Op je 24ste in een bejaardentehuis

Eenzaamheid onder ouderen wordt tegengegaan en jongeren vinden betaalbare woonruimte. In het bijzondere woonproject De Saffier wonen jong en oud onder één dak. Een mooie oplossing voor de generatiekloof? Evelien (24) woont er en vertelt.


  • Door

    Team Nudge

    11 april 2017

Jong en oud onder één dak

Samen met 159 andere jongeren nam Evelien voorjaar 2016 haar intrek in het Utrechtse verzorgingshuis Tolsteeg. Door bezuinigingen zou de zorgvleugel van het pand leeg komen te staan. Jongerenhuisvester Socius zag een mooie kans voor een bijzonder project en realiseerde 160 betaalbare wooneenheden voor jongeren. De andere vleugel van het gebouw wordt voornamelijk bewoond door zelfstandig wonende ouderen. Een likje verf hier en daar en onder de nieuwe naam ‘de Saffier’ werd een tienjarig woonproject gestart. Twee generaties die vaak niet veel met elkaar te maken hebben, wonen nu in hetzelfde wooncomplex. 

Wie hangt er even een lampje op bij meneer Jansen? 

Niet alle ouderen stonden direct te springen. Met het vertrek van de zorgvleugel zouden verschillende voorzieningen en activiteiten wegvallen. Maar Socius gaf er een nieuwe invulling aan. Zo werd al het pand- en gangbeheer ingevuld door de jongeren. Hierdoor ontstond direct een groep betrokken bewoners. De receptie vervult bovendien een mooie schakelrol. Wanneer een oudere hulp nodig heeft met een klusje kan dit meteen op de interne facebookpagina gezet worden. ‘Zo krijgen we goed de behoeften in kaart en kunnen jongeren heel eenvoudig langsgaan om even iets te fixen.’ vertelt Karlijn, die in het pand woont en werkzaam is bij Socius. ‘Om een volgende keer langs te gaan wordt vervolgens meteen een stuk minder spannend!’ 

Voor ieder wat wils

Kleine projecten en initiatieven bevorderen de integratie. Hiervoor wordt samengewerkt met verschillende organisaties, om het wiel niet telkens opnieuw uit te hoeven vinden. Zo is er een project om kopjes thee bij elkaar te drinken. Ook kan je mee tuinieren bij de Tuinen van Tolsteeg of breien met Granny’s Finest. Daarnaast komt om de zoveel tijd een internationale kunstenaar in de Saffier wonen, die workshops organiseert. En de best bezochte activiteit voor jong en oud? De maandelijkse bingo! 

En niks is verplicht 

Het doel is dat de bewoners een goede buur zijn en elkaar gezelligheid kunnen bieden. Niks is daarom verplicht. ‘Dit vind ik erg fijn,’ vertelt Evelien. ‘Er zijn genoeg leuke activiteiten waar je aan mee kan doen, maar je hebt wel gewoon je eigen plekje. Maakt het alleen maar leuker om af en toe iets te doen. Laatst organiseerden we bijvoorbeeld op onze verdieping een etentje voor de ouderen, dat was erg gezellig. Eerst stond een exotisch kokossoepje op het menu. Dat viel niet zo in de smaak. Maar grappig was dat de inschrijflijst meteen vol stroomde, nadat we het menu hadden veranderd naar boerenkool met worst!’

Toch erg blij met de jongeren 

Het project bevindt zich nog in een opstartfase, maar lijkt tot nu toe goed uit te pakken. ‘Ik kan namens veel mensen spreken dat we best tegen de veranderingen opzagen, maar nu zijn we heel erg blij met jullie!’ zo vertelde meneer Wessel laatst tijdens een informatiebijeenkomst. 

Andere projecten 

De Saffier staat niet op zichzelf. Er zijn verschillende vergelijkbare projecten in Nederland. Socius beheert ook het tweejarige project Tuindorp Oost, waar jong en oud echt door elkaar (of zoals ze het zelf noemen: ‘gespikkeld’) wonen. Ook wonen in het verzorgingstehuis Humanitas in Deventer zes ‘woonstudenten’ tussen de ouderen in. Daarnaast is er een meergeneratiewoonproject in Nijmegen. Bijzondere vormen van anders wonen, die door bezuinigingen in de zorg misschien wel steeds gewoner zullen worden. 
 
Wat vind jij van deze bijzondere woonvorm? Denk je dat het kan helpen om de generatiekloof te verminderen? We zijn benieuwd naar jouw mening! 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0