Ampyx Power: windenergie opwekken met een zweefvliegtuig

Windenergie zonder windmolens? Ampyx Power ontwikkelt een nieuwe technologie: een soort zweefvliegtuig aan een kabel dat wind omzet in elektriciteit.


  • Door

    Team Nudge

    15 mei 2017

Het zweefvliegtuig vliegt volautomatisch, gebruikmakend van de modernste sensor- en besturingstechnologie. Resultaat: veel groene stroom opwekken met minimaal materiaalverbruik – dus dubbel duurzaam. Energieleverancier Greenchoice wil deze windenergie de komende jaren aan haar klanten gaan aanbieden.

Energie uit trekkracht

Het vliegtuig zit vast aan een kabel die verbonden is aan een generator op de grond. Met behulp van de wind stijgt het vliegtuig op vanaf een platform. In een opgaande beweging, wanneer het toestel wordt voortgestuwd door de wind, drijft de kabel een generator aan. Om de trekkracht te vergroten vliegt het vliegtuig in een 8-vormig patroon naar een hoogte van maximaal 450 meter.

Als de kabel helemaal is uitgetrokken, maakt de PowerPlane automatisch een duikvlucht richting het grondstation en wordt de kabel weer opgerold. Dat kost veel minder trekkracht dan het afrollen, zodat er netto energie wordt geproduceerd. Vervolgens vliegt het toestel weer omhoog en herhaalt het proces zich. Per cyclus wordt zo een substantiële hoeveelheid energie opgewekt.

Efficiënter op grote hoogte

De PowerPlane ‘oogst’ de windkracht op veel grotere hoogte dan een windturbine. In die hogere luchtlagen staat bijna constant een harde wind. Bovendien zijn dit soort vliegtuigen en vliegers veel goedkoper te bouwen dan windturbines. Wolbert Allaart, Managing Director van Ampyx Power, vertelt: “Met onze technologie vervangen we materiaal door informatietechnologie. Het is eigenlijk een "vliegende robot" die wordt voortgestuwd door de wind. Het ontwikkelen van de technologie is nu nog kostbaar, maar die kosten gaan omlaag als we de systemen steeds verder verbeteren.”

Steeds grotere modellen

Met het huidige prototype met een spanwijdte van 5,5 meter wordt 50 kilowatt groene stroom opgewekt. Het doel is om in 2020 een model klaar te hebben met een spanwijdte van 30 tot 40 meter. Hiermee kan 2 megawatt stroom worden opgewekt, en dat is goed voor 2.000 huishoudens. Dit is gelijk aan de kracht van een gemiddelde windmolen op land.

Windturbines op zee vervangen

Ampyx Power gaat hun nieuwste prototype samen met energiebedrijf E.ON voor de Ierse kust op zee testen. Het nieuwe, grote model PowerPlane wordt ontwikkeld om de eerste generatie offshore windparken aan het einde van hun levensduur te vervangen. De nieuwste turbines op zee genereren tegenwoordig al 8 megawatt, dus Ampyx Power wil daarom steeds grotere toestellen de lucht in sturen.

Laddermolen van Wubbo Ockels

De vliegtuigen van Ampyx Power zijn gebaseerd op een idee van Wubbo Ockels. De Nederlandse astronaut werkte bij de TU Delft aan Airborne Wind Energy en bedacht de laddermolen, een constructie van vliegers die trekkracht uitoefenen op een kabel. Richard Ruiterkamp, de oprichter van Ampyx, werkte in dit project met Ockels samen. Hij verving de vlieger door een vaste vleugel, omdat hiermee efficiënter dus goedkoper elektriciteit kan worden opgewekt.

Ook investeren?

Veel gerenommeerde partijen investeren in de technologie van Ampyx Power. Het bedrijf kreeg al financiering via diverse investeringsfondsen, het Ministerie van Economische Zaken, de Europese Unie en verschillende partijen in de energiesector. Ook particulieren kunnen via crowdfunding bijdragen aan de bouw en de testfase van het nieuwste prototype.

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0