De beste tips om langer plezier te hebben van je kruidenplantjes

Kruidenplantjes, we zijn er dol op! Je kunt ze kopen en op het aanrecht laten staan, planten in de tuin of zelfs gaan zaaien. Een ding weten we inmiddels zeker: ze zijn wel kwetsbaar. Dus hoe houd je nu je kruidenplantjes mooi en heb je er zo lang mogelijk plezier van? We zetten de beste tips voor je op een rijtje!


 • Door

  Team Nudge

  7 juni 2017

Iedereen die wel eens een kruidenplantje koopt uit de supermarkt weet het: dit plantje is geen lang leven beschoren. Binnen een paar uur zie je de eerste tekenen van verval. Ook al geef je ze - denk je - genoeg water en licht. De buitenste takjes hangen er zielig bij en de blaadjes worden al bruin. Vaak belanden ze binnen korte tijd in de prullenbak. Zonde toch? Wat is er aan de hand met deze kruidenplantjes?

Zijn de kruidenplantjes uit de supermarkt ‘plofplantjes’?

De kruidenplantjes in de supermarkten, worden zo gekweekt dat ze met moeite 5 tot 7 dagen in leven blijven inclusief transport naar de supermarkt, aldus Claus van Kruiden Claus. Ze worden gekweekt in een warme omgeving met veel mest, warmte, licht en alles wat ze nodig hebben om zo snel mogelijk te groeien. De snelle groei maakt ze heel kwetsbaar. Ze zijn niet stevig genoeg om zonder steun (folie) te kunnen blijven staan. Eigenlijk koop je twintig kleine plantjes die veel te dicht tegen elkaar aan staan. Daardoor gaan ze snel rotten. Ze worden zo gekweekt dat alle energie uitgaat naar de blaadjes, zodat het een mooi, vol gewas is als je hem koopt. Maar dit betekent ook dat er geen energie meer over is om de wortels te laten groeien. Met zo’n groeiwijze kun je deze kruidenplantjes best vergelijken met plofkippen. De term ‘plofplantjes’ dekt dus zeker de lading.

Blijven de kruidenplantjes van tuincentra langer goed?

De kruidenplantjes die je bij tuincentra koopt, zijn op een andere manier gekweekt. Er zit meer ruimte tussen de wortels van de plantjes en ze krijgen meer tijd om te groeien. Ze hebben dus ook een grotere kans om te overleven. De de stengels zijn steviger en de blaadjes vaak ook. Dus wil je kruidenplantjes hebben die wat langer in leven blijven, dan kun je ze beter in een tuincentrum kopen.

Alle kruidenplantjes hebben de juiste zorg en aandacht nodig

Waar je jouw plantje ook koopt, als je het langer in leven wilt houden, dan heeft het een andere pot nodig om verder te kunnen groeien. Ja, je leest het goed, als je een kruidenplantje koopt, is er dus altijd werk aan de winkel! Daarom hebben we de beste tips voor je op een rijtje gezet.

Als je een kruidenplantje in leven wilt houden, zijn dit onze tips:

Als je een kruidenplantje koopt:

 • Koop dan kruidenplantjes in een tuincentrum, want deze hebben meer kans om te overleven.
 • Koop je toch een kruidenplantje in de supermarkt en wil je deze een goede kans geven?
  • Houd dan het folie er dan omheen als je hem in huis hebt staan.
  • Knip de helft van de stengels eruit en zet ze in een glas water.
  • Wacht tot ze wortels krijgen en plant ze dan in een ruime pot.
 • Of gebruik het hele plantje uit de supermarkt in één keer door wat je over hebt in te vriezen, te drogen of in te maken met olie. Zowel Landleven als 24Kitchen hebben een paar leuke tips hoe je kruiden kunt bewaren voor je op een rijtje gezet.

Als je zelf een kruidenplantje wilt kweken:

 • Zaaien is ook echt heel gemakkelijk, goedkoop en leuk om te doen!
 • Naast zaaien, kun je ook proberen om een bosje selderie of peterselie van de markt te halen en er de wortels ruim af te snijden. Deze zet je vervolgens in vochtige grond (tuin of pot), zodat er nieuwe plantjes gaan groeien.
 • Plant de kruidenplantjes of zaadjes bij voorkeur in losse, ruime potten en niet te dicht op elkaar. Kruidenplantjes kunnen namelijk sterk verschillen in welke verzorging ze nodig hebben en in losse potten kun je ze makkelijker apart verzorgen.
  • Harde kruiden met harde stelen, zoals: rozemarijn, tijm, lavendel, laurier en salie kun je in de winter buiten laten staan, dat overleven ze meestal wel.
  • Zachte kruiden met flexibele stelen, zoals: bieslook, basilicum en koriander zijn kwetsbaarder. Deze plantjes kunnen zeker niet tegen de kou en hebben meer water en licht nodig. Van mei - september kunnen ze naar buiten, de rest van het jaar kun je ze binnen houden op een lichte plek, maar niet boven de verwarming.

Tips voor de beste verzorging:

 • Bij de zachte kruiden kun je het beste regelmatig toppen (bovenste blaadjes eraf halen) en oogsten, dat maakt dat de plant steeds voller wordt. Zorg ervoor dat je dit niet met de hand doet, maar met een schaar, omdat er zuren op je hand zitten die niet goed zijn voor de kwetsbare kruidenplantjes.
 • Bij de harde kruiden kun je het beste het takje circa twee centimeter boven de grond afknippen, zo krijgt het de kans om opnieuw te groeien.
 • Pas op met water geven! Niet uitdroging, maar verdrinking is doodsoorzaak nummer één bij kruidenplantjes. Daarom pakken de plantjes het liefst zelf water en kun je dus het beste een waterreservoir maken, zodat de wortels het water zelf kunnen opnemen. Je kunt ze kopen of zelf een waterreservoir maken. Dat heeft Daphne al een keer voor je uitgezocht!

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 4

Arjan Vijge 17 november 2017

Wat bedoel je precies met plofkippen?

Evelien van Ierssel 4 december 2017

Ha Arjan,
Plofkippen worden de snelgroeiende kippen genoemd die gefokt worden voor vleesproductie. In korte tijd worden ze vetgemest, zodat ze erg snel groeien.
Ook bij veel kruidenplantjes in de supermarkt wordt alles gedaan om deze zo groot en snel mogelijk te laten groeien, waardoor je ze ook wel plofplantjes zou kunnen noemen!

Arjan Vijge 5 december 2017

Hoi Evelien,
Plofkip is een onjuiste term indien men over alle vleeskiukens praat.
Plofkip refereert aan een laag percentage kuikens met een cardio/pulmonaire aandoening. Dit kwam mn voor bij bepaalde rassen die op dit moment in Nederland nog slechts een beperkt marktaandeel hebben. Mi een verouderd begrip dus!!! Ik heb geen verstand van planten, ze hebben geen hart e/o longen dus lijkt me dat je op zoek moet naar een andere term en 'plofplant' zou moeten verwijderen uit je publicaties. Nog een mooie dag verder!

Evelien van Ierssel 6 december 2017

Ha Arjan,
Je hebt je er duidelijk in verdiept! De term plofplantjes is alleen natuurlijk niet letterlijk bedoeld ;)