Leven zonder afval: 3 bloggers die je voorgingen

De verpakking van voedsel lijkt soms wel groter dan het eten zelf. Is het werkelijk nodig om zoveel afval te produceren? Deze drie bloggers -waaronder de wereldbekende Lauren Singer- laten met hun zero waste levensstijl zien dat het ook anders kan.


 • Door

  Team Nudge

  10 juli 2017

 

Wat hebben bijna alle supermarkten gemeen? Ze verkopen etenswaren, dat is één. Maar het is niet alles. Zonder dat we er bij stilstaan geven ze ons met het inkopen doen, vrolijk enkele vierkante meters aan verpakkingsmateriaal mee naar huis. Ondanks dat verpakkingsmateriaal een belangrijke functie kan hebben, namelijk voorkomen dat bijvoorbeeld groenten en fruit snel kapot gaan of bederven, is het niet altijd even noodzakelijk. In de haast van het dagelijks leven vergeten we zowat dat al dat plastic, net zoals papier, glas en andere materialen, toch ergens vandaan moet komen.

7 verpakkingen per dag

Met de toename van de wereldbevolking is de consumptie wereldwijd toegenomen, evenals de vraag naar en dus productie van verpakkingsmaterialen. Zo opent een Nederlander tegenwoordig dagelijks 7 verpakkingen, en gooit ze vaak dezelfde dag nog weg. Ook allerlei andere soorten artikelen hebben geen lang leven. Denk daarbij bijvoorbeeld aan kleding die voor slechts een seizoen gedragen wordt, voedsel dat over de datum is maar nog prima te eten, evenals kranten en tijdschriften die na half doorgelezen te zijn in de papierbak belanden. Dit is helemaal niet nodig! Steeds meer mensen worden zich bewust van de onzinnigheid hiervan. Zij passen hun dagelijkse keuzes aan op een manier dat ze zo min mogelijk grondstoffen verspillen. De no-waste filosofie van de 5 R’en is bij hen dan ook de norm:

 • Refuse: weiger plastic tassen, maar neem ook zo min mogelijk plastic verpakkingen mee. Denk ook aan verpakkingsvrije winkels.
 • Reduce: koop alleen wat je echt nodig hebt en verspil geen voedsel.
 • Reuse: hergebruik potjes, bakjes, zakjes en andere materialen die je huishouden toch binnenkomen.
 • Recycle: scheidt je afval, zodat het hergebruikt kan worden.
 • Rot: gebruik de groene container, maak je eigen composthoop of wormenbak.

 

3 no-waste bloggers:

In Nederland en in het buitenland houden no-waste fanaten een blog bij waarop ze laten zien hoe zij toewerken naar een duurzame levensstijl. We zetten drie van hen voor je op een rijtje: 

 1. Op haar blog Trashisfortossers.com vertelt de inmiddels wereldbekende Lauren Singer over haar zero waste lifestyle in New York City. Na het afronden van een studie in de richting van milieuwetenschappen, besloot ze om haar impact op de natuur te verminderen door te streven naar een leven zonder afval. Eerder was ze te zien bij TedTalk, nu houdt ze ook een eigen YouTube-kanaal bij. Ze kreeg het voor elkaar om in een jaar zo weinig afval te produceren dat het in een kleine glazen pot paste.
 2. Nederlandse schrijfster en journalist Helga Warmels ging in 2014 zero waste. Samen met haar man en drie tienerzonen probeert ze sindsdien om de de hoeveelheid afval stukje bij beetje terug te dringen. Op haar website deelt ze nieuwtjes en recepten, en daagt ze jou uit om ook stappen te maken naar een zero waste leefstijl. Haar motto: alle beetjes helpen. Dus al lukt het je niet om al het afval te verbannen, ieder tasje dat je minder koopt maakt al een verschil.
 3. Emily-Jane Towley uit Baarn stapte in 2013 samen met haar gezin over op een zero waste levensstijl. In haar boek “Leven zonder afval” beschrijft ze hoe die overgang verbazingwekkend snel wende, en geeft ze allerlei tips over hoe je dit zelf kunt doen. Zo kreeg ze het voor elkaar om zelfs in haar badkamer alleen maar composteerbare producten te gebruiken. Volgens haar is het vooral ook leuk om bezig te zijn met het beperken van je footprint. 

Denk jij wel eens: “Boodschappentas vergeten? Geen probleem. Ik draai mijn hand er niet voor om en koop er een bij de kassa, het kost toch maar 10 cent.” Verplaats je gedachten dan nog eens naar de hierboven genoemde inspirerende zero waste helden. Het is aan jou om te beslissen wat je echt nodig hebt, en wat je in de winkel kan laten liggen!

Schreeuw het van de daken!