7 redenen om te kiezen voor eerlijke olijfoliezeep uit Aleppo

Ook bij het kiezen van je zeep kun werken aan een betere wereld. Neem bijvoorbeeld Aleppozeep: die wordt met de hand gemaakt van natuurlijke ingrediënten volgens eeuwenoud recept, en het helpt daarmee de lokale bevolking van een stad in wederopbouw.


  • Door

    Karin Starink

    7 juni 2017

Vol verwachting maakt de Franse zeepimporteur Tadé de container open. Het is de 274ste lading sinds 1994. Iedere keer voelt hij een diepe emotie. Tadé pakt een brokuit een katoenen zakje. “Bijzonder hè! Negen maanden gerijpt”, zegt hij.

Tadé Slizewicz is een man met een missie. Een missie die ontstond toen hij de olijfoliezeep 25 jaar geleden in Aleppo ontdekte. Olijfoliezeep of Aleppozeep is een productmet een eerlijk verhaal en een lange geschiedenis. Wat is Tadé’s missie? Hij heeft er eigenlijk twee. Het ondersteunen van de zeepmakers in Aleppo, en ook het behoud van de natuur. Aleppozeep kan zo bijdragen aan een betere wereld. Hier zijn minstens 7 goede kanten:

1. Plantaardig

De zeep wordt gemaakt van -zoveel mogelijk onbespoten- plantaardige grondstoffen. De ingrediënten zijn olijfolie, water, laurierbesolie en sodium hydroxide (potassium). Dit is een eeuwenoud recept waarbij de olie, water en sodium gekookt worden. Het zieden, snijden en drogen van de zeep gaat nog altijd met de hand.

2. Zacht

Het badritueel met Aleppozeep in hammams staat voor reinheid van lichaam en geest. De plantaardige zeep is zacht en veilig, zelfs voor de zachte babyhuid. Er zijn geen parfumsaan toegevoegd. Wel verschillende percentages laurierbesolie. Laurierbes heeft een ontsmettende werking die huidproblemen als psoriasis, eczeem en acné kan verlichten.

Bovendien is Aleppozeep hypoallergeen. De zwarte hammamzeep van Tadé heeft hetFranse Eco-Cert gekregen. Dat garandeert dat alle plantaardige grondstoffen op ecologisch verantwoorde manier verbouwd zijn.

3. Mooi schoon

Een beroemde zeepvariant is de vloeibare zwarte zeep, gemaakt van dezelfde grondstoffen. Zwarte zeep gebruik je als schoonmaakmiddel voor bijna alles. Het ruikt naar natuurlijke ingrediënten. Vergeleken met chemische schoonmaakmiddelen is het zóveel lekkerder. Je hoeft maar een klein beetje zwarte zeep aan warm water toe tevoegen. Dierenartsen raden het ook aan als shampoo voor honden en paarden.

4. Goed wasgoed

Uit Aleppo komen ook zeepvlokken voor de was. Je kunt er heel makkelijk vloeibaarwasmiddel voor de wasmachine van maken. De zeep is zacht en houdt je kleding mooi.

Ideaal voor kleding van wol en zijde terwijl vuil, eiwit en vetvlekken wel worden aangepakt.

Wij vinden het heel goed dat er geen parfums en fosfaten in zitten. Je doet zeker 300 wasjes met een zak van 1 kg en je textiel gaat langer mee. Het is dus een duurzaam,volkomen veilig en milieuvriendelijk wasmiddel.

5. Biologische moestuin

Heerlijk om in de zomer weer van de tuin te genieten. Maar schimmels in de moestuin en op de rozen vinden we minder leuk. We willen de tuin op een milieuvriendelijke manier gezond houden. Zeker als het om eetbare producten gaat. Een beetje Aleppozeep opgelost in water, in een plantenspuit en sprayen maar. Je zult zien dat schimmels en bladluis verdwijnen. Goedkoop, milieuvriendelijk en we houden onze planten lekker gezond. Ideaal voor de biologische groenten- en fruitkweek.

6. Minder plastic afval

Hoeveel flessen douchegel verbruikt een gezin gemiddeld? Het grote voordeel van Aleppozeep is dat je er lang mee doet en het aantal plastic flessen nul is. Dat scheelt per jaar per gezin ongeveer tien tot achttien flessen, afhankelijk van de grootte van de fles natuurlijk.

Maar best veel toch?

7. Een bestaan voor gezinnen in Aleppo

Tadé is trouw aan zijn vaste zeepmakers in Aleppo. Het is moeilijk geworden om zeep te maken in een verwoeste stad. Maar er wordt hard gewerkt aan wederopbouw. Met het kopen van Aleppozeep steun je meer dan alleen de gezinnen die van de zeepproductie leven. Een deel van de opbrengst gaat via de stichting Baroudeurs de L’Espoir naar medische hulp en onderwijs in Aleppo.

Aleppozeep is lief voor de natuur en een houvast voor de mensen in Aleppo. Er zijn trouwens nóg meer redenen waarom Aleppozeep bijdraagt aan een betere wereld.

Benieuwd? Meer over de zeep: www.savondeprovence.nl

of bel Karin Starink, tel: 06-53 49 76 20

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0