Een ‘intelligente’ emmer inzetten tegen het hongerprobleem

Groasis ontwikkelde de Growboxx® plant cocoon. Een slimme emmer waarmee bomen, in combinatie met groenten en struiken, het cruciale eerste levensjaar kunnen doorstaan. Zo kunnen boeren in geërodeerde en arme gebieden op een goedkope en waterbesparende manier voedsel produceren.


  • Door

    Celine van Haaften

    26 juni 2017

Hoe werkt de Growboxx® plant cocoon?

De Growboxx® plant cocoon zorgt ervoor dat wanneer een jonge boom geplant is, er dagelijks een kleine hoeveelheid water door de bodem van de bak aan de wortels van de boom wordt afgegeven. Deze hoeveelheid water is eigenlijk te weinig om goed van te kunnen leven, maar weer te veel om te sterven door droogte. Hierdoor wordt het wortelsysteem getriggerd van de boom om snel op zoek te gaan naar meer water in de bodem (wat vrijwel overal ter wereld op 3 meter diepte te vinden is). Na ongeveer 9 tot 12 maanden is het wortelgestel van de boom zo goed ontwikkeld dat hij kan overleven van het vocht in de bodem. Naast de boom die zich in het midden van de intelligente emmer bevindt, biedt het deksel van de Growboxx® plant cocoon ruimte aan 4 jonge groenten of struiken om hydroponisch te groeien in het water in de bak. De groenten produceren ongeveer 30 kilo voedsel per bak. Na ongeveer 12 tot 16 maanden begint de Growboxx® plant cocoon zichzelf op een milieuvriendelijke manier af te breken en verandert de bak langzaam in voedingsstoffen voor de planten.

In de video hieronder wordt nog eens goed uitgelegd hoe de bak nu precies werkt en wat je ermee kunt doen!

Waarom planten met de Growboxx® plant cocoon?

In veel gebieden op de wereld is er sprake van een groot watertekort en langdurige periodes van droogte en hitte. Wanneer de Growboxx® plant cocoon wordt vergeleken met traditionele plantmethodes, dan is het waterverbruik 90% lager, kan er geplant worden voor 90% lagere kosten en is +90% van de planten in de Growboxx® plant cocoon na een jaar nog steeds in leven! Ideaal dus om met de Growboxx® plant cocoon te planten in gebieden waar het normaal vrijwel onmogelijk is om bomen, groenten en struiken te laten groeien.

 

Wat is de impact nu?

Doordat Groasis eind 2016 tot Nationaal Icoon van Nederland is verkozen door ons kabinet, neemt de wereldwijde vraag naar de Growboxx® plant cocoon razendsnel toe. Om ervoor te zorgen dat de mensen die de bak echt nodig hebben hem ook kunnen kopen, is Groasis bezig met het uitbreiden van haar productiecapaciteit. Door het uitbreiden van de productiecapaciteit kan de Growboxx® lokaal worden geproduceerd en blijft de aanschafprijs laag. Hierdoor kan er wereldwijd meer voedsel worden geproduceerd, grotere ecosysteemherstelprojecten worden gestart en kunnen we samen de wereld groener maken. En dit alles tegen lage kosten!

Wil jij je steentje bijdragen?

Wil jij graag een ‘Groene Musketier’ worden? Dat kan! Je kan voor €25 één boom doneren of voor €20 per boom 250 bomen doneren aan een van de boomplantprojecten in Marokko of Mexico. Met jouw donatie zorgt Groasis ervoor dat er een boom wordt geplant met de Growboxx® of Waterboxx® plant cocoon. Naast de donatiemogelijkheden kan je investeren in Friends of Groasis en ervoor zorgen dat zij wereldwijd kunnen produceren.

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0