De maatschappelijke bijdrage van IT bedrijf Quanza

Er zijn tal van manieren om groen spullen te produceren of energie op te wekken. Er zijn echter ook takken van sport die je misschien minder snel aan duurzaamheid koppelt. Hoe kun je bijvoorbeeld maatschappelijk verantwoord ondernemen in de IT sector? We vroegen het Frans ter Borg van Quanza, de eigenaar van de servers waarop deze website draait.


  • Door

    Team Nudge

    10 mei 2017

Stabiele en veilige servers

Quanza host de website van Nudge. Dat betekent dat alle pagina’s, blogs, en beelden bij hen opgeslagen staan. Nudge wil graag wil dat nudgers altijd bij die informatie kunnen, dus moet de website door een betrouwbare, stabiele partij gehost worden. Ook komt er bij een website met veel data en een kaart met duurzame projecten een hoop rekenkracht kijken. Daarnaast staan de profielen van nudgers op de server. Het goed beveiligde systeem van Quanza zorgt ervoor dat de privacy van die 57.000 mensen gewaarborgd wordt. Een belangrijke taak dus!

Een vriendendienst

Quanza doet dit allemaal als Vriendendienst voor Nudge. In plaats van iedere maand een factuur te sturen, geeft het bedrijf op deze manier een steuntje in de rug aan een project waarvan zij geloven dat het de samenleving positief beïnvloedt. Momenteel draait alles, en hoeven er alleen af en toe kleine problemen opgelost te worden. In het begin heeft het echter veel werk gekost om een goede digitale omgeving in te richten. Hier plukken wij (en iedereen die wel eens op onze website komt) nog steeds de vruchten van, en daar zijn we dan ook erg blij mee. 

Maatschappelijk verantwoord

Naast Nudge help Quanza ook andere bedrijven. In hun dagelijkse gang van zaken zitten grote opdrachten: je vindt in hun klantenbestand bijvoorbeeld KPN, Q-Music en AVROTROS. “Zulke klussen zijn een leuke uitdaging, want omdat er veel geld en een imago op het spel staat is de verantwoordelijkheid groot”, aldus Frans. Toch wil het bedrijf ook kleinere partijen steunen die minder financiële middelen hebben. Zo helpt het bijvoorbeeld ‘De hond kan de was doen’, dat hulphonden opleidt. Ook is Quanza dit jaar aangesloten bij International Justice Mission, een organisatie die vecht tegen moderne slavernij. Er wordt dus behoorlijk maatschappelijk verantwoord ondernomen.

Efficiënt met energie omgaan

Omdat een IT bedrijf sterk afhankelijk is van elektriciteit valt er ook nog flink wat milieuwinst te behalen. Dat begint natuurlijk bij het afnemen van groene stroom, maar door het systeem zo in te richten dat het efficiënt werkt gebruikt Quanza ook zo weinig mogelijk energie. Er wordt bijvoorbeeld steeds meer gewerkt naar hybride oplossingen tussen hun eigen hardware en cloud servers (datacentra op afstand). Ook de eigen omgeving richt Quanza zo in dat er zoveel mogelijk klanten op zo weinig mogelijk servers draaien. Vergeleken met een eigen server voor iedere klant -wat vroeger gebruikelijk was- bespaart dit een hoop energie! Frans: “Ik heb zelf winddelen en zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis gekocht, maar het is toch ook leuk om met je bedrijf groen te denken.”

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0