De zaaikaravaan van The Pollinators

The Pollinators grepen de landelijke zaaidag -tevens dag van de aarde- aan als moment voor hun officiële kick-off. Met een zaaikaravaan van ambassadeurs trokken ze door de randstad om een hoop bloemen te zaaien. In dit verslag lees en zie je hoe dat er aan toe ging.


  • Door

    Team Nudge

    9 mei 2017

The Pollinators willen zorgen dat de omgeving zo wordt ingericht dat bestuivende dieren genoeg voedsel hebben en hun werk dus kunnen doen. Op 22 april gingen ze daarom op pad om zoveel mogelijk biologische bloemen te zaaien. Dit deden ze niet alleen, maar samen met een hele club ambassadeurs en lokale initiatieven. 

Van links naar rechts: Egbert-Jan Weeber, Kiki van Deursen, Job Reuten, Adriana Mosk, Charlie Dagelet, Tom van de Beek, Manuel Broekman, Dagmar Grote, Hannah Hoekstra

De dag begon door de zaden op te halen bij hoofdsponsor van het project de Bijenkorf. Bijen zijn misschien wel de bekendste bestuivers, en het zit natuurlijk in de naam van deze winkelketen gebakken om juist die beestjes een handje verder te helpen. 

De volgende stap was BMW in Amsterdam. Hier had de hele zwerm Pollinators zich verzameld om in een karavaan van zeven bestickerde elektrische BMW i3’s de rest van de dag op pad te gaan. Er werden bags uitgedeeld met daarin goodies van Join the Pipe, Choco & Things, Bee Honest cosmetics, Zaadbom.com en Landmarkt.

De eerste locatie waar gezaaid werd was Metaal Kathedraal in Utrecht. Nadat initiatiefnemer Abel iedereen welkom heette kon het zaaien beginnen. Er zat een hoop frisse energie in alle Pollinators, en ze gingen dan ook behoorlijk los met de zaden. 

De volgende bestemming was Den Haag, maar niet voordat er een tussenstop gemaakt werd bij het laadstation van Vandebron. Ditzelfde bedrijf reed overigens zelf de hele dag mee in een Tesla auto, en filmde alle gebeurtenissen met een drone. 

In Den Haag was Proeftuin Erasmusveld de plek waar gezaaid werd. Hier werden ook de Pollinators zelf bijgetankt: Er was een heerlijke lunch, verzorgd door Lekker Nassuh.

Vervolgens trok de karavaan weer noordwaards, want de volgende stop die op de planning stond was Vijfhuizen. Hier was de lokale club Bee Heroes de hele dag al druk bezig, en er werd uiteindelijk een stuk grond van 2500m2 ingezaaid!

Het laatste deel van de rit ging terug naar Amsterdam, waar nog op één laatste plek gezaaid moest worden: MijnStadstuin. Na het zaaien werd hier genoten van versgebakken pizza’s uit de houtoven.

Er werd ook een leuke film gemaakt van de dag:

 

Of het zaaien goed uitgevoerd is? Jazeker! De eerste opkomende plantjes zijn al gespot bij Metaal Kathedraal en MijnStadstuin:

Voor The Pollinators was de landelijke zaaidag pas het begin. De volgende actie staat alweer geplanned op 20 mei: zaaien met Ontfermberm in Nijmegen tijdens Fête de la Nature. Wil je hieraan meedoen? Laat het ze weten op Facebook of mail naar info@thepollinators.org

 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project

Nederland

The Pollinators