Ontspullen? Opruimen? 10 creatieve manieren om het aan te pakken!

Ontspullen, minimalisme, KonMari, opruimcoaches, opruimchallenges - steeds meer mensen willen toe naar een simpeler leven, een overzichtelijk huis, minder spullen, minder ballast. Minder schoonmaken, minder onderhoud, minder stress en meer geld en tijd overhouden om leuke dingen te doen. Goed plan! Maar hoe begin je? We geven je tien creatieve manieren om het aan te pakken.


  • Door

    Team Nudge

    31 maart 2017

Zoveel mensen, zoveel gewoontes. Voor iedereen is er wel een aanpak die aanspreekt. En om te kunnen (blijven) opruimen heb je vaak een opbouwend zetje nodig. Belangrijk is om het verschil te zien tussen ontspullen (decluttering) en ordenen, organiseren (organizing). Juist bij dat laatste beland je maar al te makkelijk op een zijspoor. In deze blog draait het om de eerste stap: minder spullen.

We geven je verschillende 10 strategieën:

1. Elke dag 5 minuten

Opruimen kost tijd. En energie. Dus zorg dat je klein begint. Kies een kamer waar je wilt gaan opruimen en beperk je tot één rommelplek. Klaar? Stop dan met opruimen! Als je klein begint, heb je meer successen om te vieren. En dat is uiteindelijk wat je gemotiveerd houdt. De ervaring leert dat je net zo tevreden kunt zijn van een opgeruimde la als van een complete kamer.

Doe elke dag zo'n klein project, dan houd je het makkelijker vol. Heb je de smaak te pakken en wil je toch verder? Zorg dan wel dat je echt helemaal klaar bent met je vorige project. Op deze manier raak je er ook steeds meer gewend om spullen weg te doen. En omdat je elke dag even bezig bent met opruimen, word je vanzelf ook kritischer op wat je in huis haalt.

2. Elke dag één item je huis uit

Elke dag gooi je één ding weg, brengt het naar de kringloop of je verkoopt het. De Australische Colleen Madsen laat op haar site '365 Less Things' met voor-en-na-foto's zien dat je ook met kleine stapjes uiteindelijk een groots resultaat bereikt!

3. Vul elke week een vuilniszak

Gaat het je veel te langzaam met 1 item per dag? Daag dan jezelf wekelijks uit om een vuilniszak te vullen met 27 spullen die weg kunnen. In hoog tempo ga je je huis door en je pakt links en rechts spullen tot de zak vol is. Kijk er niet meer in, doe de zak dicht en gooi hem weg. Bij deze 27 Fling Boogie draait het om snelheid. Ook leuk om samen met je huisgenoten een wedstrijd van te maken. Wie is het snelste klaar? (Een paar slippers telt voor twee!)

Op dezelfde manier vul je daarna een zak met spullen voor de kringloop. Dat kun je eventueel ook in een langzame variant doen: je zet een lege doos of tas op een centrale plek in huis en je stopt daar de hele week spullen in. Op een vast moment in de week breng je de inhoud naar de kringloopwinkel. 

Wil je nog meer tempo? Start dan een 40 Bags in 40 Days Challenge.

4. Doe 'The Minimalism Game'

Werkt een vaste uitdaging goed voor jou? Met de 30-daagse Minimalism Game ga je een uitdaging aan die elke dag iets moeilijker wordt. Het werkt heel simpel: elke dag gaat er iets je huis uit. Je kunt weggooien, verkopen of recyclen, maar het moet aan het eind van de dag ook werkelijk je huis uit zijn. Op dag 1 start je met 1 ding, op de 2e dag doe je 2 dingen en zo ga je verder. Na 30 dagen heb je dan 465 spullen minder (en heb je de smaak te pakken, dan houd niemand je tegen om nog een paar dagen verder te gaan). Als je de uitdaging samen oppakt, dan is de kans groter dat je het volhoudt. 

Ben je meer het type dat overal enthousiast aan begint en dan gaandeweg...? Dan kun je The Minimalist Game natuurlijk ook andersom doen. Op de eerste dag kick je 30 dingen je huis uit en op de allerlaatste dag eindig je symbolisch met de verwijdering van een laatste item. Meteen een mooie manier om je challenge feestelijk af te ronden!

