij bedrijfsafval is het risico dat het alsnog in de verbrandingsoven belandt, helaas groter. Bedrijven kunnen daar uit kostenoverwegingen voor kiezen.

Markt in ontwikkeling

Het rapport maakt duidelijk dat de markt van gerecycled plastic in Nederland (en In Europa) nog middenin een transitie zit. De marktpartijen zien zelf ook volop verbeterpunten: ze streven naar een betere ketensamenwerking en willen blijven investeren in technieken en technologieën. Het aanbod van gerecycled plastic groeit harder dan de vraag. De koepelorganisatie van de kunststofindustrie lanceerde oktober 2016 een Masterplan Kunststof Kringloop om snel extra stappen te zetten naar een circulaire economie. Producenten worden gelukkig steeds creatiever in het toepassen van gerecycled plastic. Een aantal brancheverenigingen heeft zich al gecommitteerd om een minimaal percentage gerecycled plastic te gebruiken in hun producten. Nederland is het eerste land dat zulke concrete afspraken maakt om de vraag naar gerecycled plastic te laten stijgen.

Ja, plastic scheiden is een goed idee!

Plastic in je huishouden vermijden of verminderen - dat is de beste manier om je plastic voetafdruk te verkleinen. Maar als je dan toch plastic afval hebt, dan kun je het echt beter scheiden. Dan is de vraag: hoe doe je dat het handigst? Elke gemeente heeft zijn eigen aanpak. Het verschilt per gemeente hoe het plastic afval wordt ingezameld. Dat zorgt voor veel verwarring. In de ene gemeente wordt plastic afval wekelijks opgehaald, bij een andere gemeente staat er naast de glasbak een plastic inzamelbak en bij sommige gemeenten lijkt het alsof er niets gebeurt… Gemeenten bepalen zelf hoe ze het huishoudelijk afval van hun inwoners inzamelen. Zo kan een gemeente ervoor kiezen om aan bronscheiding of nascheiding te doen. Bij bronscheiding lever je als inwoner het afval gescheiden in en wordt het daarna ingezameld en verwerkt. Bij nascheiding lever je alles door elkaar in, omdat de bruikbare grondstoffen achteraf door de afvalverwerker uit het afval worden gehaald. In totaal doen zo’n 350 gemeenten aan bronscheiding en 40 aan nascheiding. Dit is afhankelijk van de sorteerinstallaties en -technieken die de afvalverwerker gebruikt.

Aan de slag met plastic recyclen

  1. Check hoe je plastic afval kunt inzamelen in jouw gemeente;

  2. Via ‘Mijn afvalwijzer’ kun je opzoeken waar de inzamellocaties zijn in jouw gemeente en wat je wel en niet in de zak kunt stoppen. Ook nudgers geven nog een paar suggesties.

  3. Als jouw gemeente inzamelt via Plastic Heroes, dan kun je op de website zien wat er allemaal wel en niet in de zak mag.


Tip 1: Door plastic bakjes en drinkpakken goed leeg inleveren, help je de afvalverwerker. Helemaal schoon soppen, is niet nodig - behalve als de inhoud erg bederfelijk was.

Tip 2: Als je helemaal goed bezig wilt zijn, is het handig om jouw plastic afval klein te maken. Dat scheelt met het vervoer en het afval moet in een later stadium sowieso worden geperst.

 

Meer lezen?

Ook OneWorld dook in de wereld van de plastic recycling: Gaat recycling van ons plastic verpakkingsafval de goede kant op? (december 2016)
En een interessant artikel in het FD: De Plastic Route: van haring-cellofaantje tot bermpaaltje (januari 2017)

Schreeuw het van de daken!


Reacties 3

Petra Schwarzer 9 februari 2017

Mijn woonplaats zamelt in via Plastic Heroes en heeft grote bakken( die overigens vaak te laat geleegd worden=zwerfvuil) bij het winkelcentrum.
Ik moet dus-op mijn fiets- mijn plastic daar naartoe brengen.
Minpunt: sinds er geen plastic tasjes meer verstrekt worden- wat ik in principe toejuich- moet ik plastic tasjes KOPEN om ze vervolgens met het andere plastic te recyclen. Hoe krom is dat?
Ik heb gratis oranje zakken aangevraagd, maar die worden alleen verstrekt, als plastic thuis gehaald wordt. HEEE?
Dus ik doe meer moeite en ben daarvoor ook nog geld kwijt?
Daar heb ik moeite mee, wie nog meer?

Hemmie Kruize 13 februari 2017

Ik weet niet eigenlijk niet, hoe te reageren. Deed aan gescheiden afval, maar de Gemeente Den Helder heeft plots klap besloten om het roer om te gooien zonder de burgers vooraf te informeren. Maatregel gaat in op 27 februari.Grijze containers 1x per 4 weken. Ik en velen in de buurt zijn hulp behoevend en op leeftijd. Hoe krijgen wij die containers op de afhaalplaats. Ook krijgen wij steeds meer bakken voor gescheiden afval. Ik heb een héél klein plaatsje en leef zo meteen op een vuilnis belt. . Hoe krijg ik die bakken buiten mijn erfje?????? Den Helder 2017

Debbie Westra 26 februari 2018

Zelf ben ik een groot voorstander van recycling. Al blijft het altijd een issue. Wat moet er wel en niet in de bak? Ik ken verschillende bedrijven die hun core business halen uit duurzame plastic. https://www.saveplastics.nl/, https://www.schiphorstbv.nl/ en http://www.brinkrecycling.nl/.

Jullie hebben een goed artikel geplaatst, top! Ik ben er blij mee dat mensen extra inzicht krijgen in recycling.