Voorkom waterschade met deze handige tips

Waterschade is erg vervelend. Het kost een hoop geld, en het is natuurlijk zonde als je spullen kapot gaan. Gelukkig kan het vaak goed voorkomen worden. Samen met verzekeraar a.s.r, onze partner in de Waterhelden competitie, geven we een paar handige tips.


 • Door

  Hansje Brinker

  7 juli 2017

Sommige regenbuien zijn zo heftig dat al dat water niet zomaar afgevoerd kan worden, en volgens de voorspellingen nemen hoosbuien de komende jaren toe. Als jouw huis te maken krijgt met een flinke natuurdouche kan het daar natuurlijk maar beter op voorbereid zijn. Maar hoe zorg je daar nu eigenlijk voor?

Zo voorkom je dat hoosbuien jouw huis beschadigen:

 • Maak dakgoten regelmatig schoon. Met name in de herfst zitten deze vaak vol bladeren. Dit zorgt ervoor dat water blijft staan, en dus bij jou naar binnen kan lopen.
 • Plaats preventief een bladscheider in je hemelwaterafvoer, zodat het blad gescheiden wordt van het regenwater.
 • Zet een regenton in de tuin. Deze kan vaak wel 200 liter water opvangen. Je bepaalt vervolgens zelf wanneer en waar je dit water gebruikt. Stukken beter dan 200 liter water als je er nét niet op zit te wachten!
 • Heb je weinig tegels in je tuin dan kan de grond een stuk meer water opvangen. De kans is dan kleiner dat het ergens heen loopt waar je het liever niet hebt. 
 • Wil je de tegels in de tuin niet kwijt? Kies dan voor een waterdoorlatende klinkers en tegels, een grindstrook of een lijngoot die het regenwater afvoert. Bekijk ook deze tips eens.
 • Geen echte voortuin? Leg een geveltuintje aan om zoveel mogelijk water op te vangen!
 • Planten en begroeiing om water op te vangen werken niet alleen in de tuin. Maak je dak groen met vetkruid en planten en voorkom een lekkend dak. Let hierbij wel op dat je dak het gewicht aankan.
 • Ligt je woning laag? Waterschade wordt vaak veroorzaakt doordat het water uit de tuin of vanaf de straat naar je huis toe stroomt. Dit kan je voorkomen met een drempel die het water tegenhoudt.
 • Heb je een kelder of souterrain? Dan is jouw woning extra kwetsbaar voor wateroverlast. Bijvoorbeeld doordat rioolwater of water uit de tuin de onderste woonlaag kan binnenstromen. Gelukkig bestaan er verschillende maatregelen om wateroverlast tegen te gaan. a.s.r. geeft handig tips voor elke situatie onder straatniveau!

Rioolwater in huis

Slim omgaan met hoosbuien zorgt er niet alleen voor dat regenwater minder makkelijk direct jouw huis in stroomt, het ontlast ook het riool. Als er écht een flinke plensbui uit de lucht komt zetten is de druk op riolen soms zo hoog dat het water niet weg kan lopen en omhoog komt in jouw huis. Met bovenstaande tips kan iedereen er samen voor zorgen dat riolen minder belast worden, en dus minder overlast veroorzaken. Tijd om aan de slag te gaan dus!

Win €3500,- om deze tips toe te passen

Sommige van deze tips zijn natuurlijk gewoon gratis, maar andere kosten geld. Zie jij het wel zitten om je huis beter waterdicht te maken met geld dat je hiervoor krijgt? Voor inwoners van regio Haarlemmermeer en Zuid-Kennemerland organiseert Nudge de Waterhelden competitie. Vertel ons hoe jij waterschade gaat beperken en maak kans op €3500,- om je plan uit te voeren. Doe je mee?

Update: de deadline voor het indienen van een plan is inmiddels verstreken.

#IkBenHansje

Ken jij nog meer handigheidjes of ga je een van deze tips opvolgen? Maak een mooie foto, deel hem op Facebook of Twitter met #IkBenHansje en inspireer jouw omgeving om ook aan de slag te gaan!

Schreeuw het van de daken!


Reacties 1

Schadeoplossing Nederland B.V. Contra expertise 11 oktober 2019

Voorkomen is beter dan genezen, ik lees flink wat goede tips! Denk er ook aan dat bij vorst het buitenkraantje voor de tuinsproeier moet worden afgesloten. Binnen dicht draaien en buiten de kraan open zetten zodat al het water eruit gaat en niets in het stukje leiding overblijft.

Zo'n leiding kan namelijk knappen wanneer het water erin blijft zitten en geen kant op kan wanneer dit uitzet door de kou.