Veiligebuurt: samen met je buren aan de slag

Met de Veiligebuurt app maak jij samen met je buren de buurt veiliger, én verhoog je de leefbaarheid. Het initiatief maakt buurtpreventie laagdrempelig en makkelijk om mee te doen.


  • Door

    Team Nudge

    11 april 2017

Onze overheid en politie werken hard aan de veiligheid in Nederland, maar ook zij kunnen natuurlijk niet overal tegelijk zijn. Je eigendom verzekeren is een manier om daarmee om te gaan, maar als burger zijn er ook opties om aan preventie te werken. Dat hoeft vaak helemaal niet moeilijk, gevaarlijk of tijdrovend te zijn. Om het laagdrempelig maar toch effectief te maken heeft Veiligebuurt een smartphone app ontwikkeld waarmee buren samen aan de slag kunnen. Zo kun je ook als je het druk hebt meedoen met het veiliger maken van je eigen omgeving. 

Is het onveilig óf voel je het alleen?

Dat mensen zich steeds bewuster worden van hun veiligheid is duidelijk. We worden dagelijks geconfronteerd met incidenten die ons gevoel van- én onze daadwerkelijke veiligheid beïnvloeden. We lezen dat het aantal inbraken daalt, maar ook dat het Sociaal Cultureel Planbureau aangaf in 2014 nog dat 64% van de Nederlanders het gevoel heeft dat Nederland minder veilig is geworden. De criminaliteit in Nederland is de laatste jaren dus teruggedrongen, maar dat heeft niet direct invloed op hoe veilig we ons voelen. Buurtpreventie helpt hier verander in te brengen.

Een netwerk van buren

Buurtpreventie is het samenkomen van buren die elkaar vragen om de ogen en oren open te houden en verdachte activiteiten te melden. Door alert te zijn, met elkaar te communiceren en vreemdelingen aan te spreken maken bewoners hun buurt samen een stukje veiliger en leefbaarder. Uit onderzoek blijkt dat er met buurtpreventie wel 30% tot 50% inbraken voorkomen kunnen worden.

Buurtpreventie manifesteert zich in verschillende vormen. Van gepensioneerden die in gele hesjes praatjes maken met buurtbewoners tot ondernemende ouders die streng toezicht houden op activiteiten in de wijk. Van hondenbezitters die tijdens het uitlaten extra alert zijn tot buren die verbonden zijn via Facebook, WhatsApp of andere media. In een extreem geval had een groep actieve buren zelfs een helikopter tot hun beschikking, maar de lokale overheid is het er niet mee eens dat deze ingezet wordt voor achtervolgingen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat buurtpreventie ertoe leidt dat mensen voor eigen rechter gaan spelen. 

De Veiligebuurt app

Tim, Olivier en Yves van Veiligebuurt begonnen met hun platform omdat ze zelf naar een laagdrempelige preventie-optie zochten. Het gevoel van veiligheid van hun eigen gezinnen moest groter worden. Ze zijn ervan overtuigd dat veiligheid een algemeen goed is waar iedereen recht op- en behoefte aan heeft, maar ze willen buurtpreventie wel graag zo makkelijk mogelijk houden. 

De Veiligebuurt app is hun oplossing. Je hoeft je buren bijvoorbeeld niet bij voornaam te kennen, je hoeft je gezicht niet te laten zien bij een buurtfeest om op de hoogte te blijven, of lid te worden van een WhatsApp groep. Je zoekt eenvoudig en snel jouw buurt in de app en kunt stilzwijgend de activiteit binnen jouw buurt volgen. Ben jij juist van mening dat er een actieve rol binnen buurtpreventie voor jou is weggelegd? Dan is deze app ook voor jou een uitkomst. Als groepsbeheerder kun je de app gebruiken om je groep te managen, discussies te begeleiden en er komen nog tal van functies speciaal voor de groepsbeheerder bij.
 
Benieuwd hoe de Veiligebuurt app werkt, wat er van je wordt verwacht, en hoe een simpel initiatief als dit jouw veiligheid verbetert? Bekijk deze video voor een korte introductie en download de app hier.

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0