Natuurlijk schoonmaken is hartstikke leuk!

Hoe zorg je ervoor dat schoonmaken een feestje wordt? Door je eigen schoonmaakmiddelen te maken. Gewoon puur natuur! Op de Nieuwe Baarnsche School ging nudger Sarah met acht leerlingen uit groep 6 en 7 aan de slag. Drie keer een vrijdagmiddag roeren en mixen in de keuken.


  • Door

    Sarah Klaver

    27 juni 2017

Gewone schoonmaakmiddelen zijn erg schadelijk voor het milieu en voor onze eigen gezondheid. De chemicaliën die worden gebruikt zijn weliswaar effectief, maar komen uiteindelijk weer bij ons terecht via (grond)water, kleding, ons eten en via de lucht. In veel producten wordt bijvoorbeeld ammoniak verwerkt, dit kan de ogen, huid en luchtwegen irriteren. Als ammoniak in contact komt met chloor, kan het gas wat daaruit ontstaat zelfs dodelijk zijn. Gelukkig zijn er in de supermarkt steeds meer natuurlijke schoonmaakproducten te koop. Maar er is een makkelijkere manier om je huis schoon te krijgen. Do it yourself! 

Cursus 'Zelf schoonmaakmiddelen maken'

De kinderen van de Nieuwe Baarnsche School volgen keuzecursussen. Ze mogen zelf kiezen welk onderwerp hen het meest aanspreekt. Als onderdeel van mijn stage bij Nudge heb ik de keuzecursus: ‘Zelf schoonmaakmiddelen maken’ georganiseerd. Mijn doel was de kinderen bewuster te maken van het milieu en hun eigen gezondheid. Dit heb ik gedaan door de cursusreeks te beginnen met een interactieve presentatie. Ik gaf de kinderen concrete voorbeelden over hoe schadelijk sommige schoonmaakmiddelen zijn. Een reclamespotje over wasmiddel waarbij verteld wordt dat kinderen de wereld verkennen met hun mond, en dat je daarom schoonmaakmiddelen ver buiten bereik van kinderen moet houden, maakte diepe indruk. Er kwamen meteen reacties: “is ons afwasmiddel dan schadelijk?” of “Ik ga tegen mijn moeder zeggen dat ze geen huismerk wasmiddel meer koopt!” 

Aan de slag!

Na de presentatie gingen we aan de slag. In totaal hebben we drie schoonmaakmiddelen gemaakt. Een huishoudspray, vaatwastabletten en een luchtverfrisser. Elke vrijdagmiddag een schoonmaakmiddel. Voor kinderen is er niets leuker dan zelf iets te mogen maken met allemaal spannende ingrediënten, zoals marseillezeep, baking soda en etherische olie voor een lekker luchtje. De leerlingen brachten zelf lege jampotten mee voor de luchtverfrisser en een ijsblokjesvorm voor de vaatwastabletten. De spuitflessen voor de huishoudspray had ik zelf voor de kinderen gekocht. 

Het was erg leuk om deze opdracht voor Nudge uit te voeren. Ik heb er zelf veel van geleerd, en de kinderen ook! De Nieuwe Baarnsche School heeft me al uitgenodigd voor volgend jaar. 

Wil jij ook zelf schoonmaakmiddelen maken? Het project Maak je eigen schoonmaakmiddelen geeft je meer informatie en handige tips.

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 0