Zonnepanelen: groeiende markt vraagt om goed advies

Zonnepanelen, je koopt ze inmiddels zelfs in de bouwmarkt. De markt is enorm in beweging, met voortdurend nieuwe producten, concepten en aanbieders. Als je zelf ook wilt profiteren van zonne-energie, dan zie je misschien door de bomen het bos niet meer. Kim Taylor, marketing director van Sungevity vertelt meer.


  • Door

    Hansje Huson

    14 mei 2017

“Zonnepanelen worden steeds ‘gewoner’”, beaamt Kim. “Ze worden door een steeds bredere groep aangeschaft. Toch loopt Nederland nog steeds fors achter op bijvoorbeeld Duitsland en België. In Duitsland ligt inmiddels op 12% van de daken zonnepanelen, en in België 8%. In Nederland wordt zo’n 5% van de daken benut voor zonne-energie. We hebben hier nog een flinke slag te maken!”

Financieel product

Zonnepanelen zijn steeds meer een financieel product geworden. “Veel mensen zien het als een investering. Zij vinden milieu-aspecten en esthetiek wat minder belangrijk. Hoewel ook veel klanten voor de iets minder gunstige zwarte panelen kiezen, omdat men ze mooier vindt. En de afgelopen maanden merken we dat mensen wachten op de PV-dakpannen van Tesla.”

Zonnecellen geïntegreerd in dakbedekking

Innovatief én mooi, onder dat motto lanceerde Tesla hun SolarCity PV-dakpannen. De verkoop in de VS gaat binnenkort van start, maar voorlopig lijken ze elders nog niet beschikbaar te komen. Overigens zijn er in Nederland er al diverse modellen PV-dakpannen op de markt. “Dakpannen zijn nog steeds minder rendabel dan standaardpanelen”, geeft Kim aan. “Maar wie het esthetische aspect heel belangrijk vindt, heeft zo wel meer opties. Ook geïntegreerde daken zijn in opkomst. Vooral bij nieuwbouw of renovatie kunnen die interessant zijn. Het zijn mooiere oplossingen, waarbij de zonnepanelen zelf de dakbedekking vormen.”

BIPV: prefab panelen en raamfolie

De zogeheten Building Integrated PV-systemen (BIPV) vervangen de traditionele dakbedekking. Naast de PV-dakpannen zijn er gehard glazen modules, een soort zonnepanelen zonder aluminium rand. Ook worden er prefab panelen ontwikkeld, waarin isolatie en zonnecellen geïntegreerd zijn. En er wordt hard gewerkt aan allerlei toepassingen met dunne folie, zodat bijvoorbeeld ramen een PV-functie krijgen.

Snelle opkomst van de thuisbatterij

Tesla’s dakpannen zijn compatibel met hun Powerwall, de thuisbatterij waarin je zonne-energie kunt opslaan die je niet direct gebruikt. Verschillende autofabrikanten brengen hun eigen batterijen op de markt en deze concurrentieslag zorgt voor schaalvergroting en een snelle productontwikkeling. De batterijen worden in hoog tempo goedkoper. De Duitse SolarWatt MyReserve wordt al verkocht in Nederland en is ontwikkeld in samenwerking met BMW, dat bovendien een pakket op de markt brengt met accu’s uit tweedehands BMW i3’s. Daimler en Nissan hebben een eigen thuisbatterij, en ook is er de Duitse sonnenBatterie.

Nog niet interessant door saldering

“De huidige salderingsregels maken het in Nederland financieel nog niet interessant om een thuisaccu te nemen”, vertelt Kim. “Tot 2020 mogen consumenten hun zonnestroom 100% salderen. De regelgeving speelt een belangrijke rol: in Duitsland zien we dat 1 op de 3 zonnesystemen wordt verkocht met batterij. De Duitse terugleveringsregels bieden de mogelijkheid om met de opbrengst van je panelen te handelen. Ook in België is een gunstige regeling en zien we steeds meer vraag naar thuisopslag. Wij verwachten dat thuisopslag de komende jaren ook in Nederland stap voor stap interessanter wordt.”

Flexibele capaciteit voor het net

Energieleveranciers en netwerkbedrijven stimuleren het gebruik van de thuisaccu’s, omdat ze meehelpen om de pieken en dalen in het elektriciteitsnet op te vangen. Hoe meer zon en wind worden benut om lokaal energie op te wekken, hoe meer flexibele capaciteit er nodig is om de frequentie van het elektriciteitsnet stabiel te houden. Eneco lanceerde daarom hun Crowdnett: je koopt met korting een Tesla Powerwall en omvormer en je geeft 30% van de capaciteit van je Tesla Powerwall in beheer bij Eneco. Jaarlijks ontvang je daarvoor een vergoeding van 450 euro.

Zo makkelijk mogelijk maken

“De missie van Sungevity is om alle daken vol zonnepanelen te krijgen”, vertelt Kim. “Daarbij willen we het voor iedereen zo makkelijk mogelijk maken. Voorlichting en advies blijven enorm belangrijk. Logisch ook, want iedere situatie is anders en iedereen heeft zijn eigen afwegingen. Daarom steken we bij Sungevity veel tijd in het voortraject. We laten verschillende opties zien en bespreken de afwegingen. En we ondersteunen bij het regelen van de btw-teruggave. Als grote internationale speler weten we precies wat er speelt in de markt én kunnen we goede garanties bieden. Niet alleen op de installatie en de producten, maar ook op de opbrengst van je panelen. We maken vooraf een inschatting van je opbrengst. Valt die lager uit? Dan krijg je het verschil van ons terug.”

Monitoring vergroot energiebewustzijn

“Het mooie is dat zonnepanelen vaak een eerste stap zijn”, legt Kim uit. “De monitoring-software geeft je niet alleen meer inzicht in de opbrengst van je panelen, maar ook in je verbruik. We merken dat dat echt zorgt voor een groter energiebewustzijn. Door de cijfers raken mensen geïnteresseerd in andere mogelijkheden - zoals isoleren of elektrisch koken. Ze gaan over energie nadenken en anders naar hun woning kijken. Alleen al daarom is monitoring de moeite waard!”


Meer weten over de opslag van zonnestroom? Sungevity beantwoordt 5 prangende vragen

 

Heb je zelf geen dak voor zonnepanelen?

Er komen steeds meer lokale postcoderoosprojecten waarmee je kunt profiteren van zonne-energie die op een andere locatie is opgewekt. Bij initiatieven als Vandebron of powerpeers van Nuon kies je zelf van welke lokale energiebronnen je groene stroom wilt afnemen. Stichting de Schooldakrevolutie ondersteunt scholen met voorlichting en advies. Hun missie is om in 2020 de helft van alle 7000 Nederlandse schooldaken ‘groen te kleuren’ met zonnepanelen.

 

 

 

 

 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project

Nederland

Samen Solar


Reacties 0