Groenafval scheiden op driehoog: Java-eiland test het uit!

Op het Java-eiland in Amsterdam is een proef gestart voor groente- en fruit-afvalscheiding in de hoogbouw. Nudge interviewde de projectmanager en een bewoonster. Conclusie: Een veelbelovende proef waarbij met bewoners concreet resultaat wordt gedeeld!


  • Door

    Evelien van Ierssel

    8 maart 2017

Afvalscheiding in de hoogbouw

“Eigenlijk gek dat in Amsterdam nog nergens groente en fruit (gf)-afval gescheiden wordt ingezameld’’, merkt Java-eiland bewoonster Nienke Schütte op. Amsterdammers scheiden nog relatief weinig afval. “Veel mensen wonen in hoogbouw en hebben weinig ruimte’’, zo licht Esther Somers, projectmanager van de proef op Java-eiland, toe. “Dan zit je met inpandige afvalscheiding. En dat is toch net wat anders dan een huis met een tuin. Naast een gebrek aan ruimte, is er een angst voor overlast in de vorm van geurtjes of ongedierte. Vandaar dat wij kijken hoe we het gemakkelijker kunnen maken voor Amsterdammers.’’

Java-eiland test het uit!

Als deel van een landelijk onderzoek naar afvalscheiding in hoogbouw wordt daarom op Java-eiland het inzamelen van groente en fruit getest. Eind november werden verspreid over de wijk 10 bovengrondse afvalbakken geplaatst. Hier kunnen bewoners, door middel van een pasje, hun groente- en fruitafval in kwijt. Het initiatief werd goed ontvangen. “Een week na de start moest er al een elfde bak bijgeplaatst worden’’, vertelt projectmanager Esther Somers opgewekt. “We lijken dus al goed op weg.’’ Dat klinkt veelbelovend!  

Meedoen is niet moeilijk

De laagdrempeligheid helpt. “Een grote succesfactor van deze proef is dat het ontzettend mooi geregeld is’’, vertelt bewoonster Nienke Schütte. “Ze hebben niet gezegd: we gaan een pilot doen, succes ermee. Maar ze hebben echt gefaciliteerd om het goed te kunnen doen. Gratis afvalbakjes en -zakjes, duidelijke instructies en voor iedereen staat er wel een afvalbak in de buurt. Meedoen is niet moeilijk. Je moet het afval scheiden alleen even in je systeem krijgen.’’

Gratis groene afvalemmertjes  

“We hebben alle bewoners voorzien van een groen gf-emmertje met gaatjes erin.’’ vertelt projectmanager Esther Somers. “Het groente- en fruitafval droogt in, waardoor je geen nare geurtjes krijgt en ongedierte zoals fruitvliegjes wordt beperkt. Bewoners kregen er een jaarvoorraad composteerbare zakjes bij.” Superhandig, want deze afvalzakjes kunnen gewoon in de afvalbak gegooid worden! “De zakjes zijn composteerbaar, dus die vergaan’’, legt de projectmanager uit. “Ze gaan in de biovergister en worden verwerkt door verwerkingsbedrijf de Meerlanden.’’ Tuinafval kan verder in aparte tuinkorven, want voor de afvalbakjes is dat te groot.

Maar wat gebeurt er eigenlijk met het afval?

In eerste instantie reageerden sommige bewoners wat sceptisch. Want belandt het gescheiden afval uiteindelijk niet gewoon in de verbrandingsoven? “Dat is natuurlijk niet zo’’, vertelt projectmanager Esther Somers. “Door middel van een innovatief proces van vergisten en composteren recyclet Meerlanden het afval tot vijf mooie producten.’’ Biogas dat als groen gas wordt gebruikt, CO2, warmte, compost en water. Op de website van Meerlanden is weergegeven hoe het proces van gft-verwerking in zijn werk gaat. Leuk om te weten is dat het groene gas gebruikt wordt om vuilniswagens te laten rijden. Daarnaast gaat warmte die vrijkomt bij het composteren naar de glastuinbouw voor verwarming van de kassen. Vrijgekomen water wordt verder onder andere gebruikt door de veegwagens die de straat reinigen. 

