Laad je auto op aan een lantaarnpaal

Veel mensen zijn ervan overtuigd dat elektrische auto's de toekomst zijn omdat stroom groen opgewekt kan worden. Om die energie vervolgens in de accu te krijgen bedacht ubitricity een handige oplossing: gebruik lantaarnpalen als laadpalen.


  • Door

    Team Nudge

    10 juli 2017

Elektrische auto’s beginnen steeds normaler te worden in het straatbeeld. De volgende logische stap is om te zorgen dat al die auto’s ook van de nodige energie voorzien kunnen worden. Dit gebeurt veelal met laadpalen, maar deze moeten speciaal aangelegd worden en staan bovendien niet overal even mooi. 

De laad/lantaarnpaal

Nu bestaat er natuurlijk al een groot netwerk van palen op straat die van elektriciteit voorzien zijn: straatlantaarns. Maar hoe sluit je een auto hier op aan? Het Duitse ubitricity bedacht hiervoor een handige oplossing. Om te beginnen krijgen lantaarnpalen een aansluiting. Hier sluit je de elektrische auto op aan met een kabel die een soort combinatie van een slimme meter en een smartphone is. Deze registreert niet alleen hoeveel stroom er afgetapt wordt, maar ook waar dit gebeurt doordat de paal een eigen identificatienummer heeft. Zo kan de autogebruiker legaal en makkelijk de auto opladen, de leverancier van de stroom krijgt een vergoeding en het straatbeeld verandert (bijna) niet.

Juist nu

Veel bestaande straatlantaarns krijgen momenteel LEDlampen. Deze gebruiken veel minder stroom dan de lampen waarvoor de palen gebouwd zijn. Dit betekent dat er capaciteit over is die naar de auto gestuurd kan worden. De timing lijkt dus juist voor dit project.

De Toekomst

Ubitricity is trouwens niet de eerste die met deze handige oplossing komt. Energieleverancier Eneco en lichtmastenproducent Sapa Pole Products kwamen al in 2011 met een vergelijkbare oplossing. Dus waarom zou deze oplossing degene zijn die het verschil gaat maken? Volgens bedenker Knut zijn er twee grote voordelen: ze hebben de meest compacte oplossing en passen zodoende in de kleinste lantaarnpalen. Bovendien is het stopcontact -inclusief montage- tien keer zo goedkoop als een nieuwe laadpaal aanleggen. Dat belooft wat!

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0