
De beste apps voor op de fiets
Telkens weer moeten stoppen om je route op te zoeken, dat haalt de flow er vreselijk uit als je lekker een fietstochtje aan het maken bent. Met een fietsnavigatieapp is dat probleem verleden tijd!
-
Door
Team Nudge
26 juni 2017
We hebben in Nederland ruim 30.000 kilometer aan bewegwijzerde fietspaden en wegen. De bekende fietsknooppunten zijn voor kortere ritten ideaal. Wil je een meerdaagse tocht fietsen, dan is er 4.500 kilometer aan LF-routes (lange-afstandfietsroutes) uitgezet.
Monteer een handige smartphonehouder op je stuur en je hebt je route bij de hand - als je wilt inclusief spraakondersteuning die jou vertelt wanneer je linksaf moet. Ook een fietscomputer heb je niet meer nodig, want veel apps houden je prestaties nauwkeurig bij. Makkelijk als je een trainingsschema wilt volgen. En je deelt je routes simpel via social media.
We geven je een overzicht van de populairste fietsapps. De meeste apps hebben wel zo'n beetje dezelfde gratis basisfuncties. Een rangorde geven we niet, want welke jou het beste bevalt, hangt mede af van je smaak en hoe je hem gebruikt. Enjoy!
Fietstocht maken? Kies er eentje of ontwerp 'm zelf!
Fietsknoop
Een app met alle fietsknooppunten in Nederland en Vlaanderen. Zet je locatie aan op je smartphone en je ziet alle knooppunten in je directe omgeving. Je kunt ook vooraf een route plannen en bewaren. In de app vind je ook alle adressen van fietsvriendelijke horeca en logeeradressen, VVV's, mooie rustpunten en musea. Ook 300 voetveren en pontjes zijn in de app opgenomen. Check wel even de vaartijden! Op de website NederlandFietsland.nl vind je heel veel informatie voor elke fietstocht of fietsvakantie. Je vindt er ook de fietsrouteplanner, die wordt beheerd door de Fietsersbond. (Gratis beschikbaar voor iPhone, Android en Windows)
Route.nl
Maak je eigen route of kies er eentje uit meer dan 65.000 fiets- (en wandel-)routes in Nederland, België en Duitsland. Je kunt filteren op lengte, provincie of thema. Of je zoekt een route aan de hand van een plaatsnaam. Je volgt je route op een fietsroutekaart, waarop je ook kunt inzoomen. De app bevat ook een routebeschrijving, en geeft stations en parkeerplaatsen in de omgeving, en adressen van VVV's. Je kunt de route offline bewaren - zo kun je de app ook zonder mobiel internet gebruiken. (Gratis beschikbaar voor iPhone en Android)
Fiets!
Met de app Fiets! plan je zelf een route en heb je onderweg routebegeleiding. Je kiest de knooppunten en de app zorgt voor de route. Er is ook een versie voor Vlaanderen. (Gratis beschikbaar voor iPhone en Android)
Bikemap: wereldwijd fietsen
Meer dan 3 miljoen fietsroutes overal ter wereld, die door gebruikers zijn vastgelegd. Je kiest eenvoudig op basis van de waardering of passend bij je doel - gewoon een zondagmiddagtochtje, een wielrentraining, een MTBroute. Ook ideaal als je in je vakantie een fiets huurt! (Gratis beschikbaar voor iPhone en Android)
Routeplanner Fietsersbond
De online routeplanner van de Fietsersbond kan hier niet ontbreken, maar de app krijgt geen topscores en reviews. Je kunt wel de route ophalen die je thuis op de computer gepland hebt. (Gratis beschikbaar voor iPhone en Android. Voor Windows gebruik je de mobiele versie van de website)
Vlaanderen Fietsland
Meer dan 15.000 kilometer fietsroutes, die je vooraf kunt inplannen en bewaren. Met de 'Surprise me'-functie kun je je laten verrassen. Je kiest een knooppunt en de gewenste lengte van je tocht en de app maakt een route voor je. (Beschikbaar voor iPhone en Android)
Komoot
Een van oorsprong Duitse app die een hoge waardering krijgt van fietsers en wandelaars. Je plant routes of je kiest er eentje. Met topografische kaarten en streetview. (Beschikbaar voor iPhone en Android)
MTBroutes
Kies uit ruim 150 mountainbikeroutes in heel Nederland. Je ziet elke route op de kaart en je krijgt informatie over mogelijke startpunten en de lengte van je rit. (Beschikbaar voor iPhone en Android, niet gratis)
Google Maps
En ook Google Maps biedt je de mogelijkheid om overal ter wereld een route per fiets te plannen. Als je een gebied vooraf offline opslaat, hoef je geen gebruik te maken van mobiel internet. Ook adressen van horeca, fietsenmakers of fietsverhuur zijn op de kaart te vinden.
GPS Trackers
Met een GPS tracker app registreer je je fietstocht en tover je je smartphone om in een fietscomputer. Natuurlijk kun je je fietstochten ook tracken met bekende sportapps zoals Endomondo en Strava.
Bike Computer
Op het scherm van deze strak vormgegeven app lees je je snelheid, je gereden tijd en afstand, en de hoogte. Als je voor het donkere thema kiest, spaar je energie - handig voor langere ritten! Er is de mogelijkheid om te synchroniseren met Strava. (Gratis beschikbaar voor iPhone en Android)
Runtastic Road Bike Tracker
Of je nu naar je werk fietst, een tochtje door de natuur maakt of serieus aan het wielrennen bent - de app legt je route, de afstand en je snelheid vast. Na afloop zie je het hoogteprofiel van je route, je gemiddelde snelheid en het aantal calorieën dat je hebt verbrand. Je kunt in de app een playlist starten. En natuurlijk kun je je routes en je prestaties ook online delen. (Gratis beschikbaar voor iPhone en Android)
MapMyRide
Je brengt je fietsroute simpel in kaart en deelt hem met je vrienden. De app biedt de mogelijkheid om je hartslag te meten en bevat trainingsschema's.
Google Fit
Ook Google biedt een fitnesstracker. Je snelheid, afstand en de helling worden automatisch bijgehouden. En na afloop zie je hoeveel calorieën je verbrand hebt.
Heb je de smaak te pakken en raakt je telefoon veel te snel out of juice? Dan kun je natuurlijk ook overstappen naar een echt fietsnavigatie-apparaat, bijvoorbeeld van Garmin, Mio Cyclo of Wahoo.
Een extra zetje om de fiets te pakken
Ring-Ring
Ring-Ring koppelt jouw fietskilometers aan lokale initiatieven. Je spaart voor korting bij lokale winkeliers of je ondersteunt met jouw kilometers een project in je buurt. Nijmegen, Malden, Almere, IJmond, Hilversum en Amsterdam doen al mee!
Burn Fat Not Fuel
In Limburg stimuleert Burn Fat Not Fuel het gebruik van de fiets of e-bike voor woon-werkverkeer. Je werkgever kan de app gebruiken om je extra te belonen.
Aarzel je nog? Iedere minuut die je fietst, leef je langer!
En om een belangrijk excuus te ontkrachten: het regent bijna nooit.
Afbeelding: Fietsknoop Afbeelding: MTBroutes
Schreeuw het van de daken!
Reacties 2

