Mijn CO2-compensatie regel ik door m’n auto te verhuren

Stel: je gaat op vliegvakantie en wilt dat zo milieuvriendelijk mogelijk doen. Maar hoe? Nudger Jan en zijn vrouw deden dat via het nieuwe initiatief Goede reis Groene reis van Nudge en ParkFlyRent. Jan deelt zijn verhaal.


  • Door

    Migiza Victoriashoop

    26 juni 2017

Hoe kwam je bij Goede reis Groene reis?

Jan zegt: ‘Normaal gesproken reizen we met de trein vanuit Nijmegen naar Schiphol. Maar toen ik de mailings over de service van Goede reis Groene reis voorbij zag komen, trok het me aan. Het klimaat gaat me erg aan het hart, het interesseert me. En dat heeft me over de streep getrokken om gebruik te gaan maken van deze nieuwe service. Via Goede reis Groene reis kon ik een mooi duurzaam initiatief steunen en een bijdrage leveren aan een beter milieu.’

Hoe heb je de service van Goede reis Groene reis ervaren?

‘De afhandeling door ParkFlyRent verliep eigenlijk heel erg goed. We hadden om zeven uur afgesproken, hebben de auto geparkeerd en toen kwam een medewerker ons tegemoet. Hij vertelde ons wat er ging gebeuren, maakte wat foto’s om te kijken of er schade was aan de auto en toen zijn we naar de terminal gebracht. Het liep als een trein’, vertelt Jan. Ook bij terugkomst verliep de afhandeling soepel. Jan zegt: ‘De medewerker had gezegd om te bellen als we bij de bagageband stonden. Dat hebben we gedaan. Vervolgens liepen we naar buiten en hij was er binnen twee minuten.’

Zou je Goede reis Groene reis aanraden?

‘Het leuke is, dat toen we onze vrienden vertelden dat we dit gingen doen, vonden ze het gek: je auto uitlenen om CO2-neutraal te reizen! Toen zei ik dat het allemaal netjes voor je geregeld wordt. Nu we terug te zijn, komen we ze tegen en komen er gegarandeerd vragen. Dan kan ik gewoon vertellen dat het allemaal goed gegaan is. Het is een prima service waarmee we de opwarming van de aarde een klein beetje terug kunnen dringen', vertelt Jan.

Wat is Goede reis Groene reis?

Goede reis Groene reis is een nieuwe service waarmee je gratis kunt parkeren op Schiphol of Eindhoven Airport én automatisch de CO2-uitstoot van jouw vliegreis compenseert. Deze service is ontwikkeld door onze nudgers en Vriend van Nudge ParkFlyRent. Je parkeert gratis bij ParkFlyRent op de luchthaven en loopt binnen no time naar de terminal (Eindhoven) of wordt erheen gebracht door een privéchauffeur (Schiphol). Terwijl je op vakantie bent, verhuurt ParkFlyRent jouw auto volledig verzekerd aan betrouwbare huurders. Met de opbrengst worden bomen gepland in de tropische bossen van Bolivia.

Vlieg ook klimaatneutraal

Wil je, net als Jan, CO2-neutraal vliegen door je auto te verhuren? Reserveer nu een gratis parkeerplek bij Vriend van Nudge ParkFlyRent!

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 4

Anonymous 10 juli 2017

Lees ik dat goed? Hier op Nudge notabene?
‘Greenwashing’ en ‘aflaat’ zijn de woorden die in mij opkomen bij deze absurde verdraaiing van feiten.
I.p.v. de trein neemt men de auto naar de luchthaven en veinst men een goed gevoel over CO2-compensatie door vers geplante boompjes, die op dit moment werkelijk nog niets doen tegen de enorme uitstoot die deze vliegreis wederom veroorzaakt heeft.

Volgens de heersende wetenschappelijke opinie hebben we wereldwijd een acuut (!) klimaatprobleem en niet iets dat we over 10 jaar eens kunnen gaan compenseren, met semi-volgroeide bomen
Bomen planten is een groot goed, bijzonder gewenst en gezond voor onze aarde, maar de link leggen met het klimaatneutraal compenseren (sic!) van je vliegreis?
Hier gaat het dus mis; wanneer consumenten deze gedachte omarmen.

Jan zegt dat ‘de opwarming van de aarde een beetje teruggedrongen wordt’ op deze manier.
Laten we het er op houden dat dit een nogal boude uitspraak is, maar eigenlijk gewoon dikke kul.

Of met de woorden van dhr. Torres, (Boliviaanse boer die een CO2-reductieplantage heeft) :
‘Als Nederlanders echt wat voor het klimaat willen doen moeten ze natuurlijk gewoon niet gaan vliegen,’ vervolgt hij. ‘Je kunt dit soort projecten niet als excuus gebruiken om door te gaan met uitstoten.’

Migiza Victoriashoop 11 juli 2017

Ha E. Rijper,

Vliegen is natuurlijk niet goed voor het milieu. Maar als je vliegt, is het goed om te weten dat je jouw uitstoot kan compenseren én bijdraagt aan de deeleconomie door jouw auto beschikbaar te stellen als je weg bent.

Anonymous 12 juli 2017

Dag Migiza,

Dank voor je reactie, maar dit is natuurlijk een overduidelijk ‘commercieel gewenst antwoord’.
Je geeft het zelf al aan in je eerste zin: “vliegen is natuurlijk niet goed voor het milieu.”
Jammer dat er niet wordt ingegaan op de feiten, die stellen dat dat boompjes planten natuurlijk helemaal geen compensatie is.
Wie rekent uit wat de extra compensatie zou moeten zijn omdat dit echtpaar ineens niet meer met de trein naar Schiphol gaat?
Dat soort dingen.
Parkflyrent manifesteert haar concept overigens ook niet als ‘100% CO2-compensatie’, dus het lijkt allemaal nogal opgeplust voor het ‘leuke verhaal’.
We weten allemaal dat het vliegverkeer voor een zeer (!) groot deel de CO2-uitstoot veroorzaakt; deze wordt niet tot nauwelijks op dit (!) moment gecompenseerd door productiehoutplantages, (niets ‘bos’-> houtplantages).
Als duurzaamheidsorganisatie zou je zo’n onderwerp correct of juist niet moeten benaderen.
Het klinkt nu toch overduidelijk als: hoera, we mogen gelukkig door blijven vliegen.

Ik laat het gesprek hierbij verder rusten op deze blog.

Migiza Victoriashoop 13 juli 2017

Ha E. Rijper,

Dank je voor jouw inbreng. Het is goed om de aangeboden oplossingen die de uitstoot van je vliegreis terugdringen kritisch te evalueren.