Beter omgaan met hoosbuien in de nieuwe Waterhelden competitie

17 mei 2017

Op donderdag 11 mei was het zover: het startschot van de Waterhelden competitie werd gegeven. Tijdens deze challenge gaan inwoners van Zuid-Kennemerland en Haarlemmermeer aan de slag om hun eigen omgeving beter bestendig te maken tegen hoosbuien, en zo een échte Hansje Brinker van deze tijd te worden.


Iedereen kent het verhaal van Hansje Brinker, die de held van Haarlem werd door met zijn vinger een gaatje in de dijk te dichten. Wij Nederlanders krijgen er naast dijkbreuken een nieuwe uitdaging bij: wolkbreuken. Dan valt er in korte tijd zoveel regen dat straten en huizen onder water komen te staan, met schade en overlast tot gevolg. Tijd om onze vinger in de wolk te steken dus!

Toenemende kans op hoosbuien

Op uitnodiging van het hoogheemraadschap van Rijnland kwamen donderdag 11 mei ongeveer 70 'waterexperts’ bij elkaar. Weerman Gerrit Hiemstra opende de Watertafel Kennemerland met een indrukwekkend weerbericht uit 2050. Over drie decennia zullen we regelmatig te maken hebben met hoosbuien, maar ook langere periodes van droogte.

Waterhelden met z’n allen

De gevolgen van hoosbuien laten zich niet voorkomen door Deltawerken of een Afsluitdijk. 
Deze uitdaging vraagt om actie van overheid én burgers, en oplossingen die minstens zo creatief en daadkrachtig zijn als een vinger in de dijk steken. We organiseren daarom de Waterhelden competitie. In deze challenge worden de inwoners, scholen en verenigingen van Zuid-Kennemerland en Haarlemmermeer opgeroepen om een échte Hansje Brinker van deze tijd te worden. Deelnemers doen mee door een goed uitgewerkt plan in te dienen, waarmee ze duidelijk laten zien hoe hun oplossing water tijdelijk opvangt. Na een voorselectie door de jury van water-experts kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriete idee. Het beste plan wordt beloond met de Hansje Brinker Prijs: €3500,- om het plan werkelijkheid te zien worden!

Update: de deadline voor het indienen van een plan is inmiddels verstreken.

#IkBenHansje

Als je niet in de regio woont waar de competitie georganiseerd wordt, kan je natuurlijk wél ook aan de slag! We delen de komende maanden namelijk een hoop tips, verhalen en inspiratie via de Facebook en Twitter pagina’s die we hiervoor speciaal opgezet hebben. Ook wordt iedereen opgeroepen te laten zien waarom zij zelf ‘een Hansje zijn’, en hun verhalen te delen met #IkBenHansje. Doe jij iets om je eigen omgeving beter hoosbui-proof te maken? Laat het ons weten!

Tijdens de Watertafel staken de eerste Hansjes hun vinger al in de wolk...

Meteen aan de slag

Kan je niet wachten en wil je nu al aan de slag? Haal bijvoorbeeld de tegels uit je tuin. Dat is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar zorgt er ook voor dat regenwater beter geleidelijk afgevoerd wordt. Of plaats bijvoorbeeld een regenton. Goed voor het tijdelijk opvangen van regen, en ook nog eens gratis water voor de planten in je tuin!

De Waterhelden competitie wordt georganiseerd door het hoogheemraadschap van Rijnland, a.s.r. verzekeringen, Rabobank Haarlem e.o. en Nudge

Schreeuw het van de daken!