Je eigen eco-droomhuis bouwen!

Woon je in een huurhuis en wil je huisbaas niet verduurzamen? Neem dan het heft in eigen hand en bouw je eigen eco-woning. Sietze de Haan deed dit in Reeuwijk. Wat bleek: met de huidige rentestand hoeft een Nul op de Meter woning niet duurder te zijn dan een andere. Hij vertelt andere nudgers graag over zijn aanpak.


  • Door

    Sietse de Haan

    11 april 2017

Ik ben natuurkunde docent geweest en ben inmiddels met pensioen. Ik ben al ben al jaren actief op het gebied van milieu, en de laatste 10 jaar heel actief op het gebied van het klimaat en de energietransitie. Het gaat mij allemaal te langzaam, en de enige manier om hier verandering in aan te brengen is zelf het voortouw nemen. Overigens was het idee van het huis eigenlijk het idee van mijn vrouw! Als je dan toch voor je zelf gaat bouwen, waarom dan niet meteen een heel rijtje? Dan kun je ook nog profiteren van het schaalvoordeel. 

Hoe begin je?

Voordat je een eigen eco-woning start heb je natuurlijk ruimte nodig om op te bouwen. We hebben daarom als collectief bij de gemeente aangeklopt voor een kavel. Omdat we dit als collectief doen kunnen we in collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) werken. Dit betekent dat we in en sociale vorm samen opdrachtgever zijn voor een nieuwbouwproject. Omdat dit goed aansluit bij de wensen van onze gemeente bleek dit vrij makkelijk te regelen. Vervolgens zijn we gaan onderhandelen over de prijs, grootte en locatie van de grond. Dit resulteerde in een grondreserveringsovereenkomst.

Gelukkig bleek dit allemaal niet eens zo ingewikkeld: de meeste gemeenten hebben als beleid dat er meer gebouwd moet worden voor doorstromers. Bij voorkeur in een niet te hoge prijsklasse, graag duurzaam, en het liefst levensloopbestendig.  

Met wie doe je zoiets?

Tegelijkertijd moet je natuurlijk gelijkgestemde mensen vinden die samen met jou het avontuur willen aangaan. Het is handig als je van te voren al een aantal principes hebt vastgelegd zoals de mate van duurzaamheid en de manier waarop je Nul op de Meter wilt realiseren. Wij hebben gekozen voor warmtepompen waarvan de elektriciteit geleverd wordt door de zonnepanelen. Ook het overige gebruik wordt door de zonnepanelen gedekt. We worden dus “all-electric” en van-het-gas-af. Dit doen we vanwege het klimaat en uit solidariteit met onze Groningers. We gaan voor een grijswatercircuit.

Alle neuzen dezelfde kant op

Hierdoor zitten we al aardig op één lijn. Nu moeten de volgende keuzes gemaakt worden, zoals voorlopig ontwerp. Neem je daar een architect voor? Kies je voor houtskeletbouw? Hoeveel doe je gezamenlijk en in hoeverre kunnen de bouwplannen van elkaar verschillen? Wil je zelf een deel van het huis afbouwen? Zo zijn er erg veel dingen waarover je samen moet besluiten. 
Het CPO is natuurlijk bedoeld om zonder projectontwikkelaar te kunnen werken. Daardoor kun je goedkoper uitkomen, en heb je meer keuzevrijheid in het ontwerp. Het betekent dat je het werk van de projectontwikkelaar zelf gaat doen. Afhankelijk van de grootte van het project kun je kiezen voor een CPO begeleider; maar die kost natuurlijk wel geld.

Minder duur dan je zou denken

Om de kosten in de hand te houden moet je ook in het begin al rekening houden met je beperkte budget. Dat betekent niet een al te grote kavel en niet een te groot huis. We hebben gemikt op 100 m2 gebruiksoppervlak. Dan moeten we binnen de norm van de Nationale hypotheekgarantie kunnen blijven. Van het rijk mag je 27.000 euro meer lenen dan normaal als je een nul op de meter (NOM) woning bouwt, en veel banken geven al korting op de hypotheekrente voor een NOM woning. Voor een huis van 225.000 euro kom je dan met een rente van 1,5% (10 jaar vast) op vaste lasten van nog geen 780 euro (bruto). Daar kom je als huurder ook snel aan als je de vaste lasten voor gas en elektra meerekent. Zeker als je wat meer verdient, want dan krijg je ieder jaar nog een flinke huurverhoging!

Waar staan we nu met ons Eco-Wonen-Reeuwijk project? 

De voorontwerpen zijn gemaakt. Nu komt er een belangrijk moment: de kosten. Zijn we binnen onze grenzen gebleven? Of moeten er nog wensen ingeleverd worden? Daarna komen er natuurlijk nog veel meer keuzemomenten: de keuze voor de houtskeletbouwer, de afwerkmaterialen en natuurlijk uiteindelijk ook nog de inrichting. Genoeg te doen nog dus!

Heb jij ervaring met zulke projecten?

Voor ons is dat allemaal natuurlijk erg nieuw. We zijn dan ook benieuwd of er nudgers zijn die al meer ervaring hebben met soortgelijke projecten. Misschien kun je ons verder helpen met een van de volgende vragen:

- Zijn er mensen die ervaring hebben met (de begeleiding van) CPO projecten?

- Zijn er mensen die verstand hebben van financiering van  gezamenlijke projecten? Natuurlijk krijgt iedereen zijn eigen hypotheek, maar wellicht is het slim sommige onderdelen van het project als vereniging van eigenaren te kopen en beheren.

- Zijn er mensen die ervaring hebben met houtskeletbouw en ons kunnen waarschuwen voor valkuilen?

Uiteraard willen we graag meer van onze ervaringen tot nu toe met andere nudgers delen!

Meer weten over ons project? Zie onze Facebookpaginawebsite, of mail naar truuskoppers@hetnet.nl 

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0