Innovatief vissen naar drijfvuil in de Amsterdamse wateren

Nautonomous: een innovatieve boot die geruisloos plastic uit de Amsterdamse wateren vist. Waternet werkt samen met studenten van de Hogeschool van Amsterdam en de Technische Universiteit Delft aan een drijfvuilvisboot om de grachten op een slimme manier schoon te houden van drijvend afval.


  • Door

    Migiza Victoriashoop

    15 februari 2017

Innovatief afval ruimen

Jaarlijks vist Waternet tussen de 200.000 en 250.000 kilo zwerfafval uit de wateren van Amsterdam. Dat kost flink wat mankracht. De Nautonomous moet een aanvulling worden op het zware werk dat de drijfvuilvissers doen. Om dit te bereiken, wordt hard gewerkt om de boot zelf vuilnis te laten herkennen. Het vuil wordt dan met tentakels op de lopende band uit het water gevist en naar de afvalbak op de Nautonomous gebracht. Slimme software houdt bij hoeveel vuil verzameld is. Zodra de bak vol zit, vaart de boot terug naar de basis.

 

Op dit moment test Waternet samen met de studenten veiligheidsmodules voor de besturing en de automatische navigatie van de Nautonomous. In de afgelopen maanden is gebouwd aan een platform waarmee de boot altijd en overal bestuurbaar is. Alex van der Helm, Consultant Water Technology bij Waternet, vertelt: ‘Er zit een boordcomputer op de boot, en we moeten er wel rekening mee houden dat die kan uitvallen of vastlopen. Dan wil je wel hebben dat de boot bestuurbaar blijft.’ Ook is gewerkt aan het navigatiedeel van de boot. Hiermee kan de Nautonomous de beste route plannen waarbij hij rekening houdt met de drukte op bepaalde stukken. ‘We proberen hier dat de boot vanuit de ene gracht een draai kan maken in de andere gracht. Dus dat hij echt het hoekje omgaat zonder op de kant te botsen’, zegt student Wiebe van de HvA. 

Fijne elektronica ontwikkelen met studenten

De volgende stap is om de Nautonomous volledig zelfsturend te maken. Alex van der Helm vertelt: ‘Er moeten nog flink wat stappen gemaakt worden. Door samen te werken met studenten krijgen we nieuwe ideeën. Zij hebben kennis over robotica en Waternet leert de studenten projectmatig werken en nadenken over het ontwikkelen van fijne elektronica die aansluit op werkzaamheden die Waternet iedere dag uitvoert. Dat is een mooie wisselwerking.’ Daarnaast werkt Waternet ook nauw samen met het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS). Het AMS brengt de internationale wetenschap en het bedrijfsleven samen om na te denken over innovatieve oplossingen voor het stedelijk gebied. Bij deze oplossingen staat duurzaamheid en kwaliteit van leven centraal. Om studenten hierbij te betrekken en ze na te laten denken over duurzaamheid en technologische ontwikkelingen, start het AMS in september 2017 met een MSc programma. 

  

Schreeuw het van de daken!


Reacties 2

Tonny Lundahl 19 februari 2017

Wat een fantastisch idee.

Migiza Victoriashoop 20 februari 2017

Hi Tonny, zeker een fantastisch idee. Hopelijk zien we de drijfvuilnisboot zeer binnenkort door de grachten varen.