Smart home: met slimme gadgets naar een duurzaam huis

Het menselijk gedrag is een van de belangrijkste beïnvloeders van energieverbruik in huis. Een slimme woning biedt kansen om comfortabel te wonen én te besparen op energiekosten. Maar welke producten maken jouw huis nou slim?


  • Door

    Team Nudge

    13 april 2017

Wat zijn slimme apparaten?

Het is goed om eerst te weten wat verstaan wordt onder slimme apparaten. Ze hebben vaak een gadget-factor, kunnen op afstand bediend worden, zijn zelflerend en passen zich aan aan jouw gedrag. Je kunt smart home-devices integreren met andere diensten of producten. Zo nemen apparaten steed meer taken over. We hebben een paar gadgets op een rij gezet waarmee je jouw huis slim maakt.

1 - Verwarm je huis met een slimme thermostaat

Stookkosten dragen flink bij aan de energierekening. Je kunt de kosten drukken door bijvoorbeeld de verwarming lager te zetten voordat je gaat slapen. Maar wat als dit automatisch gebeurt? Met een slimme thermostaat is dat geen enkel probleem. Je stelt jouw verwarmingsschema in en de zelflerende thermostaat past zich aan aan jouw gedrag. Zo bespaar je eenvoudig op stookkosten. Lees meer over het kiezen van een slimme thermostaat die bij je past.

2 - Lampen aanpassen aan jouw gedrag

Bespaar op jouw energierekening door efficiënt te verlichten. Met slimme lampen kun je verlichting in huis automatiseren. Zo kun je instellen dat de lampen aangaan als je thuiskomt of juist uitgaan als je de ruimte verlaat. De lampen zijn verkrijgbaar in de meest voorkomende fittings en werken op LED-lampen. 

Een nieuwe trend in LED-verlichting zijn de LED-strips. Deze lichtstrips kun je eenvoudig aanbrengen in kasten, onder deuren of tafels. Ze zorgen voor hogere lichtopbrengst en extra sfeer in huis. Je kunt de strips ook laten communiceren met andere lampen in huis en zo besparen op de energierekening.

 

3 - Maak jouw apparaten slim

Slimme stekkers zijn kleine accessoires die je plaatst tussen het stopcontact en jouw apparaat. Dankzij de schakelaar die op de stekker zit, kun je producten in het stopcontact laten zonder dat ze stroom slurpen. Stekkers zoals de Smart Plug bedien je eenvoudig met je mobiel. Zo maak je jouw apparaten slim en bespaar je op energiekosten.

4 - Een robot die stofzuigt

Steeds meer huishoudens in Nederland hebben een robotstofzuiger. Niet zo gek, het scheelt heel wat schoonmaakwerk. Daarnaast kunnen de robots goed onder stoelen en banken stofzuigen. Toch zijn het nog echte energievreters. Ze zijn namelijk langer bezig met de schoonmaak dan gewone stofzuigers. Mocht je toch gaan voor deze slimme robot, kies er dan één die energiezuinig is.

5 - Slimme apparaten in de keuken

Een koelkast met camera’s aan de binnenkant en schermen aan de buitenkant. Zo hoef je de deur niet open te doen om te zien wat er binnenin ligt. Klinkt als een gadget uit films? Voor fabrikanten van keukenapparatuur is dit de toekomst! Slimme koelkasten waarmee je bespaart op energiekosten. Ze zijn nog erg duur, maar er wordt hard gewerkt om ze betaalbaar te maken.

6 - Jouw tuin automatisch besproeien

Bij een huis vol gadgets kan de tuin niet achterblijven. Met een intelligent tuinsysteem sproei je nooit meer té veel water. Het systeem houdt namelijk zelf bij hoeveel water gesproeid moet worden en past zich aan als het gras gemaaid is. Zo bespaar eenvoudig op waterverbruik.

7 - Apparaten bedienen met jouw stem

In het dagelijks leven gebruiken we veel apparaten. Thermostaten, camera’s, speelgoed, koffiezetapparaten, kattenbakken en ga zo maar door. In steeds meer huishoudens worden deze producten bediend met één druk op het smart device. Dat kan makkelijker: via spraakbediening. Bedrijven als Apple, Amazon en Google ontwikkelen steeds meer systemen om smart homes te bedienen via de stem.

Deze ontwikkeling roept ook vragen op. Worden mijn persoonsgegevens opgeslagen op een server? Kunnen mijn apparaten gehackt worden? Hoe zit het met privacy? Gelukkig komen er steeds meer smart home-producten op de markt die goed beveiligd zijn, maar je moet altijd goed letten op wat je koopt.

8 - Slimme rookmelders

Met slimme rookmelders monitor je de luchtkwaliteit in huis. Je kunt ze eenvoudig plaatsen en instellen. Als er koolmonoxide of andere gevaarlijke stoffen gedetecteerd worden, krijg je direct een melding op jouw smart device. Integreer de rookmelder met andere smart home-apparaten. Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat de lichten aangaan als er brand uitbreekt, waardoor je snel kunt vluchten.

9 - Gordijnen automatisch open en dicht

Met geautomatiseerde systemen voor gordijnen kun je optimaal isoleren of juist gebruikmaken van zonnewarmte. Je stelt zelf een programma in waardoor de gordijnen open en dicht gaan.

Er bestaan verschillende systemen, maar het kost veel tijd om ze te installeren. Daarom bedachten Thijs Olthof en Kaj Beetstra de Slide. Een product van Hollandse bodem dat je in twee minuten installeert en met weinig inspanning automatiseert.

10 - Jouw voordeur op afstand bedienen

Met slimme sloten open en sluit je de voordeur met één druk op de knop. Hierdoor heb je geen sleutels meer nodig. Dankzij handige applicaties kun je gasten tijdelijk toegang geven tot het slot. Met name voor mensen die hulp in de huishouding hebben, is dit een uitkomst. Zo hoeven ze zich nooit meer te haasten om de voordeur open te doen.

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0