Innovatief tuinieren met The Growroom

Je eigen tuin in zeventien stappen bouwen. Met The Growroom is dat mogelijk. Dankzij het ontwerp van deze innovatieve tuin kunnen bewoners hun stad écht gaan vergroenen.


  • Door

    Migiza Victoriashoop

    24 februari 2017

Wat is een Growroom?

Begin dit jaar heeft Ikea The Growroom gelanceerd: een innovatieve open source doe-het-zelftuin voor in de stad. Zoals je gewend bent van het Zweedse concern wordt het bouwpakket voor deze spherische tuin volledig met handleiding en schroefjes geleverd. Het ontwerp bestaat uit meerdere multiplex platen en neemt dankzij het verticale design van 2,8m x 2,5m weinig ruimte in. Met een rubberen hamer in de hand heb je The Growroom in zeventien stappen in elkaar gezet. Ideaal voor stadsbewoners met groene vingers, maar zonder (grote) tuin.

Samen werken aan The Growroom

The Growroom is een open source ontwerp. Dit betekent dat de bouwtekeningen en materialen vrij toegankelijk en kopieerbaar zijn voor iedereen. Door digitale fabricage technieken, zoals 3D-printing, op te nemen in het ontwerp van The Growroom is het productieproces toegankelijker geworden voor consumenten. Zo kun je in zogenaamde fab labs, kleinschalige werkplaatsen voor digitale fabricage, de multiplex platen op maat laten maken. Daarnaast kunnen consumenten ook meewerken aan de verdere ontwikkeling van The Growroom. Je kunt het originele ontwerp aanpassen, bijstellen en jouw innovaties delen met anderen. Op die manier wordt kennis gedeeld en gezamenlijk gewerkt aan groenere steden.

 

Het ontstaan van The Growroom

The Growroom komt voort uit een samenwerking tussen architecten Sine Lindholm , Mads-Ulrik Husum en het Space10 innovatielab van Ikea. Space10 zoekt naar oplossingen voor het stadsleven van de toekomst. Het doel van het innovatielab is om te werken aan een wereld waarin voedsel lokaal geproduceerd wordt. Op die manier kunnen buurtbewoners zelf voorzien in hun voedselbehoefte en het milieu ontlasten. Maar The Growroom is ook ideaal als plantentuin, een groene oase in jouw eigen buurt. Van over de hele wereld is al interesse getoond in The Growroom. Zo hebben steden als Helsinki, Rio de Janeiro, Taipei en San Francisco al laten weten een Growroom te willen bouwen!

Creatief tuinieren bij weinig ruimte

Wil je ook gaan tuinieren, maar heb je geen (grote) tuin of Growroom? Wat dacht je van verticaal tuinieren op balkon, planten in de vensterbank of begin je eigen buurtmoestuin.

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0