Versterk voedselketens door Keniaanse boeren te financieren

Vriend van Nudge Lendahand helpt boeren in Kenia aan een sterkere positie in de markt, zodat ze onderaan de streep meer overhouden. Iedereen kan meedoen door te investeren. Zo help je de boeren én houd je een leuke rente over.


  • Door

    Peter Stolze

    2 juni 2017

Waar komen de sperziebonen eigenlijk vandaan die ’s avonds dampend op tafel staan? Deze worden vaak in landen als Kenia verbouwd door boeren die ze vervolgens verkopen aan een verwerkingsfabriek die ze sorteert en inpakt. De verwerkingsfabriek verkoopt ze weer door of exporteert de bonen naar bijvoorbeeld Nederland. De hele keten van boer naar eindklant (consument) wordt ook wel de ‘supply chain’ genoemd. Lendahand wil graag samen met haar partners in Kenia deze keten optimaliseren, zodat er meer waarde overblijft voor de boeren én er veel meer voedsel geproduceerd kan worden. Via www.lendahand.com kun je investeren in deze boeren. Met een aantrekkelijke rente voor jou én deze maand €25 korting op de 1e lening. Zo laten we financieel én sociaal rendement hand in hand gaan.

De zwakke schakel: financiering

Nu zitten er vaak veel inefficiënties in deze voedselketens. Het grootste knelpunt: de manier waarop financiering (niet) plaatsvindt. De boeren leveren hun oogst aan de verwerkingsfabriek, vergezeld door een factuur. De gemiddelde betaaltermijn bedraagt vaak 30 of 60 dagen, maar het gebeurt regelmatig dat de boer pas veel later zijn geld krijgt. En dat heeft grote gevolgen. Bedenk zelf maar eens hoe het zou zijn als jouw werkgever 2 maanden te laat is met het betalen van je salaris en je niks meer op de bankrekening hebt staan. Want het geld dat je nog had, heb je gebruikt om eten te kopen en met de trein naar je werk te kunnen gaan. 

Iedereen wacht op elkaar

De verwerkingsfabriek ervaart op zijn beurt hetzelfde als de verpakte producten verkocht worden aan bijvoorbeeld een supermarktketen. Het kan gerust een aantal maanden duren voordat de fabriek zijn geld krijgt. Maar die fabriek heeft het geld nodig om weer in te kunnen kopen bij de boeren. Iedereen zit zodoende op elkaar te wachten door een gebrek aan geld in de voedselketen.
En laat er nu een hele elegante oplossing zijn om de keten efficiënter te maken. 

Makkelijke oplossing, moeilijke naam: Factoring

Een voorbeeld werkt misschien het makkelijkst. We zijn weer even in Nederland. Stel een ZZP-er doet een opdracht voor Philips. Hij stuurt maandelijks een factuur naar Philips en die hanteert een betaaltermijn van 60 dagen. Onze ZZP-er kan eigenlijk niet zo lang op het geld wachten. Wat hij kan doen is zijn factuur ‘verkopen’, met een paar procent korting, aan een andere partij. De ZZP-er geeft vervolgens door aan Philips dat de naam en bankrekening op de factuur aangepast moet worden naar die van de koper van de factuur. De partij die de factuur opkoopt, heeft dus een ZZP-er (die niet per se kredietwaardig is) uit de brand geholpen door hem geld te geven, en loopt vervolgens kredietrisico naar (het veel kredietwaardigere) Philips aangezien dat de partij is die hem het geld moet betalen in de toekomst. Een dergelijke werkwijze heet ‘factoring’ (of debiteurenfinanciering) en is een veelgebruikte financieringsmethode.

Juíst in Kenia

Er gaat jaarlijks zo’n EUR 2,5 biljoen om in factoring wereldwijd. En slechts 1% daarvan vindt in Afrika plaats. Terwijl het juist bij uitstek de methode is om boeren en MKB’s (verwerkingsfabrieken, supermarkten, etc) te helpen. De kern van factoring: het geld gaat naar ondernemers en bedrijven die het nodig hebben terwijl gebruik gemaakt wordt van het kredietrisico van meer stabiele partijen. En doordat facturen tegelijkertijd als onderpand worden ingezet, is er geen ander vorm van onderpand nodig, iets waar veel boeren en MKB’s tegenaan lopen als ze een lening proberen te krijgen.

Boerin Christine van Chiven Enterprise

Impact voor ondernemers en bevolking

In Kenia werkt crowdfunder Lendahand inmiddels samen met Umati en FinancialAccess. Zij kopen facturen op. Dankzij deze vorm van financiering kunnen verwerkingsfabrieken in plaats van 1x per week 3x per week een partij verpakte producten in- en verkopen. Dat betekent ook 3x zoveel omzet. Naast meer economische activiteit betekent het uiteraard ook meer productiviteit in de keten (bij de boeren) en hogere voedselzekerheid in de regio. Er kan immers meer voedsel worden afgezet in de daarvoor bestemde kanalen. Deze manier van financiering is dan ook een zeer efficiente manier om honger tegen te gaan. Lendahand wil graag haar platform inzetten om armoede te bestrijden. Een goed voorbeeld is het project Chriven Enterprise, waarmee boerin Christine het productieproces van bonen verder wil mechaniseren.

Combinatie crowdfunding en factoring

Het gaat bij factoring vooral om leningen met een korte looptijd en een rente van gemiddeld 6% op jaarbasis. Streven is daarbij altijd dat de partijen die via Lendahand financiering verkrijgen tegen een steeds lagere rente lenen. Want dat is altijd een belangrijk doel van Lendahand.

 

Geïnteresseerd? Kijk dan eens op www.lendahand.com 
En als je nu voor het eerst een lening verstrekt via de website, ontvang je maar liefst €25 korting! (uitlenen kan al vanaf €50)

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0