7 Waterbestendige tips om je tuin te verbouwen

Bij water opvangen in je tuin denken de meeste mensen gelijk aan een regenton of vijver. Er zijn echter veel methoden bedacht om water ondergronds langer vast te houden in de tuin. Van lavakorrels door de bodem tot schakelbare units en grote bassins: we zetten er een aantal voor je op een rijtje.


  • Door

    Hansje Brinker

    22 juni 2017

1. Lava 

Lavakorrels zijn grover dan gewoon zand. Hierdoor ontstaat er ruimte waar het water kan blijven hangen. Als je lava toevoegt aan de bodem van je tuin wordt overigens niet alleen het water beter vastgehouden, het zorgt ook voor balans door de goede stoffen die erin zitten. 

2. Infiltratiebuizen 

Het teveel aan regenwater wordt tijdelijk in buizen vastgehouden die aangesloten zijn op je regenpijp. Vanuit die buizen wordt het langzaam aan de bodem afgegeven. Boeren gebruiken deze buizen vaak om hun graslanden beter te draineren, maar de methode is ook prima toepasbaar in de tuin. 

3. Grindkoffers 

Grindkoffers kunnen simpel worden gemaakt door een flinke kuil in de tuin te graven, deze af te schermen anti worteldoek, en vervolgens te vullen met grind. Deze oplossing kan zowel onder de beplanting als onder bestrating toegepast worden. 

4. Infiltratiekratten 

Infiltratiekratten hebben een grotere opvangcapaciteit dan grindkoffers en zijn gemakkelijk aan te leggen. Er is een grote variatie aan vormen en maten. De infiltratiekratten worden omwikkeld met een vorm van textiel om ervoor te zorgen dat het water eruit kan terwijl het de grond buiten houdt. 

5. Zinkput 

Een betegeld terras kan je laten afwateren op een zinkputje. Hier kan het regenwater zich verzamelen na een heftige bui en vervolgens langzaam de grond in zakken.

6. Steenwol units 

Er zijn ook drainageblokken verkrijgbaar van steenwol, een natuurlijk materiaal. Deze zijn sterk en bestand tegen erosie door plant- en boomwortels. Grond kan er ook niet in stromen. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de Hydroblob blokken. 

7. Regengoten 

Ook regengoten zijn er in diverse vormen en maten. Ze zijn toepasbaar zowel bij verharde gedeeltes voor de afwatering als lagere gelegen delen van de tuin. 
 
Kortom: genoeg manieren om je tuin hoosbui-proof te maken.

Win €3500,- voor jouw tuin!

Voor inwoners van regio Haarlemmermeer en Zuid-Kennemerland organiseert Nudge de Waterhelden competitie. Vertel ons hoe jij je omgeving hoosbui-proof wil maken en maak kans op €3500,- voor jouw tuinverbouwing. Doe je mee?

Update: de deadline voor het indienen van een plan is inmiddels verstreken.

#IkBenHansje

Heb jij al een van deze -of misschien wel een andere- toepassing in jouw tuin? Deel er een mooie foto van op Facebook of Twitter met #IkBenHansje en inspireer jouw omgeving om ook aan de slag te gaan!

 

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 1

Jan Zuilhof 26 juni 2017

Gave competitie, jammer dat ik niet in die regio woon.