Tip van Hansje: spoel je toilet door met regenwater

Tijdens een flinke hoosbui valt er soms zoveel water dat het riool het niet meer kan afvoeren. En dat terwijl we ons toilet doorspoelen met vers kraanwater. Dat kan slimmer, dacht Gijs Doeglas. Hij bedacht daarom een gaaf systeem om met regenwater zijn toilet door te spoelen. Echt een Hansje!


  • Door

    Hansje Brinker

    7 juni 2017

Gijs Doeglas werkt als adviseur op het gebied van water en milieu, en heeft hiervoor ook zijn eigen bedrijf. Affiniteit met handig watermanagement was er dus al, en nu geeft hij het goede voorbeeld met zijn hobbyproject: een systeem waardoor regenwater uit de regenton naar zijn spoelbak stroomt.

Gijs: Hansje én Willie Wortel

De regenton die op zijn dak staat had Gijs al. In de zomer wordt de inhoud gebruikt om plantjes water te geven, maar in de winter gebeurde er eigenlijk niets met de ton die altijd vol zat. Dat is natuurlijk zonde, dus ging de innerlijke Willie Wortel in Gijs aan het werk. Omdat de ton op het dak stond lag het toilet lager. De zwaartekracht had hij dus al mee. Dit bracht hem op het idee om het opgevangen regenwater in kleine porties naar het riool te sturen. In de afgelopen jaren zijn er nog wat kleine veranderingen doorgevoerd, en het toilet werkt prima!

Ben jij Hansje?

Met #IkBenHansje delen we tips van mensen die net zo slim zijn als Hansje Brinker toen hij zijn vinger in een gaatje in de dijk stak. Heb jij ook een echte Hansje in je? Dan kan je zelf ook met het ontwerp van Gijs aan de slag! Op Oneworld vind je een uitgebreide handleiding van zijn regenwatertoilet zodat er binnenkort ook neerslag door jouw WC kan verdwijnen.

Laat je zien!

Heb jij al een slimme oplossing in jouw omgeving doorgevoerd? Laat het zien aan de wereld zodat anderen je goede voorbeeld kunnen volgen! Deel een leuke foto van jezelf met je vinger in de lucht bij jouw ingreep op de Facebook pagina of Twitter account van #IkBenHansje.

Waterhelden competitie

Heb jij zelf nog een ander idee, of neem je de tips van Gijs mee om jouw huis ook hoosbui-proof te maken? Voor Inwoners van regio Haarlemmermeer en Zuid-Kennemerland organiseren we de Waterhelden competitie samen met partners hoogheemraadschap van Rijnland, a.s.r. verzekeringen en Rabobank Haarlem e.o. Doe mee en maak kans op de Hansje Brinker Prijs t.w.v. €3500,-!

Update: de deadline voor het indienen van een plan is inmiddels verstreken.

Schreeuw het van de daken!