5. De 1-erin-10-eruit regel

Een regel van The Minimalists: voor elk item dat je huis binnenkomt, moeten er tien uit. Rigoreus én effectief. Want niet alleen slinkt je huisraad in hoog tempo, je gaat ook hard nadenken voor je iets koopt. Dat leuke t-shirt? Dan moeten er 10 items je kledingkast uit. Mooie nieuwe stoel gezien? Dan moet je 10 andere meubelstukken afdanken. Handige nieuwe saladebox? Dan moeten er 10 andere keukenspullen naar de kringloop.

6. Pak uit een doos wat je nodig hebt

'Andersom opruimen' is de meer rigoreuze aanpak, voor als je écht veel spullen hebt en erg veel moeite hebt om iets weg te doen. Je stopt de complete inhoud van een la in een lege doos. Heb je iets nodig, dan haal je het uit de doos. Na gebruik leg je het terug in de la. Spullen die je na een maand nog steeds niet gebruikt hebt, kun je weggeven of weggooien. Vind je dat te snel? Spreek dan met jezelf een andere periode af. Zo kun je ook al je kleren andersom in de kast hangen of leggen. Als je het gedragen hebt, leg je het op de normale manier terug. Na een half jaar heb je een duidelijk beeld van de kleren die je werkelijk draagt.

7. Daag jezelf uit met cijfers

Stel voor jezelf een opruimdoel in cijfers vast. Kies een getal en ruim op tot je dat aantal items hebt bereikt. Dus selecteer de schaaltjes uit je servieskast tot je er nog maar 8 hebt, of ruim je kledingkast leeg tot je nog 50 kledingstukken hebt, of stel jezelf de eis dat er niet meer dan 10, 20 of 30 items in je la mogen liggen.

Klinkt dat erg rigoreus? In Project 333 daagt Courtney Carver mensen uit om 3 maanden lang maar 33 kledingstukken te dragen. Is dat voor jou echt te weinig, dan stel je een ander maximum vast. Het gaat er om dat je bewust leeft met minder en ervaart wat daar voor jou het effect van is.

9. Kijk er anders tegenaan

Ken je dat? Een doos met spullen die er al zo lang staat, dat jouw brein hem simpelweg negeert? Kijk eens met andere ogen naar je huis en je krijgt een andere blik op je spullen. Bijvoorbeeld: stel je voor dat je collega's of je manager bij jou thuis komen eten, of dat je een kleuter of een hond over de vloer krijgt. Ga op een trapje staan en kijk van bovenaf naar je kamer. Of maak eens foto's of een video van je huis - vreemd genoeg vallen je dan vaak hele andere dingen op.

Heb je moeite om afscheid te nemen van bijvoorbeeld oude kinderspullen? Maak foto's en verzamel die in een 'nostalgie'-map op je computer. Verder heb je waarschijnlijk heel veel spullen in je kast die je niet weg doet, 'omdat je ze nu eenmaal hebt'. En 'voor het geval dat'. Kijk op Marktplaats hoeveel die oude spullen zouden opbrengen. Draai de vraag om: zou je dat bedrag er voor betalen om dit opnieuw (tweedehands) te kopen? Als het antwoord nee is, zet het dan direct te koop.

10. Stel je voor...

Om knopen door te hakken bij het ontspullen, kun je jezelf allerlei vragen stellen bij het opruimen. Growthinkers geven een handig lijstje, met vragen als: 'voegt dit waarde toe aan mijn leven?', ‘zou ik dit kopen als ik het nu in de winkel zag liggen en hoeveel zou ik er dan voor betalen?' en ‘bewaar ik dit uit schuldgevoel?'

Bij die vragen hoort natuurlijk ook de inmiddels wereldberoemde vraag van Japanse opruim-goeroe Marie Kondo: 'does it spark joy?' Ga bij al je spullen na of je er blij van wordt, of je er wat aan hebt. Een mindshifter van haar: ‘kies wat je wilt hóúden, niet wat je weg wilt gooien’. Je eindigt dan niet met een leeg huis, maar met een huis vol items waar je blij van wordt.

 

Meer tips en inspiratie om zelf te ontspullen op weg naar een minimalistische leefstijl? Growthinkers en MoedersMinimalisme (ook voor niet-moeders!) bieden je volop tips. Zo komt het wonen in een Tiny House, een pipowagen of een yurt ook voor jou binnen bereik! ;-)
 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 1

Saskia Biesboer 2 april 2018

Organiseer met een groep vrienden/vriendinnen een gezellige avond. Neem allemaal 5 tot 10 artikelen mee die je kunt missen.. en ga deze ruilen of geef ze weg..