Een zakje compost retour

Op precieze resultaten van de proef moeten we nog even wachten. Het delen van resultaten zou het onderzoek mogelijk kunnen beïnvloeden. Maar bewoners krijgen al wel terugkoppeling over wat er met hun afval gebeurt. Zo vertelt Esther Somers: “Op 25 maart is het nationale compostdag en gaan we aan mensen op Java-eiland zakjes Meerland-compost uitdelen. Dan kan je zien dat van jouw afval deze compost is gemaakt!’’

Zeep van koffiedik

Ook een ander project geeft de bewoners inzicht in de waarde van hun afval. Als onderdeel van de pilot wordt namelijk koffiedik ingezameld. Hier wordt zeep van gemaakt in samenwerking met de lokale Amsterdamse ondernemer Robert-Willem Dol. Ook dit wordt weer uitgedeeld aan de bewoners. “Leuk om het op deze manier tastbaar te maken’’, licht Esther Somers toe. “Zo kan je laten zien dat afval heeft heel veel waarde heeft.’’ Bewoonster Nienke Schütte zamelt haar koffiedik in en is erg enthousiast: “Ik vind het heel leuk. Ik denk dat je mensen meer aanspoort om iets te gaan doen, als je ziet wat het resultaat is. Dat vind ik ook zo leuk aan deze pilot, dat je nog beter inzicht krijgt in je eigen afvalstromen.’’

Eerdere proef vroegtijdig gestopt…  

Een eerdere proef voor gft-inzameling op Oosterdokseiland moest afgelopen jaar helaas vroegtijdig gestopt worden. “Een groot verschil was dat hier één enorme, openbare container werd geplaatst, in plaats van verschillende kleine afgesloten afvalbakken. Daarnaast werd gewerkt met grote 60 liter zakken”, verklaart Esther Somers.  

Maar Java-eiland lijkt goed op weg! 

Op Java-eiland wordt het de bewoners wat gemakkelijker gemaakt. Bovendien kunnen ze dus op leuke manieren inzicht krijgen in wat er met hun afval gebeurt. Zo zie je goed waar je het voor doet. Binnenkort zal er nog meer in samenspraak met bewoners worden georganiseerd om het inzamelen te bevorderen. De proef loopt tot eind 2017. Afhankelijk van de resultaten wordt gekeken of het ook in andere buurten kan worden toegepast. “We gaan geen grootschalige groente – en fruitinzameling doen, maar willen bewoners hier ruimte voor geven. Ik hoop dan ook dat we begin volgend jaar kunnen zeggen dat we dit gaan uitrollen naar andere delen van Amsterdam’’, aldus Esther Somers enthousiast. “Naar plekken waar de vraag hoog is en waar het mogelijk is om in te zamelen.’’  

De rest van Amsterdam moet dus helaas nog even wachten. Al kan je natuurlijk al wel zelf aan de slag gaan om van jouw groente- en fruitafval geen schil te verspillen. Met onze campagne Verspil geen schil geven we je de nodige handvatten! 

Wat vind jij van de proef? Wij zijn benieuwd naar jouw mening! 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project

Nederland

Verspil geen schil


Reacties 3

Dagmar Grote 14 maart 2017

Tof concept! Ik woon om de hoek in de Indische buurt. Kan ik meedoen op het Java eiland of lobbyen voor een soortgelijk project in de Indische buurt?
mvg. Dagmar Grote

Evelien van Ierssel 14 maart 2017

Leuk dat je enthousiast bent over de proef! Omdat het een proef op Java-eiland is, kunnen helaas alleen Java-eilandbewoners meedoen. Maar bij succes wordt het hopelijk uitgebreid naar andere buurten!

Lot Knoop 4 september 2019

Het gaat nog lang duren voor heel Amsterdam gft-containers heeft. En de gemeente stopt met wormenhotels, die een gezellig alternatief waren. Juni jl. hebben we daarom een HungryBin aangeschaft, voor op ons terras (een breed balkon zou ook prima gaan: https://www.hungrybin.co.nz/customers/households/). Die gooien we nu met 5 buur-huishoudens vol, er past wel 2 kilo groenafval per dag in. Omdat je deze Nieuw-Zeelandse wormen-compostbak met zoveel buren kunt delen - zeker 10 tot 20 - is de aanschafprijs te overzien. Ik zou er graag 10 tegelijk importeren voor andere stadsmensen die samen gft willen scheiden en dat nog niet kunnen. Dat scheelt flink.